elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Sagunt ja forma part de la Xarxa de Municipis Protegits contra la Violència de Gènere

Sagunt ja forma part de la Xarxa de Municipis Protegits contra la Violència de Gènere

    El municipi de Sagunt ha sigut admés en la Xarxa de Municipis Protegits contra la Violència de Gènere, impulsat per la Diputació de València, després que el passat mes de novembre la institució provincial denegara la sol·licitud del consistori per no tindre un pla d'igualtat en vigor. El desembre de 2018, el Ple Municipal va aprovar per unanimitat el Pla Municipal d'actuació i coordinació enfront de la violència de gènere a Sagunt 2019-2022, que ha permés al municipi ingressar en la Xarxa.

    La regidora d'Igualtat, Maria Giménez, ha volgut destacar que, independentment de tindre este reconeixement, l'ajuntament de Sagunt treballa cada dia per un municipi igualitari i lliure de violència cap a les dones, i que exercix “mèrits propis per a tindre este reconeixement”

    El municipi de Sagunt compta amb dos Plans d'Igualtat de Gènere: el primer, l'I PIG, vigent de 2006 a 2010, i el segon pla, II PIG, vigent de 2012 a 2014, encara que va ser prorrogat fins a l'any 2015. Estos plans han sigut premiats per la Generalitat Valenciana en dues ocasions, catalogant a Sagunt com el municipi més igualitari de més de 10.000 habitants. El novembre de 2014, com a mandat del segon pla d'igualtat, es va aprovar per unanimitat en el Ple Municipal, el Reglament Intern per la Transversalitat de Gènere.

    D'altra banda, des de l'any 2004 l'ajuntament de Sagunt compta amb un departament municipal d'Igualtat, amb pressupost i personal propi, en el qual qualsevol dona que es trobe en una situació de violència, haja denunciat prèviament o no, pot assessorar-se sobre els programes i recursos al seu abast, i on pot rebre una atenció integral, social, jurídica i psicològica. “Així i tot, el novembre de 2018, des de l'àrea d'Igualtat vam ser coneixedores que Sagunt s'havia quedat fora de la Xarxa de Municipis Protegits contra la Violència de Gènere, per no tindre en vigor un pla d'Igualtat”, ha declarat la regidora.

    “La inclusió de Sagunt en la Xarxa és important, no tant pel fet de ser inclosos, sinó per ser el reconeixement del treball que es fa des del departament d'Igualtat, en col·laboració amb els nombrosos col·lectius de dones que treballen en el nostre municipi”, ha sostingut l'alcalde del municipi, Quico Fernández, qui afirma que este és un clar cas de governança política, de participació dels col·lectius i de les persones.

    “Des de la regidoria d'Igualtat, hem defensat a ultrança davant de la Diputació de València el treball realitzat, no solament per l'equip tècnic de l'àrea, sinó també pel Consell de la Dóna, el qual presidisc, en la lluita per la igualtat i la prevenció de la violència de gènere en el nostre municipi, reivindicant per això el nostre dret a formar part de la Xarxa”, ha afirmat Giménez.

    La regidora afirma que el Reglament Intern per a la Transversalitat de Gènere havia de reconéixer-se com un document vàlid que donara accés a Sagunt a la Xarxa, ja que els reglaments municipals, com a normes generals obligatòries establides per les entitats locals, “són normes escrites completament vàlides que es dicten per a les administracions públiques”.

    L'alcalde ha afirmat que la igualtat és un concepte i un valor que està per damunt de qualsevol altra consideració, en este cas la igualtat de gènere i la prevenció de la violència contra les dones. A més, ha destacat "l'absoluta unanimitat del conjunt de l'ajuntament” respecte al tema, a més que transcendix partits polítics i legislatures. “Esperem que el treball que ens queda per fer, que és molt, el puguem continuar fent conjuntament”.

    “Sagunt és cada vegada més feminista, més integrador i més inclusiu, i des de l'ajuntament de Sagunt així ho hem aconseguit”, ha afirmat Giménez.

    Pujar