elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L’Ajuntament de Sagunt rehabilitarà el conjunt defensiu del Grau Vell

  • El pressupost del projecte és de 812.950 euros (IVA inclòs) i compta amb aportacions dels fons FEDER, la Diputació Provincial de València i els ministeris de Foment i de Cultura i Esport

La Junta de Govern de l'Ajuntament de Sagunt ha adjudicat hui, 2 d'agost, el contracte per a l'execució de les obres de restauració del conjunt defensiu del Grau Vell. El contracte ha sigut adjudicat a la UTE Grau Vell de Sagunt per 812.950,32 euros (IVA inclòs). El termini d'execució de l'obra és de huit mesos.

Es tracta d'una actuació cofinançada per la Unió Europea a través dels fons FEDER amb una aportació de 410.981 euros; per la Diputació Provincial de València a través del Pla de Servicis i Obres Municipals (SOM) que aporta una ajuda de 160.000 euros; i pels ministeris de Foment i de Cultura i Esport que van concedir, mitjançant el programa de l'1’5% Cultural, una ajuda de 325.00 euros.

Amb esta inversió, l'Ajuntament pretén restaurar i fer valdre el fortí defensiu (torre, bateria, pati d'armes posterior, magatzems i espais annexos com els murs). Les obres que es plantegen són urgents i necessàries per preservar este element patrimonial declarat Bé d'Interés Cultural i per a detindre el procés de deterioració que pot conduir a la ruïna del conjunt defensiu i portuari del Grau Vell.

L'objectiu és restaurar-lo per a preservar la memòria històrica i convertir-lo, finalment, en un Centre d'Interpretació de la cultura mediterrània i de la vinculació de Sagunt amb el mar a través dels successius ports antics i moderns que s'han anat realitzant en este espai.

El projecte de restauració del Grau Vell inclou diferents actuacions que afecten el fortí o la torre medieval i un refugi de la guerra civil que es troba adossat a l'edifici, així com al pati posterior del fortí i al magatzem.

L'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, ha declarat que “esta és molt bona notícia per a la ciutat perquè continuem apostant per la rehabilitació dels nostres espais històrics i pel turisme com una font d'atracció. Amb això també estem parlant d'eixe sentiment de pertinença de fer valdre aquells llocs que han sigut determinants per a la història de Sagunt”. L'alcalde ha afegit que la restauració del Grau Vell “ha sigut una reivindicació que molts veïns ens havien traslladat i hui per fi podem anunciar que serà una realitat prompte; això serà un primer pas que anirà en la línia de fer valdre una zona històricament oblidada, i intentarem que siga de nou un centre d'atracció de la ciutat igual que moltes altres joies que tenim en la nostra població”.

El regidor de Patrimoni Històric i Industrial, Roberto Rovira, ha assegurat que “este és un nou pas per a la posada en valor d'este conjunt històric que continuarem amb la musealització de l'espai i la millora de tota la zona del Grau Vell. L'objectiu futur és poder actuar en tota la zona sud del litoral de la nostra ciutat, protegir les zones arqueològiques, el patrimoni de la Guerra Civil i enllaçar-lo amb el patrimoni natural de la Marjal dels Moros”.

El Grau Vell és part del patrimoni immoble de gran importància i singularitat de Sagunt, ja que es tracta de les antigues instal·lacions portuàries de la ciutat que encara es conserven amb els seus elements fonamentals i daten dels segles XVI i XVIII. Així mateix, es tracta d'un exemple únic en tota la Comunitat Valenciana d'antic grau. El seu conjunt defensiu suma un total de 2.127 metres quadrats que inclouen la torre, la bateria, els magatzems i el pati tancat.

La recuperació d'este BIC (Bé d'Interés Cultural) es preveu com el revulsiu per a continuar la tasca de millora del conjunt i de cadascun dels seus espais de valor patrimonial històric i natural, iniciativa que s'està promovent des de l'Ajuntament de Sagunt a causa del benefici potencial que això suposa per a la ciutat.

Pujar