elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Sagunt té nou Pla Municipal de Prevenció de Drogodependència i Altres Trastorns Addictius

Sagunt té nou Pla Municipal de Prevenció de Drogodependència i Altres Trastorns Addictius
  • En este pla elaborat pel departament de Serveis Socials també han participat altres regidories de l'Ajuntament

Sagunt ha posat en marxa el X Pla Municipal de Prevenció de Drogodependències i Altres Trastorns Addictius, que es desenvoluparà fins a desembre de 2027 després de la seua aprovació per unanimitat en el ple el dijous 30 de març, presentat pel departament de Serveis Socials.

Este pla es desenvolupa sobre quatre àmbits de prevenció: ambiental, familiar, escolar i indicada. Al seu torn, en cadascun d’estos àmbits s'ha estructurat una sèrie de programes que combinen estratègies preventives d'influència, per al desenvolupament de competències, de control i d'adequació del mitjà.

D’esta manera, en la prevenció ambiental es té previst augmentar el control i reduir el risc a través d'un curs de legislació i control, una comissió de seguretat ciutadana i un decàleg de bones pràctiques; sensibilitzar a la població mitjançant servicis d'informació comunitària, la campanya ‘Dona'ls temps a créixer’ i un curs de mediadores, i atendre l'oci i el temps lliure amb una comissió i una xarxa d'oci saludable.

En la prevenció familiar s'establixen tres nivells. En el primer, es treballarà amb les famílies en positiu; en el segon, l'escola de criança positiva, i en el tercer s'atendrà la intervenció familiar. També se seguirà este sistema de nivells en la prevenció escolar: en el primer nivell es contempla la taula de coordinació, ‘A la carta’, ‘Parlem’ i accions complementàries; en el segon ‘Parlem +’, i en el tercer nivell es durà a terme la intervenció individual prèvia.

En el quart àmbit de prevenció, la prevenció indicada, s'atendrà la coordinació amb un protocol d'intervenció social sobre addiccions, el servici personal amb el servici Informació, Orientació i Intervenció Preventiva (IOIP) i la disminució del mal i risc mitjançant tallers sobre mesures substitutives.

En este pla, a més de Serveis Socials participen altres departaments de l'Ajuntament de Sagunt (Joventut, Participació Ciutadana, Igualtat, Activitat Física, Salut i Esports, Educació i Policia Local), així com centres educatius, cossos de seguretat, associacions i entitats.

L'anterior Pla Municipal de Prevenció de Drogodependències i Altres Trastorns Addictius va ser aprovat pel Ple en 2015 i va ser prorrogat fins al 31de desembre de 2021, sent novament prorrogat per un any més, per acord de Ple de 29 desembre de 2021.

L'Ajuntament de Sagunt ha sigut pioner a assumir la responsabilitat institucional de l'atenció i prevenció de drogodependències i altres trastorns addictius des de mitjans dels 80 del passat segle XX.

Els Serveis Socials municipals han anat canalitzant diverses iniciatives que van anar evolucionant des de diversos models de centres d'atenció i rehabilitació, passant per programes d'índole comunitària, fins a la creació en 1998 de la Unitat de Prevenció Comunitària, posteriorment denominada Unitat de Prevenció Comunitària en Conductes Addictives. Arran de la creació d’esta unitat tècnica especialitzada comencen a implementar-se successius plans municipals de prevenció de drogodependències i altres trastorns addictius, el primer dels quals es va fer en 1999.

Des de Serveis Socials expliquen: «L'actual Pla podem considerar-lo com de tercera generació ja que en ell hem aconseguit conjuntar un millor coneixement de la població i les seues necessitats, una avaluació exhaustiva dels plans anteriors, una metodologia participativa des de l'avaluació, al disseny de la programació; i un disseny de la intervenció amb criteris i estàndards basats en l'evidència científica, a més d'un encaix harmònic i integrat entre diferents plans estratègics desenvolupats en l'àmbit municipal».

Pujar