elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Una web sobre cultura catalana inclou a les Falles entre les seues tradicions

Una web sobre cultura catalana inclou a les Falles entre les seues tradicions
  • La festa valenciana apareix en un article d'una web de l'Institut Ramón Llull

València, i una infinitat de municipis de la Comunitat Valenciana, estan en Falles, la festa més popular de la regió que, segons compte la història, naix d'una tradició centenària de València en la qual els fusters de la ciutat cremaven els materials vells que no necessitaven un dia abans del dia de San José, 19 de març, el patró dels fusters.

Així, segons la versió del Marqués de Cruïlles, els fusters de València cremaven en una foguera purificadora, els encenalls i andròmines velles, netejant els tallers abans d'entrar la primavera.

El 14 de febrer de 2018, la Generalitat Valenciana aprovava la declaració de les Falles com a Bé d'Interés Cultural Immaterial (BIC). D'aquesta manera, el Consell donava el vistiplau a la petició feta per l'Ajuntament de València. Dos anys abans, en 2016, l'Organització   de les Nacions Unides per a l'Educació, la Ciència i la Cultura (UNESCO) va incloure a les Falles de València en la seua Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.

No obstant això, una web de l'Institut Ramón Llull, sobre llengua i cultura catalanes, inclou a les Falles entre les seues tradicions.

En l'apartat ‘Costums i tradicions’ de la web www.frankfurt2007.cat es parla de “la cultura catalana” com “una gran riquesa de costums i tradicions”. Entre elles parla de la sardana, el ball de bastons, la muixeranga, els castellers i les Falles, entre altres.

Crítiques des del PPCV

Després de conéixer-se aquest post en la web creada per l'Institut Ramón Llull, les reaccions per part del Partit Popular de la Comunitat Valenciana no s'han fet esperar.

Així, la senadora per Castelló, Salomé Pradas, ha assegurat que “amb els diners dels valencians no podem permetre que se subvencione a entitats que no respecten els senyals d'identitat de la Comunitat Valenciana i del poble valencià. No som una sucursal de ningú. No formem part d'aqueixa entelèquia dels inexistents Països Catalans”.

Per això, la política ha demanat a Ximo Puig que “exigisca de manera immediata que l'associació que en la seua pàgina web cataloga les falles de Valenciana com a festes i tradicions catalanes retorne immediatament la subvenció de 800.000 euros que li ha donat el Consell de Puig”.

Pujar