elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L’Ajuntament de Sagunt guanya dos importants sentències sobre el malecó de Menera

  La Sala contenciosa administrativa, Secció Primera, de l'Audiència Nacional ha dictat una sentència que ha estimat parcialment el recurs de l'Ajuntament de Sagunt contra una resolució de la ministra de Medi Ambient i, per tant, l'ha declarat nul·la per la seua disconformitat a dret. En esta resolució, que es va adoptar el 30 de juny de 2014, es va aprovar una modificació de la delimitació a l'efecte d'excloure del domini marítimo-terrestre la finca registral 37.075, coneguda com a malecó de Menera. Açò va donar motiu posteriorment al fet que l'empresa Prosagunsa, propietària dels terrenys, sol·licitara a l'Ajuntament de Sagunt la seua expropiació per un import de 100 milions d'euros. Per tant, ha quedat sense efecte la modificació de la delimitació i els terrenys tornen a estar inclosos en el domini públic.

  D'altra banda, l'Ajuntament de Sagunt també ha guanyat una altra sentència del Jutjat del Contenciós Administratiu Nº 4 de València sobre una demanda de la mercantil Promotora Saguntina S.A. (Prosagunsa) contra l'acord del ple de l'Ajuntament de Sagunt del 30 d'abril de 2013 que va desestimar la sol·licitud d'expropiació. L'Ajuntament de Sagunt va desestimar les al·legacions de Prosagunsa i no va admetre la sol·licitud d'expropiació i les tres fulles de preu just aportades per l'empresa per import total de 100'7 milions d'euros. El jutjat ha desestimat finalment la demanda de l'empresa i ha donat la raó a l'ajuntament.

  Davant estes importants decisions judicials, l'alcalde de Sagunt, Quico Fernández, ha declarat que: "Hui és un dels dies en què un es congratula amb els esforços que es fan en la política. És un dia molt important no per a nosaltres, que també, sinó per a Sagunt, per als seus ciutadans perquè hem guanyat dos sentències contra un dels atacs més importants que ha patit esta ciutat en els últims anys. Jo crec que tothom recorda la demanda d'expropiació per cent milions d'euros que es plantejava sobre una parcel·la en el malecó. Nosaltres des del primer moment ens hem defensat amb totes les nostres forces perquè evidentment estàvem convençuts que era una reclamació absolutament injusta".

  L'alcalde ha recordat que anys arrere, quan estava en l'Oposició, Compromís va plantejar amb una moció que calia recórrer la modificació de la línia marítimo-terrestre realitzada pel Ministeri de Medi Ambient i la Demarcació de Costes: "Eren decisions molt greus per part del ministeri i Costes, una absoluta arbitrarietat que deixava fora una parcel·la que una sentència civil havia declarat de propietat privada, i açò donava motiu a una demanda d'expropiació absolutament injusta i injustificada, però que finalment ens han donat la raó perquè hem demostrat a través de proves físiques que este espai formava part del domini públic marítimo-terrestre de manera natural. És a dir, hem fet prospeccions, les hem aportades com a proves i s'ha acceptat que no es podia alterar la delimitació de manera arbitrària".

  Fernández considera que és un pas molt important, però creu que l'assumpte no ha acabat ací, "perquè imagine que hi haurà recursos. En este moment la línia marítimo-terrestre torna al seu punt originari i, per tant, no hi ha causa expropiatòria, perquè de fet s'ha anul·lat també el procés d'expropiació i en estos moments l'juntament no té una demanda davant ni per cent milions d'euros ni per un sol euro".

  L'alcalde ha acabat agraint el treball realitzat pels Servicis Jurídics municipals, Secretaria General i l'assistent jurídic Quatrecasas: "Continuarem defensant, però podríem dir que el pas que hui s'ha donat és absolutament irreversible i molt important, i vull donar les gràcies a tots els que han contribuït a defensar els interessos dels ciutadans. Entre d'altres a tots els servcis jurídics, tant a Sonia Pinilla, que encapçala la defensa jurídica de l'ajuntament, però també de Secretaria, també al nostre assistent jurídic Quatrecasas, a Emma Verdú, de manera també especial, i en definitiva a totes aquelles persones valentes que anteposen els interessos generals als interessos particulars. I, per tant, per a nosaltres hui és un dia molt important que demostra que la fermesa, les conviccions moltes vegades, no sempre, triomfen".

  Pujar