elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Ple aprova l'II Pla d'Infància i Adolescència de Sagunt per al període 2020-2025

El Ple aprova l'II Pla d'Infància i Adolescència de Sagunt per al període 2020-2025
  • El pla compta amb el suport de tots els departaments municipals que s'implicaran en la seua execució transversal en favor dels drets de la població més jove

El Ple de la Corporació Municipal, en la sessió ordinària celebrada ahir dijous 26 de novembre, va aprovar l'II Pla d'Infància i Adolescència de Sagunt per al període 2020-2025. La proposta, que partix de la regidoria de Joventut i Infància de l'Ajuntament de Sagunt i que va ser presentada pel regidor Guillermo Sampedro, va ser aprovada amb els vots a favor de PSPV-PSOE, Compromís, EU, IP, PP i Ciutadans i el vot en contra de Vox. A més de l'aprovació del pla, el Ple ha acordat comptar amb el suport de tots els departaments municipals que s'implicaran per a executar este pla.

És important destacar que Sagunt, des de l'any 2016, forma part del Programa Ciutats Amigues de la Infància liderat per UNICEF que obliga els seus membres a treballar en un pla d'infància. Per això, la regidoria de Joventut i Infància ha elaborat este II Pla d'Infància i Adolescència (PLIA) per al període 2020-2025 com una estratègia que marcarà les polítiques d'infància de la ciutat en la qual l'Equip de Govern es compromet a respectar els seus drets.

A més, este Pla està compromés amb la consecució dels Objectius del Desenvolupament Sostenible (ODS), abordant els grans reptes globals, des de la lluita contra la pobresa o el canvi climàtic fins a l'educació, la salut, la igualtat de gènere, la pau o les ciutats sostenibles. És un pla participatiu, on la participació essencial de la infància i l'adolescència és l'empenyiment cap a la construcció de la democràcia i de la ciutat de Sagunt com a Ciutat Amiga de la Infància.

Des de fa mesos la regidoria de Joventut i Infància porta treballant amb els menors consellers del Consell Municipal de la Infància, grups de participació com Dinakids i HRJove, professorat, associacions i tècnics municipals de diferents àrees en un procés de diagnòstic per a recopilar tota la informació que permeta detectar les necessitats dels menors. Posteriorment, s'han elaborat propostes d'acció que apareixen recollides en el pla.

L'II PLIA respon al disseny de l'estratègia que el govern local planteja per als pròxims anys, i que es basa a transformar positivament la vida dels xiquets, xiquetes i adolescents. Esta estratègia està basada principalment en quatre grans eixos: la necessitat d'atorgar-li a la infància el lloc que mereix per ser ciutadans subjectes de drets; l'aposta per la participació protagonista de la infància i adolescència en totes les esferes de la vida; la necessitat de fixar una estratègia transversal que articule, integre i potencie els esforços de les diferents regidories en els programes dirigits a la infància; i un necessari enfocament d'equitat per a cobrir les necessitats en tots els àmbits del desenvolupament humà de la infància.

Quant a l'estructura de l'II Pla d'Infància i Adolescència, s'organitza en cinc grans àrees d'actuació que corresponen a les cinc esferes d'objectius generals definits en el Marc per a l'Acció de la iniciativa de Ciutats Amigues de la Infància. Estes cinc àrees d'actuació són les següents. En primer lloc, el dret a ser escoltat; cada xiquet, xiqueta i adolescent té dret al fet que la seua veu, necessitats i prioritats, siguen escoltades i tingudes en compte en les lleis, polítiques, pressupostos, programes i decisions públiques que els afecten.

En segon lloc, es reconeix el dret a ser valorat/da, respectat/da i tractat/da justament, ja que tots els xiquets, xiquetes i adolescents han de ser valorats, respectats i tractats amb equitat en les seues comunitats i per les autoritats locals. El tercer bloc del pla parla del dret a ser xiquet/a; tots els xiquets, xiquetes i adolescents tenen l'oportunitat de gaudir de la vida familiar, el joc i l'oci (això inclou activitats socials i culturals i llocs segurs per a trobar-se amb els seus amics i jugar).

La quarta línia d'actuació es referix al dret a tindre serveis essencials de qualitat; tots els xiquets, xiquetes i adolescents tenen accés a serveis socials essencials de qualitat (això inclou atenció mèdica, educació, suport nutricional, desenvolupament i educació de la primera infància, justícia i suport familiar). Finalment, el cinqué apartat del Pla esmenta el dret a tindre entorns segurs i nets; tots els xiquets, xiquetes i adolescents han de viure en un entorn segur, protegit i net (això inclou protecció contra l'explotació, la violència i l'abús, accés a aigua potable, sanejament i higiene, disseny urbà segur i adaptat als xiquets, mobilitat i absència de contaminació i deixalles).

Pujar