elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Policia Local de Sagunt participa en una prova pilot amb drons sobre ciberseguretat organitzada per l'Autoritat Portuària de València

La Policia Local de Sagunt participa en una prova pilot amb drons sobre ciberseguretat organitzada per l'Autoritat Portuària de València
  • El simulacre s'ha realitzat amb l'objectiu d'utilitzar la tecnologia dels drons per a facilitar la presa de decisions davant situacions de risc i millorar la seguretat i ciberseguretat dels ports marítims

MÉS FOTOS
La Policia Local de Sagunt participa en una prova pilot amb drons sobre ciberseguretat organitzada per l'Autoritat Portuària de València - (foto 2)

La Policia Local de Sagunt ha col·laborat este matí en una prova pilot amb drons per a demostrar els resultats d'investigació del projecte de ciberseguretat SAURON (solució escalable multidimensional de resposta per a la protecció dels ports europeus), cofinançat per la Comissió Europea a través del programa H2020. Esta demostració s'ha realitzat amb la col·laboració del també projecte europeu ROCSAFE.

Esta activitat, que ha sigut organitzada per la Fundació Valenciaport amb el suport de l'Autoritat Portuària de València (APV), ha consistit en una prova pilot per a testar les tecnologies d'integració d'imatges realitzades per drons que envien la informació a la plataforma SAURON facilitant la presa de decisions sobre la resposta, actuació i mitigació de qualsevol situació de risc davant, per exemple, accidents, incidències crítiques per atacs, etc.

En ella han participat, per tant, l'Autoritat Portuària de València, la Policia Portuària i la Policia Local tant de València com de Sagunt. També han estat presents l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, i els regidors Javier Raro i Gloria Parra.

La prova pilot ha consistit en el seguiment aeri, alerta i comunicació d'un incident patit per un camió que transportava maquinària mèdica en el seu itinerari d'eixida del port de Sagunt. Durant el trajecte, ha patit un incident simulat que ha sigut detectat per la unitat robòtica aèria de SAURON, la qual ha iniciat un protocol de comunicació d'incidència tant a la Policia Portuària com a la Policia Local de Sagunt i València. Quan el camió ha eixit de les instal·lacions portuàries, ha patit un accident simulat ja en el terme municipal, moment en el qual la unitat robòtica aèria del projecte ROCSAFE ha actuat per a detectar la possible amenaça que suposaria per a la població la tipologia de càrrega transportada.

L'alcalde de Sagunt ha declarat que «este és un exemple més de la bona col·laboració entre diferents administracions. La Policia Local de València i l'Autoritat Portuària de València tenen sengles projectes per a millorar la seguretat tant de les ciutats, com de les grans infraestructures, com els ports. Van sol·licitar a la Policia Local i a l'Ajuntament de Sagunt poder col·laborar en esta iniciativa perquè nosaltres tenim un emplaçament que quadrava exactament amb el que ells volien per a poder dur a terme este simulacre. Per la nostra part, per descomptat, vam donar totes les facilitats perquè entenem que això és en benefici de tots. I també ens ha permés que puguem conéixer la iniciativa de primera mà i que nosaltres puguem pujar-nos a eixe tren dels projectes europeus. En este sentit, continuarem amb esta bona col·laboració entre la nostra Policia Local i la de València i seguirem per eixa senda d'aprendre de projectes europeus, d'altres experiències i oferir Sagunt per a tot este tipus d'iniciatives».

La col·laboració de la Policia Local de Sagunt s'ha materialitzat a facilitar el desenvolupament de la prova pilot que s'ha realitzat en una via pública urbana de Sagunt, així com la coordinació d'assistents, control d'accessos, aprovisionaments, etc.

El projecte SAURON proposa garantir un nivell adequat de protecció física i cibernètica per als ports de la Unió Europea i limitar, en la mesura del possible, els efectes perjudicials per a la societat i els ciutadans d'un atac combinat (físic/ciber).

D'altra banda, el projecte ROCSAFE està integrat per diversos participants internacionals, entre ells departaments de la Universitat Politècnica de València i, fonamentalment, de la Policia Local de València. L'objectiu és la intervenció davant accidents amb evacuacions de mercaderies perilloses, tòxiques o radioactives, mitjançant el seu tractament a distància amb drons, robots de recollida de mostres i la seua validació. La seua finalitat és el tractament adequat davant esdeveniments amb emissions tòxiques, perilloses i radioactives amb la menor exposició possible dels intervinents i així minimitzar l'afectació a la població.

Amb esta mena d'iniciatives la Fundació Valenciaport ratifica la seua aposta pels temes relacionats amb la seguretat i ciberseguretat amb l'objectiu de mantindre els ports gestionats per la APV (València, Sagunt i Gandia) a l'avantguarda en estes matèries, identificant les últimes tecnologies i ferramentes del mercat.

Pujar