elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano
ONADA DE CALOR

Sanitat activa el seu pla contra la calor: alerta primerenca, vigilància diària i comunicació constant per a previndre riscos

Sanitat activa el seu pla contra la calor: alerta primerenca, vigilància diària i comunicació constant per a previndre riscos
  • Esta informació és fonamental perquè les altes temperatures poden tindre efectes directes i indirectes sobre la salut

Amb l'arribada de l'estiu i les altes temperatures, la conselleria de Sanitat ha llançat una campanya que té com a objectiu reduir l'impacte en la salut associat a les altes temperatures, mitjançant un sistema d'alerta primerenca i el desenvolupament d'actuacions preventives; reduir la morbimortalitat atribuïble a episodis de calor extrema, millorar l'intercanvi d'informació entre institucions i establir un sistema de millora en l'alerta primerenca.

I és que l'exposició de les persones a temperatures ambientals elevades pot tindre efectes directes sobre la salut, com ara deshidratació, estrés per calor o colp de calor. A més d'efectes indirectes com l'agreujament de malalties cròniques.

Això pot afectar majoritàriament menors, persones d'avançada edat i pacients amb patologies cròniques. Però també a persones vulnerables des del punt de vista social com pot ser la marginació, dependència, discapacitat, condicions d'habitabilitat de persones amb menys recursos o aquelles que viuen en entorns urbans degut a este efecte illa de calor.

Segons dades de la conselleria de Sanitat, a nivell mundial, durant els últims 20 anys, la mortalitat relacionada amb la calor en persones majors de 65 anys quasi s'ha duplicat, augmentant en més d'un 30% a la regió europea. Mentres que a Espanya la calor podria matar a quasi 13.000 persones a l'any si la població no s'adapta a la pujada de temperatures esperada per a finals de segle (0,66 °C per dècada entre 2050 i 2100).

Què preveu la Conselleria de Sanitat

Des del departament que dirigix Marciano Gómez, preveuen la vigilància diària de les temperatures en cada municipi per a predir els nivells de risc per altes temperatures, i també, comunicació diària, recomanacions i mesures preventives.
Així, Sanitat informarà a través del seu web de les temperatures nocturnes i diürnes en cadascun dels municipis de la Comunitat Valenciana.

Durant el període d'activació del programa es visualitzen i actualitzen, diàriament, en la pàgina web de la Conselleria de Sanitat els mapes de nivells de risc per temperatures en format interactiu, de manera que es puga consultar tota la informació per a cada municipi i les recomanacions associades.

A més, esta comunicació es remetrà via email a la Comissió la vesprada anterior, amb l'antelació suficient perquè es puguen posar en marxa totes les accions preventives o d'intervenció de les diferents institucions implicades i, es traslladarà informació sobre les comarques i els municipis afectats

Estiu 2022, el més càlid en la Comunitat Valenciana

En la Comunitat Valenciana, l'estiu de 2022 va ser el més calorós des que es tenen registres de temperatura en els últims 30 anys, no existint, un precedent de trimestre juny-juliol-agost tan càlid com eixe estiu. No obstant això, l'estiu de 2023 també va tindre un caràcter molt càlid en la Comunitat Valenciana, sent el tercer estiu més càlid, per darrere de 2022 i 2003. Es 6/8 espera que, en el conjunt de la Comunitat Valenciana, la probabilitat que el caràcter tèrmic de l'estiu de 2024 siga molt càlid o extremadament càlid és elevada (50-70%), l'excepció la podem trobar en l'extrem sud de la Comunitat, on eixa probabilitat és del 40-50%.

Pujar