30 de novembre de 2020 30/11/20

ICV+R restaura quatre cartells modernistes de les festes majors de Sueca

ICV+R restaura quatre cartells modernistes de les festes majors de Sueca - (foto 1)
  MÉS FOTOS
  ICV+R restaura quatre cartells modernistes de les festes majors de Sueca - (foto 2)

  L'Institut de Valencià de Conservació i Restauració està restaurant quatre cartells modernistes de les festes del municipi de Sueca amb una tècnica japonesa especial per a paper de grans mesures.

  Els cartells aportats per l'Arxiu de Sueca per a la seua restauració pertanyen als anys 1892, 1895, 1896 i 1904. Tenen unes mesures de 275x110 centímetres, aproximadament, i informen dels actes que se celebraven en les festes majors de Sueca que començaven al final d'agost i es prolongaven al mes de setembre. Cavalcades, vetlades musicals, globus aerostàtics, cucanyes, processons, danses i focs artificials eren les activitats anunciades. Aquest tipus de cartells eren un mitjà de comunicació de masses i una forma efectiva d'arribar a un gran públic.

  Entre la documentació administrativa dels expedients de les festes que guarda l'Arxiu Municipal de Sueca des del segle XIX es trobaven aquests cartells doblegats com a informació complementària de les contractacions realitzades.

  Els cartells posseeixen un interés històric com a document d'informació i artístic per la tècnica utilitzada d'estil modernista amb abundants motius florals i colors de gran força cromàtica.

  A causa del pas del temps i el fet d'emmagatzemar-lo plegat en l'arxiu per les seues grans mesures, el cartell tenia trencaments, plecs i arrugues, i mancava de suport cel·lulòsic. Per a millorar la seua conservació, s'ha decidit reforçar el suport original mitjançant una laminació pel revers basada en tècniques japoneses Sôko i un sistema d'emmagatzematge enrotllat i protegit amb una caixa fabricada en cartó de conservació, lliure d'adhesius i amb reserva alcalina.

  La primera fase consisteix en una neteja en sec per a eliminar les impureses del paper acumulades pel pas dels anys, posteriorment s'aplica una solució alcalina per a donar consistència al paper i així poder afegir amb més facilitat aquelles parts dels cantons i unir els esquinçaments del paper.

  L'estirada dels cartells es realitza amb una tècnica japonesa de provada eficàcia amb els papers de grans mesures. Per a això és necessari una taula de fusta fenòlica preparada amb cera microcristal·lina on s'estenen els cartells.

  Sobre els cartells es realitza la laminació amb un paper especial japonés anomenat 'Sekishu', de gramatge mitjà. Triar aquest tipus de paper ha sigut perquè no supera el gramatge del cartell original i aporta flexibilitat i elasticitat al cartell. Sobre els papers s'aplica una mescla d'aigua i midó de blat. Tot el cartell ha de tindre el mateix grau d'humitat. Unes brotxes específiques anomenades 'nadebake' ajuden a adherir els papers sobre els cartells per tal d'evitar bambolles d'aire i arrugues entre el paper de laminació i l'obra.

  A mesura que es va assecant, el cartell es va allisant i passades cinc hores, els restauradors desapeguen el cartell i recomponen els colors originals de les lletres i de les il·lustracions.

  Pujar