elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Més de 12.000 persones gaudeixen de la 40a edició de Sagunt a Escena

Més de 12.000 persones gaudeixen de la 40a edició de Sagunt a Escena
  • El festival d'arts escèniques ha reunit prop de 9.000 espectadors en les funcions al Teatre Romà i 3.500 a l'Off Romà

El 40è aniversari del festival Sagunt a Escena aquest mes d'agost ha congregat més de 13.000 persones i ha omplert les càvees del Teatre Romá en gairebé totes les seues funcions, tant a les places i als carrers, on s'han programat els espectacles gratuïts de la secció Off Romà, destinada a la creació de nous públics.

El festival organitzat per Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport, mitjançant l'Institut Valencià de Cultura, ha ofert un total de 22 espectacles i 21 funcions entre el 3 i el 27 d'agost. Com cada any, l'oferta ha estat diversa, amb obres de teatre de text, dansa, música clàssica i contemporània, circ, titelles i clown.

“El públic de Sagunt és molt fidel. Algunes propostes esgoten localitats setmanes abans de la representació, amb espectadores i espectadors que acudeixen a diverses propostes i repeteixen any rere any. També observem molta varietat: famílies senceres o grups d'amics i amigues de diferents edats gaudint juntes, veïnes de la ciutat i altres països, públic expert i primeres aproximacions a l'experiència escènica, però sempre en arribar el moment de l'aplaudiment, la sensació compartida és haver participat d'un acte ancestral, que ens identifica i ens permet avançar com a societat”, ha valorat la directora de Sagunt a Escena, Inma Expósito.

La del 2023 ha estat una de les edicions més reeixides, amb aforaments complets en el 50 % de les seves funcions al Teatre Romà i un elevat augment de les xifres d'assistència. En total, es va registrar la presència de 8.787 espectadors i espectadores, un 11% que l'any passat, en què es van assolir els 7.889.

El mil·lenari monument històric va protagonitzar plens complets en quatre de les seves nou funcions: Èdip Rei, de Bambalina Teatre Practicable; 'La comèdia dels errors', de Mixtolobo; 'Els núvols', d'Hiperbòlica Produccions; i 'Salomé', de Pentació Espectacles.

La resposta també va ser entusiasta als concerts de Christina Pluhar amb l’Arpeggiata i Maria del Mar Bonet, i Sandra Monfort i María José Llergo, que van superar el miler de melòmans i melòmanes, respectivament.

Ràdio i nous públics a Off Romà

“El centre històric de Sagunt s'ompli de vida durant el festival. Els i les visitants aprofiten per recórrer els racons més emblemàtics o visitar el castell i és gairebé impossible trobar taules lliures als bars i restaurants. Hi ha un ambient de concòrdia amb el veïnat que pren la fresca a les portes de les cases, cosa que afegeix encant a la visita. Més enllà del valor cultural o estètic, Sagunt a Escena és una experiència global”, destaca Expósito.

A això també hi contribueix la secció Off Romà, programada en diferents espais a l'aire lliure repartits tant per Sagunt com pel Port de Sagunt. Aquest any, a més d'ubicacions ja conegudes com la Glorieta, l'Auditori Triangle Umbral i el Centre Cívic, s'hi han sumat dos escenaris nous, la plaça dels Tarongers i la Casa dels Berenguer que, a l'arrencada del festival, el 3 d'agost, va acollir, així mateix, la retransmissió en directe d'un programa de Plaça Ràdio per commemorar l'aniversari.

Les cites que més van atraure la ciutadania van ser el concert d'El Diluvi, amb 500 assistents, i les peces de dansa de Cia David Moreno i Cristina Calleja, 'Flotados', i Pepa Cases, 'Voràgine', que van superar cadascuna els 300 espectadors. En total, es van comptabilitzar 3.500 persones, mig miler més que el 2022.

L'audiència valora tant la tragèdia i la comèdia clàssiques com les propostes més contemporànies, i aplaudeix grans figures de la talla de Belén Rueda, Pepe Viyuela, Pepón Nieto i Cayetana Guillén Cuervo, protagonista de la peça de dansa 'Pandataria', i talents que no són coneguts del gran públic.

"Aquesta 40a edició ha resultat emocionant perquè ha suposat un aniversari rodó, però volem que, any rere any, Sagunt a Escena es posicioni com a festival d'estiu de referència", anhela la directora del festival.

Sagunt a Escena és un festival organitzat per l'Institut Valencià de Cultura amb la col·laboració de l'Ajuntament de Sagunt i l'àrea de teatre de la Diputació de València. En la 40a edició ha comptat amb el patrocini de Sagunt és Viu, la regidoria de Turisme de Sagunt, Turisme GVA, Caixa Popular, l'Autoritat Portuària de València, Saggas i Fertiberia. A més, hi col·laboren Adetursa, NPS, València Plaça, Coca-Cola, Rodalies Renfe, Adif i Botigues de l'Estació.

Pujar