elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Sagunt acull la XVI Trobada de Folklore Valencià

Sagunt acull la XVI Trobada de Folklore Valencià
    MÉS FOTOS
    Sagunt acull la XVI Trobada de Folklore Valencià - (foto 2)
    Sagunt acull la XVI Trobada de Folklore Valencià - (foto 3)

    Sagunt acull la XVI Trobada de Folklore Valencià. Organitzada pel Grup de danses de Morvedre i patrocinada per l'Ajuntament de Sagunt, dimarts que ve 9 d'octubre, a les 19.00 hores, el terraet de la Glorieta acollirà esta trobada de danses que se celebra cada dos anys.

    Després de finalitzar la baixada de la senyera i l'acte institucional, el Grup de danses de Morvedre actuaran acompanyats del Grup de danses de Lo Rat Penat amb la Dansa de la Moma i el Grup de danses de Moncada que faran una mostra del seu repertori.

    La Dansa de la Moma de València del Grup de danses de la històrica agrupació Lo Rat Penat, representa els Pecats i la Virtut amb huit dansants que l'executen. La Moma vestida de blanc simbolitza la Gràcia, mentre que els Momos, vestits de roig i de negre, representen els 7 pecats capitals. Cada figura coreogràfica té un valor simbòlic de la lluita entre la virtut i el pecat. És una dansa didàctic-religiosa, nascuda dins del corrent moralitzador i catequista de l'església dels segles VXI i XVII. En la trobada d'enguany, els integrants de Lo Rat Penat encara ho ballen en el seu context original.

    El Grup de danses de Moncada va nàixer l'any 1976 i al llarg de tots eixos anys han participat en nombrosos festivals nacionals i internacionals, han realitzat actuacions en festivals benèfics i recitals. A més, han col·laborat en actes culturals, festes patronals, festes falleres, entre uns altres. Una de les activitats més importants del grup és la recerca del folklore, redescobrint i recobrant danses populars perquè no queden en l'oblit. Esta labor de cerca contínua permet renovar i incrementar el seu repertori que inclou fandangos, seguidilles, bolero, jotes, masurques, valencianes, etc. Este repertori es combina amb diferents tipus de vestuari, enriquint la labor de la conservació del folklore.

    El Grup de danses de Morvedre naix en 1981 a Sagunt amb la intenció de l'ensenyament, divulgació, estudi i recopilació musical del folklore tradicional valencià, especialment del Camp de Morvedre. Des dels seus inicis han realitzat diversos cursos de dansà anuals i han anat incorporant contínuament nous membres al grup. També compta amb un gran nombre de col·laboradors. Cada any, amb la col·laboració de la comissió de Festes i l'Ajuntament, organitzen la dansà a Sagunt i al Port de Sagunt, a més de realitzar conferències, actes de carrer, danses i nombroses actuacions.

    Pujar