elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Els sanitaris demanen seguir amb el garbellat selectiu i circuits diferents d'entrada en Urgències

Els sanitaris demanen seguir amb el garbellat selectiu i circuits diferents d'entrada en Urgències
  • Des de la Societat Valenciana de Medicina Preventiva i Salut Pública traslladen a Sanitat que les mesures covid actuals no els convencen

Per a la Societat Valenciana de Medicina Preventiva i Salut Pública l'últim document sobre “Mesures Organitzatives d'Assistència Sanitària en Resposta a Covid-19”, emés per la Conselleria de Sanitat, “inclou diverses recomanacions que no convencen als especialistes de Medicina Preventiva dels hospitals i que no han sigut consensuades en absolut amb ells”.

El president de la SVMPSP, Juan Francisco Navarro, explica que “respecte als serveis d'Urgències, el document proposa que desapareguen els dobles circuits per a l'atenció de pacients Covid i no Covid, que permetien atendre en zones especialment preparades als malalts amb patologia respiratòria infecciosa, i en zones convencionals a la resta de pacients”.

A més, traslladen que el citat document defensa el manteniment de “la separació en sala d'espera dels pacients que acudisquen amb simptomatologia”, afegint que “és virtualment impossible, amb una malaltia transmesa per aerosols i en sales d'urgències molt concorregudes, evitar la transmissió de la infecció.”

Els especialistes en Medicina Preventiva i Salut Pública insisteixen que “això és particularment arriscat en aquest mes de maig, on altres virus respiratoris, com els de la grip, registren una alta incidència i competeixen amb el del Covid causant moltes infeccions transmissibles per la tos i l'esternut”.

“Creiem, més aviat al contrari, que han de continuar mantenint-se, com han fet fins ara els serveis d'Urgències, un garbellat selectiu i circuits separats a l'entrada d'Urgències, no romanent els pacients respiratoris en la mateixa sala d'espera general, sinó sent atesos selectivament en zones Covid on es garanteix la seguretat de treballadors sanitaris i pacients” han destacat.

Des de la SVMPSP expliquen que “les mateixes recomanacions s'emeten en el document per als centres d'Atenció Primària. Creiem que en aquests centres, amb les limitacions d'espai que existisquen, han de mantindre's similars principis: evitar zones d'espera conjuntes de malalts Covid i no Covid i atenció en consultes diferenciades.”

El document assenyala, a més, que “no es considera necessària, de manera general, la realització de garbellats previs a l'ingrés o a determinades actuacions assistencials”, com podrien ser la cirurgia o determinades proves invasives.

Referent a això, la Societat Valenciana de Medicina Preventiva i Salut Pública recorda que “l'atenció als pacients es realitza normalment en habitacions dobles i que el garbellat previ a l'ingrés en situacions d'alta incidència de Covid (actualment 780 /100.000 en majors de 60 anys), cerca protegir els companys d'habitació i cuidadors”.

D'altra banda, assenyalen que “la realització de proves de garbellat de Covid en pacients quirúrgics es realitza davant pacients amb mal estat de salut o davant intervencions d'alt risc, en les quals patir el Covid podria ocasionar una mala recuperació o fins i tot la mort. Aquestes recomanacions venen avalades per totes les societats científiques a Espanya, i són les que s'estan aplicant en hospitals valencians. No hi ha, per tant, una necessitat d'eliminar els garbellats generals a pacients, sinó d'aplicar-los en els casos necessaris.”

Finalment, el document assenyala que els serveis de Medicina Preventiva podran ser reforçats mitjançant l'autorització de mòduls d'AP destinats a reforçar el programa de vacunació, però “aquesta mesura només permet contractar professionals sanitaris que ja estan realitzat la seua jornada, perquè dobleguen torns i facen mòduls de vesprades per a activitats de vacunació. Els serveis de Medicina Preventiva tenen la competència i responsabilitat legal de la vigilància i control de tota mena d'infeccions hospitalàries, incloent la Covid”.

“Des de març de 2020 han desplegat un treball incessant per a previndre la transmissió del Covid a pacients i treballadors en els 30 hospitals la xarxa de la Comunitat Valenciana. A pesar que les necessitats de treball enfront del Covid continuen o fins i tot s'incrementen, els SMP tenen suspesos, des de l'1 de maig, com molts altres serveis, els reforços de personal Covid” – conclou Juan Francisco Navarro.

Sanitat trasllada que són “recomanacions” no imposicions

Des de la Conselleria de Sanitat remarquen que tal com recull el document són “recomanacions” no imposicions. I el que es tracta és d'anar recuperant a poc a poc tots aqueixos espais que s'han anat utilitzant amb motiu de la pandèmia, com a gimnasos de rehabilitació que formaven part del doble circuit.

Encara així indiquen que si algun centre considera que ha de continuar mantenint el doble circuit i pot mantindre'l el pot fer.

En el cas de la separació en la sala d'espera, insisteixen que actualment l'ús de màscara és obligatori als hospitals, per la qual cosa no hi hauria cap problema a establir aqueixa mesura.

Pujar