elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Superluna de l'esturió: Quan es podrà veure en la Comunitat Valenciana?

Superluna de l'esturió: Quan es podrà veure en la Comunitat Valenciana?
  • Per a poder presenciar les pròximes superlunas caldrà esperar quasi un any, ja que es produiran a l'agost de 2023

Els éssers humans han tingut sempre una gran fascinació per la Lluna, entre altres coses perquè depenien d'ella per a tindre noció del temps i ajustar labors com l'agricultura o la pesca a les èpoques més productives. Per això, la pròxima superluna és denominada com la del “esturió” ja que a l'agost abundava aquest peix i els nadius americans li van concedir aquest nom.

En 2022 ja s'han produït dos superlunas (la de maduixa i la del cérvol), i aquest divendres tindrà lloc l'última de l'any. Aquest fenomen aconseguirà el seu moment culminant entre la nit de l'11 al 12 d'agost, encara que continuarà brillant de manera notable durant les nits següents.

Quasi un any per a tornar a veure una superluna

Segons explica Natacha Payà, experta de Meteored, una superluna es produeix quan l'òrbita del satèl·lit està més prop de la Terra i també es troba en la seua fase de plenitud. El punt més pròxim de la Lluna adquireix el nom de perigeu, moment en el qual queda a uns 363.300 quilòmetres de la Terra. Quan té lloc aquest fenomen la Lluna es veu lleugerament més gran i brilla més del normal, per això se la denomina “superluna”.

Per a poder presenciar les pròximes superlunas caldrà esperar quasi un any, ja que es produiran a l'agost de 2023, concretament els dies 1 i 31, sent aquesta última la del cérvol.

Un mal any per a les perseidas

Les perseidas, també denominades “llàgrimes de Sant Lorenzo”, procedeixen del cometa Swift-Tuttle que completa la seua òrbita cada 133 anys. L'última vegada que va passar prop de la nostra estrela va ser en 1992, per això, des de llavors, cada any la quantitat de meteors vistos disminueix.

El seu pic de màxima activitat s'espera per a la nit del 12 al 13 d'agost, encara que és possible veure-les des del 17 de juliol. La seua taxa d'activitat pot aconseguir els 200 meteors per hora viatjant a 50 quilòmetres per segon. Per desgràcia, en coincidir amb la superluna de l'esturió, no serà el millor any per a observar-les. La inusual lluentor de la Lluna ocultarà els meteors més lleugers i es veuran una menor quantitat d'estreles fugaces.

Pujar