16 de gener de 2021 16/1/21

Sagunt retira el mural de Joaquín Michavila de la façana d'un edifici de la plaça Primer de Maig del Port de Sagunt per a restaurar-ho

Sagunt retira el mural de Joaquín Michavila de la façana d'un edifici de la plaça Primer de Maig del Port de Sagunt per a restaurar-ho - (foto 1)
  • Esta actuació té com a objectiu millorar la situació d'esta peça i col·locar-la en un altre lloc per a dignificar la memòria d'este artista i el patrimoni de la ciutat

L'Ajuntament de Sagunt ha iniciat la retirada del mural ‘Luz y sol’, de l'artista Joaquín Michavila, de la façana d'un edifici privat de la plaça Primer de Maig del Port de Sagunt amb la finalitat de restaurar-lo i col·locar-lo en un altre lloc, que encara està per definir.

«Hem retirat esta peça única i molt lligada a la nostra ciutat perquè en el seu emplaçament actual havia patit determinats imperfectes a causa de les inclemències del temps», ha afirmat l'alcalde, Darío Moreno, que s'ha acostat a comprovar l'inici de l'operació de desmuntatge amb del regidor de Patrimoni, Javier Timón. En este sentit, l'obra es restaurarà i canviarà d'emplaçament «per a dignificar esta obra d'art i per a recordar la memòria d'este artista, al mateix temps que complim amb l'objectiu de cuidar el patrimoni de la nostra ciutat».

Esta acció és el resultat de l'acord que l'Ajuntament de Sagunt i la Fundació Bancaixa van signar al febrer de 2019 per la qual esta última donava al consistori el mural de l'artista de l'Alcora (l’Alcalatén) dins de les iniciatives culturals desenvolupades pel municipi durant l'any que Sagunt va ser Capital Cultural Valenciana.

Esta obra d'art centra el protagonisme en la llum, el sol i la mar Mediterrània. L'escena mostra el barri antic de Sagunt, coronat pel castell, i altres paisatges de la localitat com el riu Palància, les ximeneres de l'antiga siderúrgia del Port de Sagunt, barques de pesca, camps de cultiu, tarongers, etc. Amb esta obra, Michavila va realitzar un homenatge als elements més singulars de Sagunt i el Port de Sagunt, així com als principals sectors econòmics de la ciutat en el moment de la seua elaboració. La peça, un encàrrec a l'artista en 1971, es compon de peces de ceràmica assemblades directament sobre el mur de la façana i compta amb unes dimensions de 320 x 450 centímetres.

Pujar