elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Sanitat adverteix d'una nova onada de contagis de còvid a la Comunitat Valenciana

Sanitat adverteix d'una nova onada de contagis de còvid a la Comunitat Valenciana
  • L'avaluació de risc assigna risc mitjà per al nivell de transmissió, mentre que a nivell hospitalari es manté el nivell de risc baix a causa de l'efectivitat de la vacunació

Segons l'informe publicat per la Subdirecció General d'Epidemiologia, Vigilància de la Salut i Sanitat Ambiental, de la Direcció General de Salut Pública i Addiccions, de data 22 de novembre del 2021, evidència que la corba epidèmica mostra un creixement sostingut i generalitzat.

Aquest informe assenyala que "tots els indicadors d'avaluació del nivell de transmissió presenten una tendència creixent".

A més, indica que “l'evolució actual de la pandèmia ens mostra un increment del risc de transmissió. La corba epidèmica assenyala una tendència ascendent amb un creixement sostingut i generalitzat que està indicant, amb tota probabilitat, que ens trobem a l'inici d'una nova ona epidèmica”.

A més, en aquest document publicat avui al DOGV, tots els indicadors de nivell de transmissió han empitjorat i no s'observa cap indici de millora; tot al contrari, suggereixen que el nivell de circulació del SARS-CoV-2 continuarà augmentat o el que és el mateix, continuaran augmentant el nombre de casos.

L'avaluació de risc assigna per al nivell de transmissió, risc mitjà o alerta 2, mentre que a nivell hospitalari es manté el nivell de risc baix a causa de l'efectivitat de la vacunació.

Incidència acumulada

Aquest informe assenyala que tots els indicadors d'avaluació del nivell de transmissió presenten una tendència creixent. A data 22 de novembre, la incidència acumulada a 14 dies és de 133,15 per 100.000 habitants i de 7 dies a 74,82 per 100.000 habitants enfront de 42,89 i 18,11 el 4 d'octubre.

L'evolució del nombre reproductiu bàsic instantani es troba per sobre de 1, cosa que significa que l'epidèmia no està controlada. El percentatge global de positivitat de les proves diagnòstiques d'infecció aguda també augmenta, situant-se en 8,36% davant del 3,04% de l'informe anterior.

La proporció dels casos confirmats entre els casos amb simptomatologia lleu que acudeixen a Atenció Primària se situa al voltant del 30%, mentre que el 4 d'octubre estava en 10%».

Justificació de la implantació de certificat covid

En aquesta resolució es ressenya que els estudis realitzats sobre efectivitat de les vacunes davant de Covid-19 han demostrat que són molt efectives davant de l'hospitalització i la mortalitat, però el seu efecte és menor a interrompre la transmissió.

Tot i així, demostren que el risc d'infectar-se és menor entre els vacunats que en allò no vacunats i que la transmissió del Covid-19 també és menor. Després del predomini de la variant Delta, a l'estudi realitzat per Public Health England han quantificat que la vacunació completa té una efectivitat de 60 al 85 % contra la infecció, 90 al 99 % contra l'hospitalització, 90 al 95 % contra la mortalitat i 65 al 99% contra la malaltia simptomàtica.

A l'estudi realitzat per Anika Singanayagam i col·laboradors, publicat a The Lancet, dirigit a conèixer la transmissió comunitària de les persones vacunades i no vacunades amb infecció lleu de la variant delta conclouen que les vacunes actuals segueixen sent eficaces per prevenir malalties greus i morts per Covid-19 però que la vacunació per si sola no és suficient per prevenir tota la transmissió, especialment als entorns on l'exposició és propera i perllongada.

Per això insisteixen que les mesures no farmacològiques per frenar la transmissió continuen sent importants, fins i tot en persones vacunades. En altres paraules, la pauta completa de vacunació protegeix davant de la malaltia greu i la mortalitat, però la seva capacitat de prevenir la transmissió és inferior. Aquest fet explica la situació actual de la pandèmia.

El procés de desescalada dut a terme des de finals de setembre i, principalment, des del 9 doctubre, ha suposat un augment de la mobilitat i de la interacció social amb el consegüent augment desdeveniments amb elevada probabilitat de no seguiment de les mesures de prevenció de la transmissió (ús de la mascareta o el manteniment de la distància) i l'increment dels brots, sobretot els de caràcter social degut especialment a les reunions d'amics o familiars.

Com a conseqüència, s'ha incrementat la circulació del virus i, amb això, la incidència, encara que aquesta no s'acompanya d'un increment proporcional en hospitalització i defuncions. 

Tot això, valorat en un entorn de més seguretat i amb vocació d'actualitzar-se en funció de l'evolució de la situació epidemiològica de la Comunitat Valenciana, fa convenient adoptar la mesura consistent a exigir l'exhibició de la documentació coneguda com el «passaport Covid» , per a l'accés a determinats establiments, locals i esdeveniments, tal com s'assenyala a l'informe de salut pública esmentat.

Aquest estudi indica: «En aquest context, una de les mesures a valorar per minimitzar el risc de transmissió als establiments de més risc de contagi és que l'accés als mateixos requereixi la presentació d'una certificació que acrediti que la persona compti amb la pauta completa de vacunació, que la persona disposi d'una prova diagnòstica d'infecció activa negativa, bé RT-PCR a les últimes 72 hores o prova ràpida d'antígens a les últimes 48 hores, o que la persona s'hagi recuperat d'una infecció diagnosticada a els darrers 180 dies».

Pujar