elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Ple reclamarà al Ministeri d'Hisenda la inclusió d'esmenes per als pressupostos generals del 2018

    El Ple de l'Ajuntament de Sagunt va aprovar ahir en sessió ordinària reclamar al Ministeri d'Hisenda que s'incloguen esmenes per als pressupostos generals del 2018. La moció de Compromís, defensada pel portaveu municipal, Pepe Gil, va resultar favorable amb els vots a favor de Compromís, Partit Popular, Esquerra Unida, Iniciativa Porteña, ADN Morvedre i PSPV-PSOE i l'abstenció de Ciudadanos.

    El principal i únic acord consistix que l'Ajuntament de Sagunt es dirigisca al Ministeri d'Hisenda i als portaveus dels grups parlamentaris en el Congrés i Senat per a demanar-los que, com a mínim, incloguen en la discussió parlamentària dels pressupostos generals de l'estat per a 2018 les deu esmenes que arreplega la moció.

    Segons la moció, el projecte de pressupostos de 2018 és clarament decebedor en la nostra comarca i en la nostra ciutat. Les inversions en el Camp de Morvedre, respecte de les necessitats de la comarca, són insuficients. L'esforç inversor de l'Estat es limita a 2'17 milions d'euros, xifra que se situa al voltant del que l'Ajuntament sol destinar al Pla d'ocupació i lluny de les inversions del pressupost de l'Ajuntament, que ronden els 12'5 milions o de les de la Generalitat que ascendixen a 21 milions d'euros.

    L'escrit destaca la necessitat d'inversions productives en l'àmbit ferroviari, on s'ha d'apostar per la connexió amb Terol-Saragossa i el Cantàbric d'una forma digna, no amb despeses d'urgència. I el Castell de Sagunt és un monument que precisa una atenció digna i contínua, sinó el procés de degradació va més ràpid que les inversions d'urgència. Tampoc es tenen previstes les actuacions en les platges d'Almardà, ni la connexió de rodalies amb el Port de Sagunt. A més, la moció destaca la marginació en el programa de transport de l'àrea metropolitana de València del qual no es rep cap euro contra els 109.000.000 euros de Barcelona, 127.000.000 de Madrid o 48.000.000 de Canàries. Resultant un cost de 7'4 euros per anar i tornar a València amb tren, amb la conseqüent discriminació a estudiants i treballadors que l'utilitzen diàriament, qualificant-ho d'abús.

    La moció arreplega que els pressupostos de l'estat per al 2018 tornen a marginar al País Valencià i, especialment, al municipi saguntí deixant sense cobertura pressupostària alguns projectes suficientment reivindicats i rebaixant notablement les consignacions per a uns altres que es troben en execució, la qual cosa suposarà un retard en la seua finalització.

    Per este motiu, les esmenes que es traslladaran al Ministeri d'Hisenda són les següents: remodelació del passeig marítim del Port de Sagunt amb una inversió de 596.000 euros; adequació del llit natural del riu Palància amb una inversió de 8.000.000 euros; tren de passatgers al Port de Sagunt amb una inversió de 2.400.000 euros; restauració del Castell de Sagunt amb una inversió de 2.500.000 euros; enllaç directe A7 amb el nord de Sagunt amb una inversió de 2.000.000 euros; enllaç A7-V21 corresponent a l'accés sud Parc Sagunt amb una inversió de 3.000.000 euros; projecte de l'estació intermodal de Parc Sagunt amb una inversió de 100.000 euros; soterrament de vies amb una inversió de 4.000.000 euros; estudi del corredor de mercaderies Saragossa-Sagunt amb una inversió de 100.000 d'euros; projecte constructiu d'estabilització de les platges del front litoral nord de Sagunt amb una inversió de 2.500.000 euros.

    Des de Coalició Compromís entenen la situació de crisi econòmica que obliga a certs reajustaments, però no compartixen la facilitat amb què les retallades castiguen una vegada i una altra l'economia valenciana i ajornen, fins a no se sap quan, compromisos ja adquirits.

    Pujar