27 de maig de 2020 27/5/20

Sagunt continua celebrant el 8 de Març

Sagunt continua celebrant el 8 de Març - (foto 1)
  • Diferents activitats coordinades per l'Àrea d'Igualtat, com ara teatre, presentacions de llibres o conferències, continuaran commemorant el Dia de la Dona una setmana més

MÉS FOTOS
Sagunt continua celebrant el 8 de Març - (foto 2)

Passat el 8 de març i després d'un intens cap de setmana d'activitats, la programació que l'Àrea d'Igualtat ha coordinat per a commemorar el Dia de la Dona continua amb més activitats durant esta setmana.

Hui, dilluns, 9 de març, a les 18.30 hores el Centre Cívic Antic Sanatori acollirà la ponència ‘Simone de Beauvoir: el segundo sexo’ a càrrec de la professora de Filosofia de l'IES María Moliner del Port de Sagunt, Susana López Pavón, i organitzada per l'Associació Nautilus. La ponent, que també és membre del Col·lectiu de Dones de Sagunt 8 de Març i autora del llibre de text per a 2n de Batxillerat que dona nom a la ponència, parlarà sobre una de les obres filosòfiques més influents del segle XX, El segundo sexo de l'escriptora, professora i filòsofa feminista francesa, Simone de Beauvoir.

El Centre Cívic Antic Sanatori també acollirà, dimarts 10 de març a les 19 hores, la presentació de la Guia de llenguatge: Més gestos cap a la igualtat que serà a càrrec del tècnic de Dinamització Lingüística de l'Ajuntament de Sagunt i autor de la guia, Òscar Pérez, i de l'activista feminista, llicenciada en Filologia Romànica i experta en comunicació inclusiva, Teresa Meana.

Esta guia es presenta amb el propòsit de promoure bones pràctiques i models de convivència en els quals la igualtat siga un dels pilars fonamentals, tal com han de fer les administracions públiques. L'Ajuntament de Sagunt, per mitjà dels dos Plans d'Igualtat de Gènere anteriors, ha anat generant materials i debats orientats a la ciutadania i amb esta guia senzilla es toquen aspectes de la vida quotidiana que tots i totes podem millorar per a fer visible la realitat que ens envolta. La guia va dirigida a tots els col·lectius socials de Sagunt a manera d'invitació per a revisar quins usos lingüístics fan, quins canvis o tendències troben en el sector actual i com poden millorar la seua comunicació i contribuir a la visibilització i a la dignificació de les dones. En resum, és una crida a elaborar missatges amb perspectiva de gènere, que sempre serà més inclusiu i de més qualitat.

Dimecres, 11 de març, a les 18 hores, tindrà lloc la conferencia ‘Mujer y religión’ organitzada per l’Associació Camp de Morvedre Laic en el local de CCOO (carrer del Treball, 18, el Port de Sagunt). Esta conferència serà a càrrec de Mimunt Hamado, una militant laïcista i feminista nascuda a Melilla i d'origen magrebí, i activista de la lluita de les dones davant l'opressió patriarcal i religiosa als països islamistes.

Serà dijous, 12 de març, quan l’Associació Dones de Baladre organitze la jornada de Berenar, cançons i poemes ‘Trencant silencis’, trobada que tindrà lloc en el local de l'associació, situat en la plaça de Tirant lo Blanch s/n, a partir de les 18 hores.

A més, eixe mateix dia els i les amants del teatre tindran una doble cita amb les taules. El Centre Cultural Mario Monreal acollirà, a les 18.30 hores, una adaptació d'Elvira Narvón de l'obra de Leonardo Fernández de Moratín, El sí de las niñas. Esta representació està organitzada per l’Associació Salut per a la Tardor amb la col·laboració de l'Àrea d'Igualtat.

D'altra banda, la còmica valenciana Patricia Sornosa portarà al Casal Jove el seu monòleg Desaparezca aquí, un espectacle on la monologuista anirà canviant d'aspecte de manera gradual però contínua per a abordar temes com l'esclavitud domèstica, la prostitució o la polèmica amb els fumadors de cigars elèctrics, entre altres assumptes d'ahir, hui, demà i mai. Una invitació al riure furiós gràcies al llenguatge descarnat i l'actitud iracunda de Sornosa que pretén fer riure fins a desaparéixer, segons indica el programa. Totes dos representacions seran d'accés lliure fins a completar aforament.

La Via del Pòrtic va acollir la presentació del llibre de Lucía Baskarán Cuerpos malditos

Com a part de la programació del 8 de Març, l'espai museístic de la Via del Pòrtic va acollir divendres passat, 6 de març, la presentació del llibre Cuerpos malditos de l'escriptora guipuscoana Lucía Baskarán a càrrec de la doctora en Filologia Hispànica i Premi Conde de Cartagena 2000 de la RAE, Begoña Sáez Martínez. A l'acte va assistir a més de l'autora, la regidora de Cultura, Asun Moll, i l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, qui va agrair la presència tant de la prestigiosa doctora com de l'escriptora i va dir d'esta última que malgrat la seua joventut «trenca motles i demostra que esta generació ve trepitjant fort».

Esta novel·la breu però aspra tracta sobre com transformen les pèrdues  les persones. És la història d'una dona que busca refer la seua vida després de perdre el seu promés, alhora que aprofundix en el passat per a desembolicar els motius de la seua infelicitat que naix en una adolescència marcada per l'aparició del desig, la violència, la dificultat per reconéixer el seu propi cos i les ferides del primer amor i del primer desengany. L'autora escriu sobre l'asfíxia de les famílies, el cos i l'amistat amb la brutal elegància de qui entén l'humà.

Pujar