elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Què sabem sobre la Dexametasona?

Arxiu
Arxiu
  • El primer fàrmac que redueix la mortalitat en els malalts més greus de COVID-19

Un grup de científics de la Universitat d'Oxford i el Sistema de Salut del Regne Unit asseguren haver trobat el que podria ser el primer tractament capaç d'evitar morts per COVID-19. Segons els responsables de l'estudi, aquest fàrmac redueix la mortalitat entre els pacients molt greus que necessiten respiració assistida i també entre aquells que necessiten oxigen.

“Encara que són preliminars, aquests resultats són molt clars, la dexametasona redueix el risc de morir en pacients amb complicacions respiratòries greus”, ha explicat el metge d'Oxford, Martin Landray, en el seu compte de Twitter.

La dexametasona és un fàrmac descobert en 1957. És un corticoesteroide amb efectes antiinflamatoris i supresor de la resposta immune que s'usa contra reaccions al·lèrgiques fortes i malalties autoimmunes com l'artritis reumatoide. L'Organització Mundial de la Salut ho considera un fàrmac essencial per a qualsevol sistema de salut.

L'estudi mostra que la dexametasona disminueix el risc de mort en aquells que necessiten oxigen en un 20% i en un 35% en aquells amb un ventilador.

“La supervivència és major entre els pacients que requereixen respiració assistida, així que aquest medicament hauria d'administrar-se a tots els pacients en aquest estat”, assegurava un altre dels investigadors de l'assaig, Peter Horby en una nota de premsa.

No obstant això, els resultats d'aquest nou estudi britànic encara no han sigut revisats per experts independents, però els científics asseguren que d'ací a poc veuran la llum els resultats de la revisió.

“Bons resultats” per a Fernando Simón

El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries del Ministeri de Sanitat, Fernando Simón, ha explicat en roda de premsa que ja es feia ús d'aquest fàrmac: “Aquest medicament ja s'ha usat en molts països de manera compassiva, però és cert que fer un assaig clínic que ens prova que aquest medicament té un efecte beneficiós confirma la hipòtesi que el seu ús redueix la mortalitat”. Encara així, Simón ha assegurat que ha d'haver-hi més d'un estudi per a garantir resultats: “En ciència els resultats d'un únic estudi, llevat que siguen molt sòlids, no solen ser suficient per a garantir els resultats”. No obstant això, si que veu “bons els resultats” i assegura que l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris haurà d'analitzar-ho i proposar-ho o no per a tractar el Coronavirus.

Pujar