8 d’agost de 2020 8/8/20

El Consell de la FVMP aprova una declaració institucional en suport de la citricultura valenciana

El Consell de la FVMP aprova una declaració institucional en suport de la citricultura valenciana - (foto 1)

  L'alcalde de Sagunt, Quico Fernández, com a vicepresident de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), va presidir ahir a Pedreguer la reunió del Consell de la federació i va presentar una declaració institucional en defensa del sector citrícola que va ser aprovada i que serà traslladada per a la seua aprovació als municipis de la província de València.

  En esta, després d'argumentar la gran afectació i pertorbació que l'ampliació del període d'importació de cítrics està produint en els mercats posant en una greu situació als productors valencians, la FVMP insta a la modificació de l'acord de l'Associació Econòmica signat per la Unió Europea i sis països de la Comunitat de Països d'Àfrica Meridional, entre ells Sud-àfrica, que contempla una reducció progressiva, fins a la desaparició, dels aranzels aplicables a les taronges importades en un període (del 16 d'octubre al 30 de novembre) en el qual els nostres camps estan en plena campanya de comercialització, i en defecte d'això, que s'aplique la clàusula de salvaguarda, motivada per la caiguda generalitzada dels preus de les nostres taronges, que preveu el tractat comercial europeu per a protegir el futur del nostre camp.

  Segons explica Fernández, "és una declaració institucional reforçada per tots els partits polítics en suport de la reivindicació del sector citrícola. El tema del camp i de la taronja afecta més a uns municipis que a uns altres, però és una part molt important de la nostra economia i per tant tots els municipis solidàriament i tots els partits donen suport al sector citrícola perquè no es poden afegir més problemes a un sector que ja té una crisi pràcticament crònica".

  A més, com a segon punt, reclama reforçar les mesures de defensa fitosanitària dels cítrics europeus, per a augmentar la seguretat de les plantacions citrícoles comunitàries. Exigir les màximes cauteles i controls als productes importats des de països amb plagues de quarantena, siga què siga el lloc d'entrada a la Unió Europea, i minimitzar amb això el risc de contagi de plagues i/o malalties. Establir a les produccions de països tercers una reciprocitat, quant a requisits de tota mena, exigits a les produccions comunitàries, per a garantir la seguretat alimentària dels consumidors, reciprocitat en les exigències als nostres llauradors i obligació de la implantació del tractament en fred dels cítrics procedents de països amb plagues de quarantena.

  L'alcalde afirma que: "S'estan demanant totes aquelles mesures que el mateix sector exigix de manera unànime i que fa referència especialment a la competència deslleial dels cítrics que procedixen de Sud-àfrica i d'altres països, per dos motius, perquè suposen una entrada d'una quantitat molt important de taronja en un període de producció en la nostra zona i perquè hi ha una voluntat per part de la Unió Europea de suprimir els aranzels, de manera que tercers països estan fent una competència deslleial als cítrics valencians".

  Fernández ha afegit que a més, no hi ha garanties respecte de la protecció contra les plagues i malalties. I que esta situació és molt greu. "El sector està molt indignat i estem intentant per totes les vies, ahir vam tindre una concentració a Sagunt, reclamar dels representants polítics del govern espanyol i en l'àmbit de la Unió Europea que rectifiquen i que d'una vegada per sempre respecten els drets dels agricultors valencians i protegisquen la nostra taronja com un producte que forma part de la nostra identitat, tradició i economia del futur".

  I en tercer lloc, la declaració manifesta la defensa de les normes establides en la Llei 12/2013, de 2 d'agost, de mesures per a millorar el funcionament de la cadena alimentària, garantint els drets dels productors agraris davant la distribució.

  En la citada declaració es posa de manifest que els preus són un 23% inferiors als de la campanya anterior i milers de tones de mandarines, sobretot satsumes i clementines, s'han quedat sense recollir amb unes pèrdues superiors a 85 milions d'euros en tot el territori valencià.

  Pujar