elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Els socialistes valencians intenten recompondre's i entren a la campanya de les generals condemnant el pacte de Mazón amb Vox

Els socialistes valencians intenten recompondre's i entren a la campanya de les generals condemnant el pacte de Mazón amb Vox

    Al PSOE de Ximo Puig se li han ennuegat diversos esdeveniments les últimes setmanes: la derrota a les urnes davant del PP de Carlos Mazón malgrat la millora d'uns resultats que van ser insuficients per frenar un govern de dretes; la pugna interna del partit en l'elaboració de les llistes dels socialistes valencians al Congrés i al Senat en què Carlos Fernández Bielsa va desafiar Puig i que va acabar amb Ferraz desautoritzant l'actual Secretari General i donant suport a la proposta d'un Bielsa que aspira a succeir-lo.

    El darrer gerro d'aigua freda -encara que esperable- és l'acord entre el Partit Popular i Vox per governar junts a la Comunitat Valenciana. Un pacte que arriba després del no rotund de socialistes i de Compromís a abstenir-se per facilitar així un govern del PP sense Vox. Aquest dimecres, encara no havien passat ni 24 hores de l'anunci del pacte, els socialistes valencians han volgut llançar un missatge d'unitat registrant les llistes al Congrés i al Senat per les tres províncies.

    En el cas de la valenciana, han estat la ministra de Ciència i 'número u' per València al Congrés, Diana Morant, el 'número dos' i exministre José Luis Ábalos així com el 'número u' al Senat i alcalde de Paterna, Juan Antonio Sagredo, que han escenificat la unitat en un moment complicat per al PSOE, tant a nivell intern com a l'institucional en què es preparen per deixar molts ajuntaments on fins ara governaven, així com a la Diputació de Castelló ia el Consell.

    Els tres candidats han parlat del “pacte de la infàmia” firmat per sis homes i un d'ells condemnat per violència masclista: “Han convertit la Comunitat Valenciana en la gran porta d'entrada de Vox en aquestes eleccions. El senyor Feijóo a les anteriors eleccions, les de Castella i Lleó, va intentar dissimular, acabava d'entrar, però ara aquest pacte té el seu beneplàcit i la seva benedicció. I això ja s'està normalitzant a la resta d'ajuntaments”, ha expressat Diana Morant.

    Derogar el sanchisme és abraçar-se a Vox

    "Derogar el 'sanxisme' és abraçar-se i tirar-se als braços de Vox i de l'extrema dreta", ha sentenciat Morant que creu que hi ha un risc a partir d'aquest nou govern "per a les polítiques d'igualtat, d'implantar el PIN parental o de que la nostra llengua materna, el valencià, estiga corrent perill ara mateix a les aules”.

    Consideren que davant de l'extrema dreta només queda plantar-se el 23J i per això han registrat “la millor candidatura per defensar la millor Espanya” de cara a les properes eleccions generals del 23 de juliol per a les quals, han explicat, “volem ser l'instrument de la majoria social i convertir-nos en majoria política per frenar aquells que volen involucionar, retrocedir, derogar i destruir”.

    Ells han destacat “aquest 23J hi ha dos models: el del PP amb Feijóo com a president i Abascal com a vicepresident, o el model del PSOE, un model que està construint la millor Espanya juntament amb els agents socials i que ens ha portat les millors dades de progrés al nostre país ia la Comunitat Valenciana”.

    Crítiques també a Castelló

    Per la seua banda, la número per la província de Castelló al Congrés, Susana Ros, s'ha sumat a les crítiques qualificant l'acord PP-Vox com “el pacte de la vergonya”. "Una foto val més que mil paraules i ahir hi havia sis homes (en la negociació) quan les dones som més del 50%", ha lamentat Ros, que ha afegit que "el pitjor és que liderava la negociació un condemnat per violència masclista" .

    “És un insult a les dones, un perill i un missatge molt negatiu”, ha conclòs la candidata castellonenca per a la cambra baixa. Al registre de llistes a Castelló hi eren presents els números u pel Senat i Congrés a la província de Castelló, Amparo Marco i Susana Ros i Ruth Sanz com a portaveu de l'executiva provincial.

    L'embolic de les llistes per a les eleccions generals


    A València no s'ha parlat de l'embolic intern amb la modificació de les llistes per al Congrés i el Senat. Una situació que també es va repetir a Castelló, on Ferraz va aprovar la seua pròpia llista per a Congrés i Senat desautoritzant la proposta avalada per l'executiva autonòmica de Ximo Puig i la provincial de Samuel Falomir. Així, les llistes inicialment van ixir de la Comunitat Valenciana amb uns noms i van tornar de Madrid amb uns altres.

    Especialment cridaner és el cas d'Amparo Marco, que forma part de l'executiva de Pedro Sánchez i ascendeix com a número u al Senat després de perdre l'alcaldia de Castelló, ocupant el lloc que Puig havia desginat per a Eva Redondo, propera al president en funcions Puig.

    Des del PSPV provincial, el portaveu Ruth Sanz ha assegurat aquest dilluns que l'executiva se cenyeix a acatar la decisió presa a Madrid.

    “Ací s'ha decidit una cosa però el comitè federal i la comició de llistes han decidit una altra cosa” ha recordat Sanz, que ha recalcat que “com sempre, acatem les decisions que es prenen” alhora que ha afegit que “tots som companys”.

    Llistes a Alacant


    El Comitè electoral del PSPV-PSOE d'Alacant també ha presentat davant del registre de la Junta Electoral les que seran les llistes electorals amb què concorreran a les properes eleccions del 23 de juliol.

    Alejandro Soler, cap de llista al Congrés dels Diputats, ha manifestat que “hem estat els primers a presentar les nostres llistes, perquè aspirem també a ser la llista més votada. Sortim decidits a guanyar i governar, i explicar als ciutadans la gestió que hem realitzat aquests darrers anys. Contraposarem el nostre model d'avenços i millores al de la dreta i la ultradreta tan perjudicial per als ciutadans”.

    Soler també ha ressaltat que “ahir vam poder veure com en minuts s'han posat d'acord en un pacte que cap en un tovalló, una falta de respecte. Ahir es van abalançar cap al poder a qualsevol preu, amb un acord ràpid, sense cap substància, amb l'únic objectiu d'assolir el poder. Els socialistes volem ser aquest mur de contenció que ature la ultradreta i les seues polítiques destinades a perdre drets”.

    Pujar