elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Sanitat obrirà els centres de salut matí i vesprada i agruparà proves per evitar massificacions

Sanitat obrirà els centres de salut matí i vesprada i agruparà proves per evitar massificacions
  • El sistema valencià de salut camina cap a la nova normalitat i anuncia canvis per optimitzar l'assistència

El sistema valencià de salut camina cap a la nova normalitat amb un full de ruta que, entre altres mesures, combina atenció sanitària presencial i telefònica, distribueix les jornades de treball entre matí i tarda o agrupa proves mèdiques.

Tot amb l'objectiu d'optimitzar l'assistència, evitar a la ciutadania desplaçaments innecessaris i prevenir massificacions en els centres de salut que comprometen la seguretat de professionals i pacients.

Amb la pandèmia, l'atenció en els centres sanitaris s'ha anat adaptant a les mesures preventives necessàries per protegir treballadors, així com a la ciutadania, i al mateix temps garantir l'assistència de la forma més adequada.

El respecte a aquestes recomanacions, així com l'esforç de professionals i ciutadania han cristal·litzat en la millora de la situació epidemiològica i toca desescalar.

Segons ha manifestat la consellera de Sanitat, Ana Barceló "ara que el sistema sanitari valencià va avançant cap a una nova normalitat i no tenim aquesta pressió assistencial, tant en els centres de salut com en els centres hospitalaris, anem a una nova reorganització interna per poder dur a terme l'atenció a tots els pacients ".

En aquest sentit, ha indicat que "anem a combinar l'atenció telefònica amb la presencial, i a obrir els centres de salut a la vesprada i al matí, per facilitar a la ciutadania que puga ser atesa".

Per ordenar la transició cap a la nova realitat, la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha elaborat una guia amb accions i recomanacions que cada departament ha d'adoptar i adaptar a les seues singularitats, als recursos amb què compta i a l'evolució de la pandèmia.

L'objectiu és triple: prestar una adequada atenció a pacients afectats per la COVID-19 i a pacients no afectats per aquesta malaltia en circuits diferenciats; afavorir l'accessibilitat de la ciutadania a l'Atenció Primària i simplificar les tasques burocràtiques per alleujar la càrrega de treball que afronta aquest nivell assistencial, que en la nova normalitat suma a la seua activitat ordinària la detecció i seguiment eficients de casos d'coronavirus, així com la vigilància de contactes.

Els canvis en les pràctiques professionals modificaran també la relació amb el personal de Medicina de Família, Infermeria i Pediatria amb els pacients perquè es combinaran atenció telefònica, presencial, domiciliària i administrativa. La primera, l'atenció telefònica, s'utilitzarà preferentment, per a seguiments o segones visites que no tinguen gravetat.

A més, les jornades de treball es distribuiran entre matí i vesprada per evitar aglomeracions i, sempre que siga possible, es procurarà agrupar proves per atendre el pacient en una única visita.

Consulta a l'especialista sense passar per Medicina de Família

D'altra banda, i amb l'objectiu de desburocratitzar l'Atenció Primària, la visita a l'especialista ja no passarà necessàriament per Medicina de Família. Així, les visites cancel·lades o demorades en Atenció Especialitzada amb motiu de la pandèmia s'estan reprogramant sense que la persona haja d'acudir a centre de salut per demanar un nou volant. El mateix passa amb els seguiments anuals de les patologies.

A més, els que siguen atesos a urgències i necessitin un seguiment ambulatori seran donats d'alta amb aquest destí, sense haver de passar per Medicina de Família. La derivació entre especialitats també serà directa, sense utilitzar l'Atenció Primària com a intermediària.

D'altra banda, el metge de família només realitzarà informes de salut, però no altres certificats que es poden i han de fer en centres de reconeixement.

A més, Sanitat ha previst una sèrie de mesures per millorar l'accés de la ciutadania als centres de salut. Així, per aconseguir cita prèvia es valorarà la possibilitat d'habilitar una central de recuperació de telefonades quan la demanda telefònica siga excessiva. Aquesta eina reforçaria les existents: cita prèvia al taulell, telefonant al centre de salut, a través de l'APP GVA + Salut, el web o el telèfon addicional 961.839.000.

Pujar