elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Les biblioteques de Sagunt s'acosten a les xifres de préstec precovid i es consoliden nous serveis associats amb Internet

Les biblioteques de Sagunt s'acosten a les xifres de préstec precovid i es consoliden nous serveis associats amb Internet
  • Les biblioteques van tancar 2021 amb prop de 33.000 préstecs mentre que en 2019 la xifra va ascendir a 34.183

MÉS FOTOS
Les biblioteques de Sagunt s'acosten a les xifres de préstec precovid i es consoliden nous serveis associats amb Internet - (foto 2)

Les Biblioteques Públiques Municipals (BPM) de Sagunt confirmen el progressiu acostament a les seues xifres d'activitat anteriors a la pandèmia. D'acord amb les estadístiques remeses a l'Àrea de Biblioteques de la Conselleria de Cultura, les BPM van tancar 2021 amb prop de 33.000 préstecs mentre que en 2019 la xifra va ascendir a 34.183. Cal destacar l'acolliment de la plataforma digital adoptada a través de la web de la biblioteca, una opció que es va adoptar durant el confinament que ja compta amb més de 15.000 usuaris registrats en els serveis webs com la consulta al catàleg a través de https://biblioteca.aytosagunto.es/opac/#indice

Així mateix, l'autogestió en renovacions i reserves o la possibilitat de deixar comentaris o valoracions dels materials consultats són alguna de les novetats que incorpora esta plataforma. Les estadístiques fixen en 271 els prestataris actius en el seu vessant de préstecs de llibres digitals.

En termes concrets pel que concernix préstecs de monografies, tots dos centres van tancar l'any 2021 amb 32.893 operacions de les quals 18.849 van correspondre a la Biblioteca del Centre Cívic i 14.044 a la de Cronista Chabret. Per a posar en valor esta xifra cal destacar que l'any anterior a l'aparició de la Covid19, l'any 2019, les xifres van ser de 34.183 repartits en 19.744 i 14.439 respectivament. El descens de préstecs més acuitat correspon al del material audiovisual amb una baixada significativa, passant de 1.952 préstecs en 2021 (1.327 i 625) a 5.626 de l'exercici 2019 (3.044 i 2.582).

Esta tendència la justifica el canvi de consum audiovisual que origina la consolidació de les plataformes en streaming en les llars de la ciutat. La irrupció de gegants com Netflix, Amazon prevalga, l'espanyola Filmin i les plataformes gratuïtes com Play RTVE expliquen la demanda a la baixa en esta mena de continguts. El fons audiovisual de les biblioteques locals se centra en pel·lícules tant de difusió convencional com les destinades a l'aprenentatge d'idiomes, i documentals de matèries variades i adaptats a les seues necessitats formatives i de divulgació.

Adaptació al canvi

Les BPM de la ciutat durant este temps de pandèmia han adaptat els serveis que es presten a les biblioteques a les noves necessitats i condicions dels seus usuaris. D'esta manera el període en el qual les instal·lacions van romandre tancades es va registrar la marca #bibliotequessagunt i es van activar les xarxes socials, començant per Facebook i Instagram. En el primer dels casos ja hi ha hagut buidat d'amistats per superar els 5.000 que permeten per a esta mena de perfils.

D'altra banda, les atencions telefòniques i les respostes a correus electrònics a la recerca d'assessorament bibliogràfic han registrat un increment sense precedents des de 2020. Segons afirma el regidor delegat d'Arxius i Biblioteques, Roberto Rovira: «Des de l'entrada a la nova normalitat, al setembre de 2021, l'ús de les biblioteques s'ha intensificat i les famílies amb xiquets recuperen l'hàbit de visitar les renovades sales infantils com una activitat lúdica més d'entreteniment en família. Gaudir d'unes instal·lacions ben dotades de recursos i amb personal especialitzat en un ambient tranquil i informal, com són les biblioteques, afavorix la cohesió social, la convivència, eleva el nivell de consum cultural i els índexs de lectura de tots els públics, especialment dels nostres joves».

Pujar