elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Setembre ha estat un mes molt humit i càlid a la Comunitat Valenciana

Setembre ha estat un mes molt humit i càlid a la Comunitat Valenciana
  • Les temperatures més altes es van registrar els dies 8, 9 i 10, quan es van superar els 35 ºC en localitats de sud d'Alacant i de l'interior de València

El mes de setembre de 2021 ha estat molt càlid i molt humit a la Comunitat Valenciana. La temperatura mitjana, 21.7 ºC, és 1.0 ºC superior que la de la climatologia de referència (20.7 ºC), i la precipitació acumulada ha estat 86.6 l / m2, que és un 43% superior que la de la mitjana climàtic de el període 1981-2010 (60.4 l / m2).

Les mínimes nocturnes han tingut una anomalia més alta (+1.3 ºC) que les màximes diürnes (+0.7 ºC).
En evolució diària, hi va haver dos llargs períodes amb temperatures per sobre de la mitjana normal, un entre els dies 3 i 19 i el segon des del dia 24 fins al 30 que es va perllongar als tres primers dies d'octubre. Les temperatures més altes es van registrar els dies 8, 9 i 10, quan es van superar els 35 ºC en localitats de sud d'Alacant i de l'interior de València com Oriola, Elx, Sumacàrcer, Xàtiva o Ontinyent.

El mes va començar fresc per lainfluència de la DANA dels dies 1 i 2 -diluviando en plena Plantà de les falles-, que a més d'un ambient ennuvolat i tempestes generalitzades, va deixar temperatures per sota de la mitjana. Un altre episodi fresc es va registrar durant els dies 20 a el 23, de fet, el dia 21 es van registrar les temperatures més baixes del mes, amb 5.6 ºC de temperatura mínima a Vilafranca, i 6.0 a Castellfort i Fredes.

A la meitat nord el mes va ser tèrmicament normal, i en la meitat sud el mes va ser càlid o molt càlid. La precipitació acumulada ha estat 86.6 l / m2, que és un 43% superior que la de la mitjana climàtic de el període 1981-2010 (60.4 l / m2) i, globalment, qualifiquen a el mes com molt humit, el tercer més humit de segle després 2009 i 2019.

Un mes molt humit a València i Castelló

Per províncies, el mes va ser molt humit a Castelló i València, amb entre un 60 i 70% més de precipitació que la mitjana normal, mentre que a Alacant el mes va ser deficitari, ja que es va recollir aproximadament un 20% menys del normal en un mes de setembre.

Dins de la província d'Alacant hi va haver un gran contrast entre el nord, que es va veure afectat pel temporal de pluges dels dies 20 i 21, i el litoral sud, on amb prou feines va ploure al setembre. Al setembre van continuar els xàfecs i tempestes que ja venien afectant l'última setmana d'agost a zones de litoral i prelitoral de Castelló, València i nord d'Alacant.

A partir de les 10 del matí del 1 es van produir precipitacions torrencials i amb tempesta molt focalitzades entre Vinaròs (nord de terme municipal), Alcanar i Sant Carles de la Ràpita, aquests dos últims municipis de sud de la província de Tarragona. 230 l / m2 es van registrar a l'estació de Vinaròs (Vivers Alcanar), situada a 9 km a nord de centre de la ciutat, amb acumulacions de més de 100 l / m2 en menys d'una hora i més de 70 en mitja hora, mentre que, a la capital del municipi de Vinaròs, els registres van ser inferiors a 50 l / m2, amb un fort gradient de precipitació entre el nord i el sud.

A la tarda d'el dia 1 es va formar una línia de torbonada molt activa que s'estenia entre Saragossa i Albacete poc després de les 9 del vespre, i que amb l'avanç de la nit es va anar desplaçant cap a l'est, per afectar la Comunitat Valenciana en les hores següents. A el pas de la línia de torbonada es van anar produint precipitacions d'intensitat torrencial (més de 60 l / m2 en menys d'una hora) al litoral nord de la província de València, afectant sobretot a localitats de Camp de Túria, l'Horta Oest i nord, Camp de Morvedre i nord de la Ribera Alta.


DANA de el 20 de setembre

El 16 de setembre, una intensa tempesta amb calamarsa va descarregar entre Villamarxant, Xest, Xiva i Torrent ia partir de l'20 de setembre, sota la influciencia d'una DANA, es van produir precipitacions que també van arribar a tenir intensitat torrencial en localitats de València i nord de Alacant, acumulant entre els dies 20 i 23 fins 201.3 l / m2 a l'Orxa, 182.0 a La Drova, 144.9 a Oliva o 131.6 a Xàtiva.

Finalment, a la tarda de dissabte 25, diverses tempestes de curta durada van descarregar a la província de València, provocant pedregades, que van arribar a ser intenses en localitats de l'Horta Sud com Alcàsser, Picassent o Silla i de Camp de Túria, com Casinos o Llíria.

La precipitació màxima acumulada en el mes es va registrar a l'observatori de Vinaròs (Vivers Alcanar); es van superar els 200 en altres observatoris de la muntanya de la Safor i de el nord d'Alacant com La Drova, Barx i l'Orxa. A l'altre extrem, en observatoris de sud de la província d'Alacant com Santa Pola, Crevillent, Benidorm, l'Alfàs de Pi o Alacant (el Moralet) la precipitació acumulada va ser inferior a 5 l / m2.

Pujar