elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Sanitat i Polítiques Inclusives es reuneixen aquest dijous per estudiar les restriccions a les residències valencianes de gent gran

Sanitat i Polítiques Inclusives es reuneixen aquest dijous per estudiar les restriccions a les residències valencianes de gent gran
  • Amb les xifres més baixes de contagis de l'últim any, els familiars demanen que es relaxin les mesures, especialment de visites, aquest Nadal: “Poden ser les seues últimes"

Aquest dijous està prevista una reunió entre la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives i la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública per estudiar les restriccions còvid existents en aquests moments a les residències valencianes de gent gran. Tal com els va explicar elperiodic.com, l'Associació Empresarial de Residències i Serveis a Persones Dependents de la Comunitat Valenciana (AERTE) ha demanat que es derogue aquesta normativa “per intentar tenir un Nadal tan normal com siga possible”.

Les residències es regeixen en aquests moments per les mesures adoptades per la Conselleria de Polítiques Inclusives del mes d'abril passat i que estableixen l'exigència d'emplenar qüestionaris previs, la reserva d'habitacions per a aïllaments, que bloqueja aproximadament 400 places, la necessitat d'estructurar la organització del centre per unitats convivencials i, el que més afecta aquestes persones grans i els seus familiars, més de cara a l'arribada del Nadal: els requisits de les visites.

"Hi ha alguns residents que viuran el seu darrer Nadal, volem que siguen així?", ha declarat a elperiodic.com el president d'AERTE, José María Toro, que recorda les paraules del president de la Generalitat, Ximo Puig, que repetia amb cada anunci de restriccions: “No duraran ni un dia més, ni un dia menys del que calga”.

Doncs bé, les famílies dels residents demanen que es complixquen aquestes paraules, cosa que no sembla que tinga vistes a produir-se. Aquest dimarts, en resposta a preguntes d'aquest mitjà, el conseller de Sanitat Universal i Salut Pública, Miguel Mínguez, no aclaria si aixecaran les restriccions covid a les residències de gent gran assegurava que tot dependria del que es decideixi a nivell nacional.

"Depenem de la ponència d'alertes nacional", ha afirmat el conseller, per la qual cosa "si no canvia la política restrictiva en l'ambient sociosanitari, nosaltres no la canviarem". Mínguez ha explicat que “la ponència la componen experts en epidemiologia i si ens recomanen que obrim, ho acatarem sense cap dubte. Però si ens diuen que la mantinguem, la mantindrem”.

Precisament aquest argument és el que no els dóna suport, segons AERTE, que es remet a les últimes dades de l'IMSERSO, que detalla que del 14 al 20 de novembre, només l'1,32% dels morts en residències d'Espanya per totes les causes tenien COVID19. D'altra banda, en les darreres quatre setmanes ha mort una persona amb COVID19 a residències de la Comunitat Valenciana, la dada més baixa des de fa un any.

"Creiem que és hora d'eliminar les restriccions de manera definitiva, les persones que viuen en residències i el personal que hi treballa haurien de tornar a la normalitat i més en aquestes dates familiarment tan assenyalades. Si es va poder fer als centres de discapacitat i salut mental, també s'hauria de fer als de persones grans” va indicar el president d'AERTE.

Elperiodic.com ha demanat més detalls a la Conselleria de Sanitat sobre la reunió d'aquest dijous i seguim en espera de rebre aquesta informació. Des d'AERTE s'han posat a la disposició de les dues conselleries.

Pujar