elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Darío Moreno visita la Marjal dels Moros per conéixer el Projecte Life Paludicola

Darío Moreno visita la Marjal dels Moros per conéixer el Projecte Life Paludicola
  • Este projecte coordinat per la Fundació Global Nature s'encarrega de restaurar l'hàbitat per a la migració primaveral i tardorenca del carricerín cejudo

MÉS FOTOS
Darío Moreno visita la Marjal dels Moros per conéixer el Projecte Life Paludicola - (foto 2)

Hui ha tingut lloc l'última jornada d'anellament del Projecte LIFE Paludicola en la Marjal dels Moros. Des del 5 fins al 20 d'abril i per quart any consecutiu, un grup de anilladores científics d'ocells coordinat per l'equip de Fundació Global Nature/LIFE Paludicola ha treballat en diversos aiguamolls costaners de la Comunitat Valenciana amb l'objectiu d'estudiar el pas d'ocells migrants, prestant especial atenció al carricerín cejudo.

Este projecte té com a objectiu frenar el descens de les poblacions de carricerín cejudo (Acrocephalus paludicola), el passeriforme més amenaçat d'Europa, en la península ibèrica. Durant el projecte s'ha treballat en la restauració de l'hàbitat de pas migratori pre i post nupcial.

La iniciativa està cofinançada pel programa LIFE de la Unió Europea, els socis de la qual són la mateixa Fundació Global Nature i la Junta de Castella i Lleó. El Centre d'Educació Ambiental de la Comunitat Valenciana (CEACV), situat a Sagunt, ha acollit a la Fundació Global Nature durant el projecte.

Antonio Guillem, coordinador de projectes de la Fundació Global Nature de la Comunitat Valenciana, ha explicat que «hui som ací en l'última jornada d'anellament del Projecte LIFE Paludicola. Estes jornades d'anellament han sigut durant 15 dies consecutius en tota la Comunitat Valenciana. Tenim 6 estacions de mostreig i el que estem intentant és capturar carricerinos cejudos, que és l'ocell passeriforme més amenaçat d'Europa, per al seu control. El projecte el que intenta és frenar el descens d'estes poblacions, ja que estos animals viuen en els aiguamolls i, per desgràcia, els aiguamolls han patit una regressió important en estos últims anys. I, amb este projecte, a través d'accions de restauració de l'ecosistema, el que pretenem és millorar l'hàbitat perquè estos animals tinguen llocs on descansar durant la seua ruta migratòria».

El projecte compta amb el suport de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural de la Generalitat Valenciana, el Ministeri de Transició Ecològica, a través de la Fundació Biodiversitat, l'Ajuntament de Torreblanca i l'empresa INFERTOSA S.A.

Estes accions s'han dut a terme durant el període 2017-2020 en 12 municipis de tres regions espanyoles (Castella-la Manxa, Castella i Lleó i la Comunitat Valenciana), totes elles incloses en espais de la Xarxa Natura 2000. Les zones de la nostra comunitat en les quals s'ha treballat són: Parc Natural del Prat de Cabanes-Torreblanca; la Marjal dels Moros, ací a Sagunt; el Parc Natural de l’Albufera de València i el Parc Natural de la Marjal de Pego-Oliva. A estos quatre aiguamolls inclosos en el LIFE Paludicola, este any 2021 s'han unit la marjal de La Safor i el Parc Natural El Fondo gràcies a les actuacions executades amb l'ajuda concedida per la II Convocatòria Mediambiental de Fundació Bancaixa i Bankia per al projecte de “Restauració i monitoratge de fauna en aiguamolls costaners mediterranis”.

En total sis aiguamolls on els encarregats de fer estos treballs d'anellament han sigut Grup Au, GOTUR, Grup Pit Roig i SIO (Societat Il·licitana d'Ornitologia).

Darío Moreno, alcalde de Sagunt i regidor de Medi Ambient, ha manifestat que «projectes com este són importantíssims per a conéixer una mica més sobre eixes espècies que estan en perill i que hem de protegir. Tindre més coneixement ens permetrà protegir-les millor però, a més, este projecte també ens ha servit per a incrementar la qualitat dels espais naturals de la Marjal dels Moros. La Marjal dels Moros és un dels llocs de referència en tota la Comunitat Valenciana en termes de naturalesa, però sobretot en termes de marjals. Les dades d'este projecte demostren la gran potencialitat que té com a espai i particularment com a punt de migració dels ocells. I per això és tan important que projectes com este ens ajuden a entendre millor com funcionen estos ecosistemes i també que ens facen reflexionar sobre la importància des de les administracions i des de la societat en general de cuidar estos paratges naturals».

Este xicotet ocell, mundialment amenaçada, té en els aiguamolls costaners del Llevant un dels pocs enclavaments coneguts de pas migratori des de les seues zones d'hivernada al Senegal i Mali (Àfrica) fins a les seues zones de reproducció a Bielorússia, Polònia i Ucraïna.

Anna Pons Frígols, directora del Centre d'Educació Ambiental de la Comunitat Valenciana (CEACV), ha volgut afegir que «des del Centre d'Educació Ambiental col·laborem amb tot allò que té a veure amb la regulació i l'atenció de l'ús públic de la Marjal dels Moros i a donar a conéixer els valors naturals i patrimonials esta zona humida.» Al que ha afegit que: «Pel que fa a projectes com el que té entre mans la Fundació Global Nature, nosaltres ens encarreguem de difondre-ho i que els visitants coneguen quin és el cicle biològic d’esta espècie en la marjal i què és el que s'està fent en el projecte per a millorar l'espècie del carricerín cejudo. A més, tractem d'educar-los en temes relacionats amb la sostenibilitat posant el focus en les qüestions mediambientals i en qüestions de conservació de la biodiversitat».

Els aiguamolls són ecosistemes escassos, delicats i vitals per a la supervivència de la majoria dels ocells migradors. Actualment es troben molt amenaçats a causa de la transformació del paisatge (canvis en el règim hidrològic en llocs clau, dessecació d'aiguamolls, drenatges, abandó d'activitats tradicionals en els voltants com el pasturatge) tenint un impacte sever en estos ecosistemes aquàtics.

Per als i les interessades a conéixer més detalls sobre este interessant projecte cofinançat pel programa LIFE de la UE, podeu visitar la següent web: https://carricerincejudo.es/

Pujar