elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Les residències podran exigir canvi de lloc i test dues vegades per setmana per al personal no vacunat

Les residències podran exigir canvi de lloc i test dues vegades per setmana per al personal no vacunat
  • La Ministra ha traslladat a les comunitats autònomes les noves mesures en residències de majors

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha informat hui el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS), que s'ha reunit de manera telemàtica en un ple extraordinari, de l'actualització de les mesures en residències de majors en el context actual de transmissió comunitària.

Encara que el nombre de casos i defuncions en els majors residents en centres soci-sanitaris ha descendit de manera considerable des del mes de març de 2021, en el qual es va acabar de vacunar als residents, en situacions d'alta transmissió comunitària hi ha risc que apareguen casos, si no es prenen les degudes precaucions. Per aquesta raó, s'han revisat les mesures recomanades el mes de març.

En el CISNS de hui, la ministra Darias ha informat del document de recomanacions aprovat pels tècnics de la Ponència d'Alertas, que s'anirà revisant pels responsables de Salut Pública de cada comunitat autònoma i que marcarà les línies generals d'actuació. S'establirà per a això la necessària coordinació amb les conselleries de Serveis Socials.

En el document s'assenyala que s'ha de promoure de manera activa la vacunació, identificar les causes que redueixen l'accés o l'acceptació de la mateixa i desenvolupar estratègies per a incrementar al màxim les cobertures, sempre amb la participació dels centres; així com garantir que, treballadors i visitants, vacunats i no vacunats, mantinguen les mesures d'higiene i prevenció, com ara l'ús de màscara, higiene de mans i distància de seguretat, així com l'apropiada neteja i desinfecció dels centres i una ventilació adequada.

Entre les recomanacions concretes, destaquen les referides al personal treballador no vacunat o que rebutge la vacuna, als quals es proposa realitzar, control de temperatura diària i PDIA de manera regular (mínim 2 vegades per setmana), com a mesura específica d'avaluació del risc i de prevenció. També es podrà valorar el seu canvi de lloc de treball.

Respecte als residents vacunats, o que hagen passat la malaltia en els últims 6 mesos, en situacions d'alta transmissió comunitària la Comunitat Autònoma valorarà realitzar PDIA a l'eixida i/o a la re-entrada en el centre després d'absències prolongades.

El document també es refereix a les visites de familiars. En situacions d'alta transmissió comunitària, valora fer recomanacions per part de l'autoritat competent sobre el règim de visites i eixides en els centres residencials; i altres circumstàncies com la ubicació, la seua supervisió o no, el nombre de visitants, o l'organització i duració de les eixides.

Independentment de l'estatus vacunal del visitant, aquests mantindran les mesures no farmacològiques de prevenció de la transmissió. Mentre que, en situacions de transmissió comunitària baixa i si els visitants estan vacunats, es podria valorar flexibilitzar aquestes mesures.

Els treballadors que hagen rebut una pauta de vacunació completa i siguen considerats com a contacte estret estaran exempts de la quarantena, tal com es recull en l'Estratègia de Detecció precoç, Vigilància i Control de COVID-19.

Situació epidemiològica

D'altra banda, en la reunió de hui del CISNS s'ha fet repàs de la situació epidemiològica i de la Incidència Acumulada (IA) en 14 dies de COVID-19, que va arribar al seu màxim en aquesta ona epidèmica en l'última setmana de juliol i des de llavors s'observa un descens estable i progressiu del nombre de casos notificats. A data d'ahir la IA és de 528 casos per 100.000 habitants, quasi un 20% menys que la setmana passada. La variant dominant actualment és la Delta, que s'identifica entre el 45 i el 90% dels casos diagnosticats.

Les altes cobertures de vacunació en els grups d'edat per damunt de 40 anys marquen les característiques dels casos de l'ona epidèmica actual, amb incidències molt superiors en els grups de 12 a 19 i de 20 a 29 anys, no vacunats, en comparació amb els més majors, que presenten altes cobertures de vacunació.

Malgrat l'evolució descendent observada, el descens en altres indicadors epidemiològics és més lent. En partir d'elevades incidències, encara s'observa una ocupació elevada, del 8,5%, tant en hospitalització general com en Unitats de Vigilància intensiva, el 21,5%. S'espera que aquest últim indicador aconseguisca el seu pic aquesta mateixa setmana. No obstant això, la gravetat d'aquesta última ona epidèmica està sent sigut significativament menor que en les anteriors.

Campanya de vacunació

Un altre dels assumptes abordats en la reunió de hui, és el relatiu a la campanya de vacunació continua desenvolupant-se molt bé i generant progressivament immunitat en la població, com reflecteixen les últimes dades: Més del 70% del total de la població ha rebut, almenys, una dosi de vacuna i més del 60% de la població té ja la pauta completa. Així mateix, les cobertures en les persones de 30 a 39 anys i de 20 a 29 anys aconsegueixen ja més del 69% i del 60% amb la primera dosi.

En població diana, els majors de 12 anys, un 80% compta ja amb una dosi i més del 68% amb la pauta completa. Es tracta d'una situació favorable per a aconseguir el 70% de la població vacunada en termini.

Les últimes dades de l'informe de vacunació, d'ahir, reflecteixen que s'han administrat 59.429.601 dosi (320.922 més que el dia anterior) i que el 60,6% de la població té pauta completa (28.768.777 persones) i que el 70,8% de la població (33.575.961 persones) té almenys una dosi.

El 93% de les persones de més de 40 anys compta ja amb almenys una dosi (89,7% amb pauta completa) i avança la vacunació en altres grups d'edat, de manera que en el de 20-29, que ha sigut dels últims a obrir, el 61,1% té una dosi i el 24% pauta completa.

Equiparació progressiva del percentatge de vacunes entregades

Quant a l'arribada de vacunes, aquesta setmana es distribuiran entre les comunitats autònomes 3.9 milions de vacunes, incloses les dosis extres ja anunciades de les vacunes de Pfizer i Moderna, que es reparteixen a les comunitats autònomes per a continuar avançant en el procés d'equiparació progressiva del percentatge de vacunes entregades amb el de població.

Mentre s'està desenvolupant la campanya de vacunació, la prudència i la responsabilitat, tant comunitària com individual, continuen sent claus en la situació actual per a acabar de descendir a nivells d'incidència acceptables.

En aquest sentit, la ministra ha apel·lat a extremar la prudència i la responsabilitat en aquest pròxim cap de setmana de la Verge d'Agost per a consolidar la tendència descendent de la IA.

Certificat UE Covid

Finalment, la ministra ha donat compte de l'emissió de Certificats UE COVID, fins hui 17.250.915, dels quals 16.474.135 són de vacunació, 379.030 de recuperació i 397.750 de prova diagnòstica. Quant a la validació en aeroports, 755.291 viatgers han pogut beneficiar-se de la via d'accés a Espanya Fast Control, utilitzant Certificats Digitals COVID en l'aplicació SPTH. En ports, s'han realitzat 5.003 accessos per la via ràpida.

En l'última setmana, la pàgina de sol·licitud de formularis en la seu electrònica del Ministeri per a l'obtenció dels CCD ha tingut més de 250.000 visites, concentrant-se majoritàriament en els dijous i els divendres.

Pujar