elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Sagunt interposarà un contenciós contra el segon bypass de València

Sagunt interposarà un contenciós contra el segon bypass de València
  • L'Ajuntament considera "terriblement perjudicable" aquest projecte per l'impacte paisatgístic, ambiental i acústic

MÉS FOTOS
Sagunt interposarà un contenciós contra el segon bypass de València - (foto 2)
Sagunt interposarà un contenciós contra el segon bypass de València - (foto 3)
Sagunt interposarà un contenciós contra el segon bypass de València - (foto 4)

El departament d'Urbanisme de l'Ajuntament de Sagunt portarà este dijous a la Comissió Informativa de Territori i Sostenibilitat la proposta per a interposar un recurs contenciós-administratiu davant l'Audiència Nacional contra l'aprovació definitiva del projecte de circumval·lació exterior de València, també conegut com a segon bypass. Així ho ha anunciat este matí el regidor delegat d'Urbanisme, Quico Fernández.

Des de la regidoria, afirma l'edil, s'espera que esta maniobra legal es puga aprovar en el Ple Ordinari de setembre de la Corporació. Fernández confia que la proposta tinga el suport de tots els grups polítics, no sols de l'Equip de Govern, que «està totalment d'acord» amb la mateixa. «No és la primera vegada que este tema ha necessitat el pronunciament de la Corporació», ha recordat.

Segons ha explicat Fernández, esta segona circumval·lació és «terriblement perjudicial» per al municipi tant pel seu «terrible» impacte paisatgístic com ambiental, acústic i fins i tot en el que a serveis i mobilitat es refereix, ja que el nou traçat passaria entre el nucli de Sagunt i la zona de Ponera i la muntanya de Romeu, afectant també Sant Cristòfol o Pla del Bou, entre altres parts del terme, en l'estreta franja que queda entre el nucli urbà i l'actual A-7.

«És, d'alguna manera, crear una grandíssima ferida afegida a les que ja té el nostre territori per altres infraestructures. No sols doblega, en paral·lel, l'actual bypass, sinó que a més, a partir d'un punt, l'acosta més a la ciutat, quan ací estem reclamant pantalles acústiques per a evitar l'impacte del soroll que té l'A-7 sobre la nostra ciutat, no sols sobre la part més pròxima, sinó inclús a tot el nucli de Sagunt», ha lamentat Fernández. «Ara tindríem una segona infraestructura tan gran com l'actual i més pròxima a la ciutat», agregava.

El regidor ha advertit també de la desaparició dels Camps de Xulla, ja que la nova circumval·lació passa per damunt de la ubicació dels esmentats terrenys esportius, la qual cosa obligarà a buscar una alternativa, «que no és fàcil ni ràpida» per a poder oferir unes instal·lacions adequades al futbol base que, «evidentment, estarà terriblement perjudicat», motiu pel qual espera «que hi haja una bona compensació» en cas que s'executara. També ha indicat que en allò relatiu al Pla del Bou no se sap detalladament si afectarà alguna vivenda, però «ja tenen molts problemes en esta zona i s'augmentaran», igual que en el Pic dels Corbs i la Serra Calderona.

«El Ministeri torna a planificar infraestructures sense conéixer ni la realitat del territori ni les necessitats. Ja vam dir en el seu moment que el que seria lògic és que una circumval·lació a la ciutat de València, sobretot per als vehicles de llarg recorregut que no van directament a l'àrea metropolitana, hauria d'anar més cap a l'interior», manifesta l'edil, qui entén que d'esta manera no sols s'evitaria este «terrible impacte», sinó que a més «ajudaria a cohesionar el territori i les comarques de l'interior».

«Sabem que això suposa inversions molt importants com les que fan en altres llocs, però com ací sempre estem a la cua de les inversions decideixen l'opció més curta, més barata i la que més ens afecta, sense que això semble que els importe massa», ha retret l'edil d'Urbanisme.

El rebuig per part del Ministeri de Transports al recurs de reposició que es va presentar el 28 d'agost de 2015 amb el suport majoritari dels partits de la Corporació municipal, i que se li va comunicar a l'Ajuntament de Sagunt el passat 3 d'agost, ha sigut el que ha dut al departament d'Urbanisme a prendre la determinació de demanar l'aprovació de la Comissió i del Ple per a emprendre mesures davant l'Audiència Nacional.

«Han tardat sis anys a desestimar les nostres propostes, els nostres suggeriments. Sis anys per a no acceptar cap de les nostres demandes i, a més a més, incomplint els terminis que la pròpia llei estableix», enlletgia el regidor, que a banda ha atribuït «errors de competència respecte de qui ha de rebutjar definitivament este recurs de reposició» així com «imprecisions», «unes certes ambigüitats» i algunes altres «qüestions de caràcter formal».

Així, en opinió de Fernández, «després de tants anys» a l'Ajuntament de Sagunt no li queda un altre remei que acudir al contenciós-administratiu. «Patim una administració amb una visió centralista que no és sensible al territori on es fan estes infraestructures i crec que l'Ajuntament i la societat de la nostra ciutat s'han de plantar i dir no, ja hi ha prou, i que busquen altres alternatives que siguen més positives per a tots nosaltres», ha expressat.

En fase d'informació pública del projecte, les al·legacions de l'Ajuntament de Sagunt no van ser acceptades. Posteriorment, en el primer ple que es va celebrar durant l'anterior legislatura, a l'agost de 2015, es va aprovar la interposició d'un recurs de reposició per a l'anul·lació del projecte que ara, sis anys més tard, ha sigut rebutjat.

Pujar