Castellano

Compromís per Sant Joan presenta una moció contra el pagament de l'AP7 que vol instaurar Ábalos

    Després de descobrir-se les intencions del ministre socialista de recuperar el pagament a les autopistes espanyoles, han saltat totes les alarmes. Especialment greu és la situació al País Valencià, on s’han pagat peatges durant més de 50 anys i la gratuïtat de l’AP7 s’havia aconseguit finalment l’any 2020 després de la pressió de Compromís al govern de Madrid.

    És per això que aquesta força ha iniciat una campanya per tal d’oposar-se frontalment. A Sant Joan, el Grup Municipal de Compromís ha presentat una moció amb la intenció de mostrar el rebuig de totes les forces polítiques santjoaneres. “Esperem la unanimitat del vot, ja que l’AP7 l’hem pagada i repagada” afirma el portaveu, Sergio Agueitos.

    Segons el mateix Ministeri de Transports, uns 27.140 vehicles han fet ús de l’AP7 de mitjana al dia en 2020 enfront dels 22.469 de l'últim any de pagament. També ha augmentat el pas de camions, uns 1.873 més de mitjana. I tot açò un any marcat per la pandèmia i les prohibicions de mobilitat. “Estem parlant d’un element clau per a la nostra economia i vertebració territorial” incidix Agueitos.

    La formació progressista nega la vessant ecologista d’aquesta mesura, ja que pagar peatges no dissuadiria ningú a fer ús del cotxe si no hi ha alternativa. Segons Compromís “fins que no comptem amb una bona xarxa de transport públic, la gent estarà obligada a fer ús del vehicle privat. Posar peatges sense invertir abans en transport suposa una mesura recaptatòria i, per a qui no puga pagar, a fer ús de carreteres secundàries, les quals són més contaminants i amb índexs de mortalitat més alts”.

    Des de Compromís recorden que si hi haguera voluntat real de dissuadir l’ús del cotxe, s’executaria la connexió de l’aeroport per via ferroviària, s’hauria construït ja tot el corredor mediterrani i s’invertiria en rodalies i el transport públic de les zones metropolitanes i altres territoris tal com han reclamat des de fa anys.“Estes propostes sí que apostarien per la sostenibilitat i suposarien un canvi important i una compensació territorial pels anys de deixadesa i inexecució d’inversions. Volem un futur sostenible, però aquest ha de ser just socialment i territorial” ha conclòs Agueitos.

    Pujar