elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Quant saps sobre la Loteria de Nadal?

Quant saps sobre la Loteria de Nadal?
  • En elperiodic.com et comptem algunes curiositats sobretot el relacionat amb aquest tradicional sorteig nadalenc

El torró, els polvorons, el tortell de Reis i la loteria són els elements essencials del Nadal. I és que aquesta època que és sinònim d'alegria, felicitat i gaudi es viu millor si toca uns diners extres, amb la particularitat afegida que jugar a la *Loteria de Nadal és una de les tradicions més arrelades a Espanya.

Per aquest motiu, durant aquests mesos les administracions públiques de loteria estan repletes de persones que busquen fer-se amb el seu dècim per a poder compartir-ho amb família, amics, companys de treball o simplement per a ells mateixos.

Per això, en elperiodic.com et comptem quals són les terminacions que sempre solen eixir guanyadores, principals destinacions de la Grossa de Nadal, els llocs en els quals més es juga a la loteria, algunes recomanacions que s'han de seguir amb els dècims compartits, així com què ocorre si un dècim està defectuós.

Quines terminacions són les que sempre solen eixir guanyadores?

Si indaguem en la pàgina web de la Loteria de Nadal, ens adonarem que una de les preguntes més formulades és aquesta. No obstant això, dir quins números són els ‘els de la sort’ són meres supersticions, ja que tots tenen les mateixes possibilitats d'eixir triats.

Però, segons estableix la mateixa entitat encarregada del sorteig les terminacions que solen ser triades són les acabades en nombres imparells com per exemple el 7 i el 9.en quant a les dues últimes xifres optem pel 15, el qual és denominat per molts com ’la xiqueta bonica’ o el 22 que es coneix com ’els dos aneguets’ i el 33.

Unes altres de les xifres que segons l'administració més agraden al públic, són aquelles que no han eixit mai o bé altres números que han sigut premiats en sortejos anteriors.També el dia dels nostres aniversaris, persones reunides a nosaltres o naixements i defuncions de persones conegudes són uns altres del que considerem com els números preferits.

I d'altra banda, entren algunes dates necrològiques de desgràcies que han ocorregut al llarg de l'any com el 13919, data en la qual la gota freda DANA va assotar el Llevant espanyol.

Però sens dubte, un dels números més "estranys" que existeixen és el 00.000. Durant anys han circulat dues llegendes sobre aquesta xifra: una d'elles és que el número és un amb els quals sempre juga Joan Carles I i l'altre mite és que el número en qüestió no existeix.

Principals destinacions de la Grossa de Nadal:

`Què faria si em tocara La Grossa?´ aquesta és la pregunta que es realitzen molts espanyols. I és que aquests diners dóna per a pagar deutes, comprar-se un cotxe, invertir en habitatge, entre altres.

Per això, segons estableix l'enquesta sobre la Loteria de Nadal desenvolupat per iahorro.com el 41,5% dels espanyols ho té clar: dedicaria els diners a pagar deutes i tapar forats.

En concret, el nombre de persones que destinaria els diners a solucionar els deutes seria el 41,5%, creixent un 0,59% en comparació amb les dades de 2018.si analitzem aquesta dada per comunitats autònomes veiem que els murcians (43,60%) són els que més triarien aquesta destinació per a la Grossa.

En el costat contrari ens trobem amb els veïns de la comunitat d'Andalusia, només el 36,60% dels enquestats optaria per aquesta opció. No obstant això, si comparem aquesta dada amb el de 2018, a Andalusia és on més creix aquesta opció amb un augment del 4,19%.

Quines són les comunitats que més juguen a la lotería?


Els madrilenys són els espanyols que més juguen a la Lotería de Nadal, gastant-se de mitjana per persona 73 euros, segons recull l'Anuari del Joc a Espanya, que assenyala que en 2018 es van vendre a la regió més de 475 milions, el 16,9 per cent del total de vendes nacional.

Per darrere d'aquest es troba Andalusia, amb 13,9 per cent de les vendes (més de 390 milions) i 46,8 euros per habitant; i Catalunya, amb el 12,9 per cent, més de 360 milions venuts i 48,4 euros per persona.

Mentre que la Comunitat Valenciana és l'última amb xifra de vendes per damunt dels 10 punts percentuals, amb 11,7 per cent, 331 milions en vendes i quasi 67 euros per habitant.

En l'altre extrem, La Rioja amb un 1% i Balears amb un 1,6% van ser les comunitats en les quals menys bitllets de Loteria es va vendre.

Per sexe, les dones compren més Loteria de Nadal que els homes, en concret el 75 per cent d'elles ho fa, enfront de 72'5 per cent d'ells.I per edat, el 82,2 per cent de les persones de 55 i 64 anys participa en el sorteig; encara que bé és cert que, excepte els més joves (de 18 a 24), la participació en la Loteria és bastant alta en totes les edats.

Recomanacions per als dècims compartits

L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ofereix una sèrie de recomanacions i consells sobre els dècims compartits.Entre aquests destaca fer fotocòpies als dècims, deixar constància per escrit si es comparteixen o, en cas de pèrdua, denunciar la mateixa en comissaria i en Loteries i Apostes de l'Estat.

En concret, l'organització recorda que un dècim de loteria és un document al portador, és a dir, que el premi el rep qui el té en el seu poder. Per aquest motiu, si es comparteix el bitllet, el depositari del mateix ha de fotocopiar-lo i entregar a cada participant una còpia signada (amb el nom i DNI del depositari) en la qual s'indique que la persona juga en aqueix número, sèrie, fracció i sorteig, una quantitat d'euros determinada.

Així mateix, destaca que en l'actualitat també es pot enviar una foto del dècim per correu electrònic o per un altre mitjà de missatgeria instantània com WhatsApp. Segons l'OCU, això pot ser una prova, "sempre que" apareguen les dades del depositari, els participants i la participació de cadascun.

En el cas de les parelles sentimentals, l'organització aclareix que si el matrimoni és en de guanys, es repartiria en parts iguals, mentre que si el règim econòmic fora de separació de béns, el premi del sorteig de la Loteria de Nadal és del qual l'ha comprat, llevat que s'acredite que s'ha comprat a mig fer.

Però, què ocorre si es perd o si hi ha un robatori del dècim? l'OCU destaca que és essencial denunciar-ho davant la Policia Nacional o la Guàrdia Civil del lloc on va ocórrer el fet, a més estableix que en la denúncia s'ha de fer constar el major nombre de dades possible i totes les circumstàncies del fet, així com aportar possibles proves identificant clarament el document número, sèrie i fracció.

Què passa si un dècim es trenca?

Els bitllets de loteria són un xec al portador que s'han de presentar en l'administració per a ser cobrats, però pot ocórrer que estiguen danyats i no es distingisquen bé els seus números. Per això, el laboratori de la Fàbrica de la Moneda i Timbre, entitat que elabora els dècims de la Loteria Nacional, es dedica a recompondre'ls i comprovar quina xifra apareixia en ells.

En aquests casos, la mateixa empresa recomana als amos dels desens trencats que es manipulen el menys possible, assegurant-se a més de recollir totes les parts, encara que siga en diversos trossos.

Pujar