elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Save the Children porta el *coronavirus a la infància dels líders polítics

Save the Children porta el *coronavirus a la infància dels líders polítics
    MÉS FOTOS
    Save the Children porta el *coronavirus a la infància dels líders polítics - (foto 2)
    Save the Children porta el *coronavirus a la infància dels líders polítics - (foto 3)
    Save the Children porta el *coronavirus a la infància dels líders polítics - (foto 4)

    I si la infància de Pedro Sánchez, Pablo Casado, Pablo Iglesias, Santiago Abascal o Inés Arrimadas haguera estat marcada per l'emergència del coronavirus? Save the Children ha col·locat una màscara en les fotografies dels principals líders polítics quan eren xiquets i xiquetes per a demanar-los que es posen en el lloc de la infància i les famílies en situació de pobresa, els qui pitjor l'estan passant en la crisi econòmica i social de la Covid-19.

    Així mateix, l'ONG ha gravat a diferents xiquets i xiquetes en tota Espanya perquè puguen fer arribar les seues preocupacions als líders polítics estatals i autonòmics. Per exemple, Olivia, de 8 anys, ha preguntat al president del Govern què succeirà amb la seua família si els seus pares perden el treball.

    Tot això s'emmarca dins de la campanya #QueNadieQuedeAtrás que Save the Children ha llançat hui per a denunciar la falta de compromís polític amb les famílies en situació de pobresa durant l'emergència. A través d'aquesta iniciativa l'ONG demana al Govern, i a tots els partits polítics, que en els plans de resposta hi haja mesurades urgents que protegisquen als qui més el necessiten.

    Com a part de la campanya i per a saber de quina manera està afectant la pandèmia a les llars espanyoles, Save the Children ha realitzat, al costat de *40db, una enquesta online a més de 1.800 xiquets, xiquetes, i les seues famílies de tota Espanya i els ha preguntat per la seua situació econòmica, el tancament de col·legis o la seua salut física i mental durant el confinament. L'estudi revela que 4 de cada 10 famílies ha perdut l'ocupació de manera temporal i que quasi la meitat ha patit una retallada de sou de manera temporal. En les llars amb menys recursos, la crisi econòmica s'accentua més: 1 de cada 4 famílies vulnerables ja ha perdut l'ocupació de manera permanent o ha tingut una retallada de sou de manera permanent per l'emergència.

    “La crisi econòmica i social del *coronavirus serà especialment negativa i duradora per a les famílies vulnerables, que ja pateixen la pèrdua d'ocupació i les retallades de sou en major proporció que la resta”, assenyala Andrés Conde, director general de Save the Children. “Els líders polítics no poden continuar mirant per a un altre costat. La pobresa infantil és un greu problema que, si no abordem de manera immediata, afectarà a pràcticament 1 de cada 3 xiquets i xiquetes en la dècada vinent”, afig.

    L'enquesta també indica que el 30% dels pares i mares ha viscut situacions de tensió o conflictes amb els seus fills i filles durant el confinament i que el 25% ha perdut els nervis en alguna ocasió, arribant a cridar o insultar al menor. *Save *the *Children adverteix d'un possible augment de la violència contra la infància durant el confinament, i assenyala que l'estat emocional i psicològic dels xiquets i xiquetes també s'ha vist afectat en l'emergència. Aproximadament 1 de cada 6 menors (17%) se sent deprimit tots o quasi tots els dies. Per part seua, la infància de llars vulnerables és la que més por té al virus, més li costa dormir i més plora, la qual cosa s'uneix a una major tensió i incertesa en les seues llars.

    L'estudi també mostra que la qualitat de l'habitatge està condicionada per la situació socioeconòmica de les famílies. El 6% dels pares i mares enquestats deia que la seua casa tenia dolentes o molt males condicions per a viure. Aquesta xifra és més del doble en el cas de les llars vulnerables: un 15% de les famílies amb pocs recursos descrivia la seua casa com un espai amb dolentes o molt males condicions per a passar el confinament. La falta d'espai o la poca intimitat, sumat a la inestabilitat econòmica, fan que les famílies vulnerables experimenten una convivència més tibant que la resta de llars. De la mateixa manera, la falta de recursos es tradueix en una major dificultat per a portar una alimentació adequada o fer esport durant el confinament.

    La investigació de Save the Children també assenyala que la bretxa educativa ha crescut en els últims mesos. Des que va començar el confinament, la infància en pobresa té major risc de suspendre, repetir curs o fins i tot deixar la seua educació. “Espanya ja té la taxa d'abandó escolar més alta de la Unió Europea i correm el risc que molts més xiquets i xiquetes es despengen per complet de l'educació ara que els centres educatius romanen tancats”, apunta Conde.

    Segons l'enquesta, 7 de cada 10 pares i mares considera que els seus fills i filles haurien de tindre més suport dels professors, xifra que augmenta fins a 8 de cada 10 en el cas de les famílies vulnerables. En els casos d'abandó, la falta de mitjans es presenta com el principal motiu pel qual xiquets i xiquetes no continuen amb l'activitat acadèmica. En aquest sentit, més del 12% de les famílies vulnerables enquestades no té accés a internet o no té bones condicions de connectivitat, per la qual cosa la infància de llars en pobresa té més dificultats per a continuar amb la seua educació mentre els col·legis romanen tancats.

    Sobre el temps que passen els menors enfront de la pantalla, l'ONG destaca una dada preocupant: quasi la meitat dels xiquets i les xiquetes afirma que per a divertir-se durant el confinament juga de manera online amb desconeguts, la qual cosa els pot fer més vulnerables a patir alguna forma de violència online com el ciberassetjament, l'exposició involuntària a material sexual o violent, o fins i tot grooming.

    Finalment, l'enquesta també revela que la falta de paritat en el repartiment de tasques domèstiques com ara la neteja s'aguditza en les llars vulnerables, on les dones porten tot el pes de la llar. No obstant això, en general hi ha major igualtat en la cura dels xiquets i les xiquetes, especialment en les famílies no vulnerables.

    Mesures urgents per a protegir a les famílies en pobresa

    Després de conéixer en quina situació es troben les famílies a Espanya, especialment aquelles que pateixen pobresa, Save *the Children considera que s'ha de prioritzar a aquestes llars en la resposta a l'emergència. És essencial que la infància estiga present en les polítiques i pactes de reconstrucció, així com en totes les mesures d'alleujament de la crisi de la COVID 19.

    Una de les mesures més urgents per a l'organització és garantir que totes les famílies amb fills i filles a càrrec, incloses aquelles d'origen migrant en situació irregular, tinguen els ingressos suficients per a cobrir les necessitats mínimes de criança (bé a través d'un Ingrés Mínim Vital que tinga en compte el pes dels fills o filles en les despeses de la llar, o bé mitjançant el reforç de transferències específiques com la prestació per fill a càrrec); i que es tinga especialment consideració a les famílies monoparentals, en la seua majoria formades per mares soles i altament exposades a la pobresa, i les que pateixen en major mesura dificultats per a conciliar.

    Save the Children també demanda l'aprovació urgent de la Llei orgànica per a la Protecció de la Infància i Adolescència enfront de la Violència, alguna cosa al que es va comprometre el vicepresident de Drets Socials i Agenda 2030, Pablo Iglesias, el passat 14 de maig al Senat. L'ONG insisteix en la importància de reforçar les mesures de detecció i habilitar canals de denúncia per als xiquets i les xiquetes durant el confinament, on poden conviure diàriament amb la persona que els agredeix.

    A nivell educatiu, l'organització insta a establir un programa de reforç escolar durant el curs per a fomentar la vinculació amb l'escola i reduir la bretxa d'aprenentatge entre l'alumnat més desfavorit. El tancament dels col·legis, la falta d'accés a dispositius digitals, el confinament i la crisi econòmica han fet créixer les desigualtats educatives que ja existien, perjudicant el benestar físic i mental de molts xiquets i xiquetes.

    Save the Children també posa el focus en la infància migrant i refugiada, i en l'important d'incloure les seues necessitats en els plans de resposta. Així, assenyala que és fonamental regularitzar als i les joves tutelats que hagen complit la majoria d'edat durant l'estat d'alarma, reforçar els recursos d'emancipació i post-tutela d'aquests joves, i reprendre les tramitacions de les peticions d'asil i els permisos de residència.

    Finalment, Save the Children planteja que les polítiques de reconstrucció i futur tinguen un enfocament de justícia intergeneracional. Pandèmies com la de la COVID19 seran més comunes i es repetiran en el futur a conseqüència de l'emergència climàtica, que hui continua sent la major amenaça per a la infància i l'adolescència a tot el món. És per això que les polítiques han d'anar en línia amb la transició ecològica i el compliment dels ODS.

    La Comissió de Reconstrucció en el Congrés dels Diputats, conformada el passat 7 de maig, és un escenari clau per a plantejar totes aquestes qüestions i per a reivindicar un espai per a la infància i les famílies en les polítiques de reconstrucció. L'organització ha fet arribar els resultats d'aquesta investigació als membres de la Comissió, així com les principals recomanacions, i compareixerà perquè la reconstrucció tinga rostre d'infància.

    Pujar