elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El sector turístic de la Comunitat Valenciana confia en un 2024 "amb bones perspectives"

El sector turístic de la Comunitat Valenciana confia en un 2024 "amb bones perspectives"

    La patronal hotelera valenciana (Hosbec) confia en el 2024 "amb bones perspectives" després de les últimes dades que confirmen que es deixa arrere uns anys en què el sector s'ha fet més fort i resilient.

    Després de recopilar les dades de l'última quinzena de desembre el departaments de BigdataHOSBEC fa balanç de l'activitat turística hotelera dels diferents punts i zones turístiques analitzades durant l'any 2023.

    La província de València clausura l'any amb un 81%, destacant la ciutat de València amb la millor dada d'ocupació mitjana anual de les zones i destins analitzats (81,3%), el qual augmenta en quasi 3 punts percentuals els registres de 2019. La balança entre internacionals i nacionals es troba equilibrada a nivell provincial, però en el cas del destí València el volum de turistes internacionals s'eleva al 64,2% amb mercats com el neerlandés i el britànic al capdavant.

    Benidorm amb una planta hotelera mitjana disponible de 120 allotjaments i més de 41.000 places al llarg de l'any, no s'allunya de les dades de València i aconseguix el 80,4% d'ocupació mitjana durant el 2023. No obstant això, no experimenta un ascens respecte a 2019, ja que es queda a 3,8 punts percentuals, distància que s'ha vist incrementada en part pel retard del programa de l'IMSERSO.

    La zona turística de la Costa Blanca, gana el pols al 2019 superant-lo en 4,1 punts percentuals i aconseguint finalment una ocupació anual del 72,9%. A més, cal ressaltar l'aposta per la continuïtat de l'activitat turística de la seua planta alojativa, que supera en pràcticament tots els mesos a un any de rècords com 2019.

    La província de Castelló es manté ferma amb un 70,3% d'ocupació i continua sent un imant per al mercat domèstic, que representa un 80% del volum total de turistes. Malgrat el seu alt nivell d'estacionalitat, el qual es concentra en el primer trimestre de l'any i els mesos de novembre i desembre, la província aguanta el tipus amb més de 17.900 places disponibles aglutinades en una mitjana anual de 177 establiments operatius.

    Mayte García, Secretària General d'HOSBEC realitza la seua primera valoració sobre el tancament de l'any: "2023 ha finalitzat donant la fortalesa que el sector necessita per a encarar un nou any amb molt bones previsions. L'any 2023 tenia posat l'objectiu a recuperar les dades prepandèmia, i amb estos resultats es mostra que s'ha aconseguit. Aportant una consolidació a eixes dades que ja eren de rècord, una planta hotelera més qualificada a la Comunitat Valenciana, i la imatge d'un destí menys estacionalizado i amb major projecció internacional.

    Benidorm tanca l'última quinzena de l'any amb un 70% d'ocupació, finalitzant així un 2023 amb una ocupació mitjana anual del 80,4%. Una dada que retalla distàncies respecte a 2019 quedant-se a 3,8 punts percentuals. (Consulte l'evolució mensual de l'ocupació hotelera en el gràfic de barres de l'informe).

    El primer trimestre de l'any, és el que major distància manifesta en relació als registres de 2019 amb dades que oscil·len entre el 63%-75% d'ocupació. Augmentant el ritme de creixement des del mes d'abril amb l'arribada de la Setmana Santa. A partir de llavors, el total d'habitacions reservades en destí no descendix del 80% fins al mes de novembre, aconseguint-se el pic més alt durant el mes d'agost (92,2%)

    El pes dels turistes d'origen internacional que s'allotgen en hotels, és major que el de nacionals durant 2023 (57,8%) augmentant la seua quota en 2,9 punts percentuals. Respecte al volum total de viatgers internacionals, el Regne Unit continua apostant per Benidorm mantenint la mateixa representació que en 2019 (41,5%) i suposant un 78,9% de la quota d'internacionals que reben els hotels del destí. A llarga distància li seguixen Bèlgica (3,2%), Països Baixos (2,9%), Portugal (2,7%) i Irlanda (2%).

    Després dels anys d'inestabilitat provocat per la pandèmia, la planta hotelera es manté estable durant el 2023, superant en la majoria dels mesos la capacitat oferida de 2019. D'esta manera, la capital de la Costa Blanca, tanca l'any amb una mitjana anual provisional de 120 establiments i més de 41.000 places disponibles.

    La primera quinzena de gener de 2024, ja compta amb un 62% de reserves confirmades, amb possibilitat d'augmentar gràcies als últims dies festius del Nadal.

    Costa Blanca

    Els últims quinze dies de 2023 la Costa Blanca (sense incloure Benidorm) aconseguix 57,2% d'ocupació mitjana, tancant l'any amb un 72,9%. Dades excepcionals que incrementen en 4,1 punts percentuals els registres de 2019 en els quals s'anotava un 68,8% d'ocupació anual

    Les ocupacions mensuals més baixes es comptabilitzen al gener i desembre, però cal ressaltar que tots els mesos superen les dades de 2019, arribant al món més àlgid a l'agost con un 91%. La balança entre turistes nacionals i internacionals està equilibrada, guanyat terreny este últim que augmenta en 3,5 punts situant-se en un 48,4%. El turista britànic és el predominant amb un 12,8% del total, seguit del belga amb un 5,5% i el noruec amb un 4,7%.

    La mitjana anual provisional d'establiments oberts durant 2023 és de 260 que suposen més de 27.000 places hoteleres. L'acusament de la temporada baixa fa que el primer trimestre de l'any l'oferta disponible descendisca, ja que molts dels establiments opten per oferir descans vacacional a les seues plantilles d'empleats.

    Quant a la previsió que s'espera per a l'1 al 15 de gener del 2024, en esta ocasió s'espera arribar fins al 55,1% amb optimisme de superar-se en els pròxims dies.

    València

    Els hotels de la província de València aconseguixen un 58,7% d'ocupació en l'última quinzena de l'any. Així, posen el fermall al 2023 amb una ocupació mitjana anual del 81%. Una dada més que positiu amb el qual creix en 2,8 punts percentuals en relació a 2019.

    La celebració de les Falles el mes de març és el tret d'eixida d'ocupacions mensuals que no descendixen del 81% fins al mes de novembre. En el cas de la La ciutat de València, que millora els valors de la província (81,3%), tots els mesos superen els registres de 2019, sent el seu mes estrela, a diferència de la resta de zones i destins analitzats, el de setembre amb un 90,1%.

    La mitjana provisional de planta hotelera disponible del 2023 a la província se situa en 390 establiments que posen a la disposició dels hostes més de 37.300 places per a poder pernoctar. De maig a setembre hi ha més de 39.000 places disponibles que comencen a descendir al novembre per destinacions com Gandia condicionats per l'estacionalitat.

    Quant a l'origen dels turistes que han pernoctat en hotels a la província de València, este 2023 cal destacar que el mercat nacional creix 3,6 punts percentuals respecte a 2019. El mercat internacional aconseguix una quota del 49,5%, mostrant una distribució de pesos entre nacionalitats més repartida que en la resta de zones. Països Baixos (5,7%) i el Regne Unit (5,5%) lideren la taula al costat d'Itàlia amb un 5,3%, seguits per Alemanya (4,8%), els EUA (4,6%) i França (4,4%).

    La previsió d'ocupació per als dies compresos entre l'1 i el 15 de gener és del 48%, encara que s'espera superar esta estimació gràcies a les reserves d'última hora.

    Castelló

    La província de Castelló finalitza l'any amb un mes de desembre al 46%, que dona com a resultat finalment un 70,3% d'ocupació anual.

    El turista d'origen espanyol contínua sent fidel a la província representant, ni més ni menys, el 80% sobre el total de la quota anual. En el que fa al mercat internacional, l'hoste més popular és el francés amb un 5,7% de representació, seguit pel Regne Unit, Alemanya i Itàlia.

    Respecte a la disponibilitat de places hoteleres, la província de Castelló és la més castigada per l'estacionalitat, la qual cosa es reflectix en la variació de la seua capacitat alojativa mensual. Segons les dades provisionals de l'INE, la província ha comptat amb una mitjana provisional anual de més de 17.900 places, repartides en 177 establiments.

    Pujar