elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Sagunt posa en marxa unes visites guiades teatralitzades de la Ruta del Greal

Sagunt posa en marxa unes visites guiades teatralitzades de la Ruta del Greal
    MÉS FOTOS
    Sagunt posa en marxa unes visites guiades teatralitzades de la Ruta del Greal - (foto 2)

    En les pròximes setmanes tindran lloc a Sagunt unes visites guiada teatralitzades de la Ruta del Greal. Davall el títol Diversió, misteri i història, la ciutat comptarà amb unes visites teatralitzades per tal de descobrir el misteri del Sant Calze a través de cinc personatges i una trama per punts emblemàtics de Sagunt, com ara l’Ermita de la Sang o l’Església de Santa Maria. Per tal de reservar plaça, s’haurà de telefonar o acudir a qualsevol de les oficines de Turisme de la ciutat, ja que les places són gratuïtes, però limitades. Els horaris de les visites seran de matí, a les 11.30 h, el dia 29 d’abril, i de vesprada¸ a les 18 h, el dia 27 d’abril i el 18 de maig.

    Celia Peris i Toni Llorens, que duen a terme les visites i la teatralització han manifestat estar molt emocionats amb la iniciativa ja que des de fa dos mesos estan treballant de valent per elaborar uns textos atractius que parlen d’història i que esperen que sorprenguen els visitants.

    La delegada de Turisme, Natalia Antonino, ha declarat que des que Sagunt es va adherir a la Ruta del Greal junt amb Turisme de la Comunitat Valenciana i a l’Associació Amics del Greal l’any 2017, “hem participat en encontres de ciutats adherides a la Ruta i hem organitzat un concurs fotogràfic, el guanyador del qual va exposar la seua peça a València junt amb altres fotografies guanyadores d’altres ciutats que hi pertanyen”. Després de valorar diferents productes, “les visites guiades teatralitzades ens van paréixer un producte interessant ja que està lligat al producte religiós i abastix tot el patrimoni d’esglésies i ermites i d’esta manera continuem amb la nostra aposta de desestacionalitzar el turisme”, ha manifestat la regidora.

    A més, Antonino ha declarat que les visites guiades van relacionades amb la gastronomia ja que establiments del municipi s’han adherit amb la preparació d’uns fullets i productes on es parla, per exemple, del ximos de Setmana Santa “per tal d’oferir un producte experiència que genere economia dins del municipi i que done al turista una visió global d’una experiència completa”. Per finalitzar, ha animat la ciutadania a participar en estes visites guiades.

    Per altra banda, l’alcalde de Sagunt, Quico Fernández, ha reiterat les paraules de la regidora ja que “primer ha de ser la ciutadania la que ha de conéixer tots el detalls d’una ciutat tan rica i tan variada com és Sagunt, però també tota la gent de l’entorn més pròxim i evidentment cada vegada més d’un entorn més ampli perquè el que estem treballant és per ser un referent internacional”. Per a Fernández, este nou producte, al qual està adherida la ciutat de Sagunt, suposa un equivalent al Camí de Sant Jaume, “una ruta de contingut religiós i místic però que va més enllà amb el patrimoni, la cultura i l’esport i que pot ser una gran oportunitat per a situar la nostra ciutat en un altre espai de referència”.

    La Ruta del Greal se suma a d’altres com ara la Ruta dels Fenicis, la Xarxa de Jueries o la Ruta Europea de Patrimoni Industrial ERIH que com ha declarat l’alcalde, “són una part de l’aposta de l’Equip de Govern pel turisme en la nostra ciutat perquè entenem que no només és una manera de dinamitzar la nostra ciutat, sinó també de projectar-la i situar-la en un mapa com a ciutat de visita ineludible en qualsevol moment de l’any per tal de diversificar l’oferta i fer d’este sector un motor d’ocupació i de vida a la nostra ciutat”.

    De Sant Joan de la Penya fins a València, passant per Sagunt

    Esta ruta transnacional se sustenta en la tradició del Sant Greal del Sant Sopar de Jesús. València va ser declarada en 2015 pel Vaticà com a Ciutat Jubilar a perpetuïtat. Esta celebració tindrà lloc cada cinc anys en reconeixement a l'autenticitat del Greal. València és, des d’aleshores, una de les set ciutats jubilars del món, amb el Greal en la Catedral, on va recalar de la mà d'Alfons V el Magnànim en 1432.

    Sagunt forma part d'esta ruta que prové d'Aragó i ens porta a la ciutat de València, on es conserva el calze que es considera que és el Sant Calze del Sant Sopar.

    El Greal és la relíquia més important coneguda, ha sigut protagonista de les Croades, del secret dels Templers i ha inspirat llegendes com la del Rei Artur o Parsifal. El cinema, la literatura, la música o la pintura han recollit la llegenda d'esta copa que va iniciar el seu viatge a Jerusalem, va ser venerada a la Roma del segle III, fins que, assetjada per la persecució dels cristians, va ser traslladada per ordre de Sant Llorenç a la península ibèrica a terres aragoneses, i d’allí culminar el seu recorregut en la Catedral de València, de la mà d'Alfons V, el Magnànim en 1432. Este llarg viatge, ple d'avatars, lluites, traïcions i intrigues ha forjat el mite del Grial: un dels més importants llegats espirituals d'Europa.

    A la Comunitat Valenciana, la Ruta del Sant Grial comprén diferents municipis, entre els quals es troben Barraques, Montanejos, Viver, Caudiel, Xèrica, Navaixes, Altura, Sogorb, Soneja, Torres-Torres, Estivella, Gilet, Sagunt, El Puig, La Pobla de Farnals, Massamagrell, Alboraia i València. Ciutats com València i Massamagrell ja tenen en marxa este producte turístic amb tant bon resultat que cada vegada obté major demanda.

    Pujar