elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Sagunt detecta traces de coronavirus en les aigües residuals pròximes a l'Hospital

Sagunt detecta traces de coronavirus en les aigües residuals pròximes a l'Hospital
  • L'anàlisi mostra que la resta de la ciutat té a penes restes de virus encara que el seu alcalde demana precaució als veïns

MÉS FOTOS
Sagunt detecta traces de coronavirus en les aigües residuals pròximes a l'Hospital - (foto 2)

L'Ajuntament de Sagunt dóna a conéixer els resultats de l'anàlisi realitzada en el clavegueram per a localitzar possibles concentracions del virus causant de la COVID-19 en l'aigua residual. Tal com ha explicat l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, els resultats són esperançadors, ja que les aigües residuals acrediten que pràcticament no hi ha traces de coronavirus a la ciutat més enllà d'aquelles aigües residuals pròximes a l'Hospital de Sagunt.

No obstant això, des de l'Ajuntament de Sagunt es recorda a la ciutadania que no s'ha de relaxar quant al compliment de les mesures de precaució i distanciament social i que s'han d'assumir les normes contemplades en l'estat d'alarma i en l'actual Fase 1, així com l'ús obligatori de les màscares, segons el decretat pel Govern, per a evitar un possible rebrot del virus i perjudicar el, fins ara, avanç favorable.

En este sentit, Darío Moreno ha declarat que «esta és una molt bona notícia que ens dóna esperances». A més, ha explicat que «per a l'anàlisi comptàvem amb algunes mostres congelades de períodes anteriors i això també ens ha permés comprovar com anteriorment sí que hi havia nivells superiors i que, a poc a poc, s'han anat reduint fins a ser pràcticament inexistents hui dia».

Diversos ajuntaments valencians segueixen esta iniciativa

Tal com els va avançar elperiodic.com, són diversos els ajuntaments, com el de Castelló, València o Gandia, que han promogut projectes per a veure com actua el virus en les aigües residuals. Tant el regidor de Transició Ecològica de l'Ajuntament de Castelló, Fernando Navarro, com l'alcalde de València, Joan Ribó, destaquen la importància de la investigació científica en els avanços per a continuar coneixent millor al coronavirus.

Castelló ha sigut l'última ciutat fins hui a embarcar-se en aquesta investigació per a conéixer millor el comportament del coronavirus. Esbrinar com actua el COVID-19 en les aigües residuals té com a principal objectiu reforçar la detecció primerenca de possibles rebrots.

Des de la Regidoria de Transició Ecològica de l'Ajuntament de Castelló asseguren: “En l'aigua el que queden són restes del material genètic del COVID-19, però no és infecciós en l'aigua”. No obstant això, conéixer en quines zones hi ha una major concentració de coronavirus podria permetre actuar amb precaució sobre elles en cas d'un nou augment dels casos. “No és COVID-19, són les seues restes genètiques”, apunten des de la pròpia Regidoria.

Sagunt seguirà investigant les aigües residuals

L'alcalde de Sagunt assegura que estes anàlisis continuaran realitzant-se amb l'objectiu de poder detectar un possible increment de la concentració del virus. «Recordem que la càrrega vírica podem detectar-la en aigües residuals més o menys al cap de dos dies, molt abans que puguen aparéixer els símptomes en les persones afectades, que parlaríem d'entre set i deu dies. Per tant, estem guanyant una setmana per a poder reaccionar», explica Moreno. A més, esta anàlisi també permetrà identificar possibles focus o procedència particular del virus en cas que hi haja un increment substancial de COVID-19. «Al cap i a la fi es tracta que l'Ajuntament, l'Hospital i la Conselleria de Sanitat tinguen les millors eines per a poder continuar lluitant contra el coronavirus i que puguem evitar així un rebrot», destaca l'alcalde.

Ahir va tindre lloc en una reunió a l'ajuntament en la qual va estar present l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno; el regidor d'Aigües, Pepe Gil; el regidor de Sanitat, Javier Timón, i la responsable del departament; el conseller delegat de Global Omnium, Dionisio García; el gerent d'Aigües de Sagunt, Antonio Corts; el responsable d'aigua potable i sanejament de Global Omnium, Juan José Pérez; Emilio Bonet, de laboratoris Gamaser (Global Omnium), així com el responsable químic de l'empresa Lokímica, Ricardo Acosta.

L'estudi ha sigut realitzat per l'empresa Global Omnium, que forma part d'Aigües de Sagunt i amb la qual l'Ajuntament va signar un conveni perquè, inicialment, durant 15 dies es prengueren mostres de l'aigua residual del clavegueram de la ciutat amb la finalitat d'implementar un mètode de vigilància epidemiològica mitjançant l'anàlisi molecular d'aigües residuals. Sagunt va ser triada per a la realització d'este programa, com ja ho va ser València fa unes setmanes, que consistix a prendre mostres d'aigua residual tres vegades per setmana en punts significatius de la xarxa de clavegueram per a analitzar-les i localitzar possible presència, concentració i evolució del virus causant de la COVID-19 en la xarxa.

A més, el cost per a l'Ajuntament ha sigut zero i l'ha assumit Global Omnium en el seu compromís amb la societat i amb l'objectiu de contribuir a frenar les conseqüències d'esta pandèmia. L'Ajuntament de Sagunt i Global Omnium s'han compromés a col·laborar estretament per a sumar forces en la lluita contra la COVID-19.

Pujar