7 d’agost de 2020 7/8/20
ENTREVISTA

El sector de les revetles, desesperat: “Movem milions d'euros en la Comunitat durant l'estiu”

El sector de les revetles, desesperat: “Movem milions d'euros en la Comunitat durant l'estiu” - (foto 1)
  • Entrevista amb el president de l'Associació General de l'Espectacle, qui denuncia que no saben com aguantaran fins a l'any que ve amb aquesta situació

Les revetles podrien no tornar fins a les Falles de 2021 en la Comunitat Valenciana. Però, no sols les revetles, sinó tots els espectacles musicals, artístics i culturals es veuran parats durant molt de temps a causa del COVID-19. En elperiodic.com parlem amb Fernando Tamarit, president de l'Associació General de l'Espectacle (AGE) sobre la problemàtica del sector.

P: Com afectarà la situació actual al sector de l'espectacle?

R: Si no rebem ajudes per a poder aguantar fins a l'estiu que ve, que és quan es podrà tornar a treballar, serà difícil aguantar. Ja hi ha moltes orquestres que han tancat i hi ha representants que també ho faran. No sabrem com aguantar fins a l'any que ve si no ens ajuden. Un músic esperava aquest estiu treballar maig, juny, juliol, agost i setembre i meitat d'octubre. I d'ací es trau diners per a mantindre's cinc o sis mesos més, fins a les Falles de l'any que ve.

P: No es veu viable treballar durant l'estiu o principis de la tardor?

R: No es contempla perquè la majoria de comunitats autònomes, a expenses del que anava marcant l'Estat o el Ministeri de Sanitat, han anat suspenent totes les festes. I les que han permés fer alguna cosa han passat la pilota als Ajuntaments i ells han decidit suspendre-les. Quan se suspenen festes no és perquè les faran a l'octubre o novembre perquè molts ajuntaments han invertit la partida de festes a dotar de material sanitari a la població. Tant de bo digueren que totes les festes juliol, agost i setembre passen a novembre, desembre i gener, però no m'ho crec. Impossible treballar, en el nostre cas, en principi, fins a Falles. I, fins a Falles queda molt temps. Llavors, com mantens músics, empreses, orquestres?

P: Com afectarà el sector en la Comunitat Valenciana?

R: A Espanya parlen de prop de 400.000 persones i famílies afectades directament més prop del milió amb treballadors indirectes com són carpes, escenaris...En la Comunitat Valenciana estem fent un cens per a tindre'l més clar, però calculem que, només en músics de banda de música i associacions musicals, hi ha prop de 40.000 músics censats. I, en qüestió d'espectacle festiu de carrer, nosaltres parlem a València de prop de 25.000 treballs directes. És un cens aproximat. Quant a orquestres pot haver-hi només en la Comunitat Valenciana unes 200 o 250.

P: Què important és el sector d'espectacles per a la Comunitat Valenciana?

R: L'espectacle en els mesos d'estiu no sols dóna vida a un poble, sinó que s'activen els hotels, les cases rurals, els restaurants, els comerços. Dels nostres espectacles en la Comunitat Valenciana poden dependre milions i milions d'euros que es mouen durant l'estiu. És importantíssim en la Comunitat Valenciana perquè tots els pobles de la Comunitat tenen festes importantíssimes. Hi ha ajuntaments que tenen partides de 150.000€ per a festes. El que menys es gasta en festes pot gastar 15.000€ o 20.000€. A més, una Falla, per exemple, sol tindre 5.000€ o 6.000€ mínim de despesa per a festejos. Parlem d'una economia que es queda totalment paralitzada.

P: Com serà la manifestació prevista per la Coordinadora Estatal de la Verbena y Espectáculos (CEVE)?

R: Amb la CEVE s'ha fet conjuntament un manifest dirigit al Govern central perquè ens atenga les nostres necessitats i s'òbriga una taula de treball i de diàleg. En vistes que no ens facen cas, s'està promovent una concentració o manifestació, segons el que ens concedisquen, el dia 8 de juliol a Madrid. Per a l’AGE la idea no era aqueixa perquè pensàvem que no era el moment d'una manifestació a Madrid, sinó que igual era millor en les capitals de província o de les comunitats autònomes, però es va decidir per majoria intentar moure aqueixa manifestació de gent de l'espectacle perquè se'ns veja i se'ns senta. Estem a expenses de que ens concedisquen el permís perquè això comporta molt tràmit: des d'on s'ix, fins a on arriba, si es poden usar vehicles o no, quina quantitat de gent pot anar, les distàncies, la seguretat, el protocol de sanitat a emprar. Si no passa res i tot ix com nosaltres creiem, el dia 8 estarem a Madrid des de tota Espanya. Ja s'estan noliejant autobusos per a veure quants podem eixir de la Comunitat Valenciana. No obstant això, estem a expenses de que el Govern ens done el permís, perquè amb els rebrots que estan havent-hi, igual decideixen no permetre la manifestació o limiten molt la quantitat de gent que puga anar i, per a anar molt pocs, no val la pena ni anar.

Pujar