elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Ple instarà el Consell per a agilitar els tràmits de la llei de coordinació de Policia Local

    El Ple de l'Ajuntament de Sagunt en la seua sessió ordinària, celebrada el dimarts 24 d'abril, va arreplegar la proposta presentada pel Partit Popular sobre la llei de coordinació de Policia Local de la Comunitat Valenciana. L'encarregat de defensar esta moció va ser el seu portaveu, Sergio Muniesa, i va resultar aprovada amb els vots a favor de tots els presents i obtenint la unanimitat després de realitzar les esmenes oportunes.

    Les propostes d'este acord són instar el Consell de la Generalitat Valenciana a agilitar les iniciatives legals i de desenvolupament necessàries que permeten a les Entitats Locals comptar amb els efectius policials suficients, i al seu torn articular tots els mecanismes de control per a acabar amb la inestabilitat laboral, amb l'objectiu de garantir i vetlar per la seguretat ciutadana en els municipis de la Comunitat Valenciana. A més, agilitar com a ajuntament la cobertura de les places vacants de policies existents sense allargar la seua cobertura més enllà d'un any i donar trasllat del present acord al Molt Honorable President de la Generalitat Valenciana, a l'Honorable Consellera de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques, als grups Parlamentaris dels Corts Valencianes, així com a la junta de portaveus de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies.

    Segons arreplega la moció del Partit Popular, la Constitució Espanyola reserva a l'Estat la competència exclusiva en matèria de seguretat pública, però atribuix a les comunitats autònomes la coordinació i altres nombroses funcions en relació amb les policies locals. Així ho arreplega el nostre Estatut d'Autonomia en el seu article 55.3, precepte que atribuix a la Generalitat la competència per a regular els principis bàsics d'actuació, organització i funcions de les policies locals en el nostre territori.

    L'acord assenyala que eixe és el suport legal de la primera llei de policies locals promulgada en la nostra Comunitat, la 2/1990, i la 6/1999, predecessores de la nova Llei 17/2017, de 13 de desembre, de la Generalitat, de coordinació de policies locals de la Comunitat Valenciana. Són indiscutibles els assoliments que tots dos textos legals han aportat en aspectes tan destacats com la profesionalització dels agents locals o l'estabilitat de les seues funcions, però, dèsset anys després, la societat valenciana ha experimentat profundes transformacions econòmiques, polítiques i socials, i que per tant han requerit un nou marc legal.

    Citant textualment l'acord, hui nostra policia local s'ha de configurar com un instrument de cohesió i integració social, de caràcter preventiu, amb el focus posat en la resolució de conflictes socials i actuant sempre des de la proximitat al ciutadà. En eixa mateixa línia treballen ja els policies de països del nostre entorn europeu. En este sentit, davant la necessitat puntual de respondre en matèria de seguretat de demandes concretes, que no s'han pogut preveure i fins i tot en aquells casos més significatius d'increment de població en determinats períodes com l'estival, festes populars, o esdeveniments esdevinguts que, per la seua naturalesa, requerisquen un major reforç de seguretat, només es contempla la possibilitat d'acudir a l'article 36 de la citada llei, per la via de conveni entre municipis.

    Per tant, es fa més que ineludible la necessitat d'articular els corresponents mecanismes legals que donen resposta davant problemes puntuals de necessitat d'augment de plantilla, compartint la voluntat del legislador, de vetlar per l'estabilitat en l'ocupació.

    Pujar