elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Refugiats: un mes d'emergència per la guerra a Ucraïna

Refugiats: un mes d'emergència per la guerra a Ucraïna
  • A València ja han arribat 800 persones de famílies ucraïneses fugint de les bombes i la por

MÉS FOTOS
Refugiats: un mes d'emergència per la guerra a Ucraïna - (foto 2)
Refugiats: un mes d'emergència per la guerra a Ucraïna - (foto 3)
Refugiats: un mes d'emergència per la guerra a Ucraïna - (foto 4)
Refugiats: un mes d'emergència per la guerra a Ucraïna - (foto 5)

Fa poc més d'un mes començava la invasió de Rússia a Ucraïna, un 24 de febrer, data que recorden amb dolor els milers de refugiats ucraïnesos que des de llavors han eixit del seu país, fugint de les bombes i de la por, i cada vegada són més els que continuen eixint.

Molts d'ells han arribat a Espanya, i molts a la Comunitat Valenciana, gràcies al treball que està realitzant la Fundació Junts Per la Vida, que va ser la primera ONG espanyola que es va traslladar a la frontera de Polònia amb Ucraïna. Allí col·laboren en l'evacuació de refugiats, els atenen quan arriben, i organitzen el seu trasllat amb autobús, a més de coordinar l'ajuda humanitària. Tres voluntaris de l'ONG valenciana van arribar a la frontera el 2 de març, i en l'actualitat l'equip està compost per huit persones, 4 espanyols i 4 ucraïnesos. A Ucraïna hi ha altres 20 voluntaris del país treballant en els processos d'evacuació . I un altre equip de voluntaris a València organitza la recepció i l'acolliment dels quals arriben per a oferir-los una vida tranquil·la en pau.

En la seua campanya d'emergència, Junts per la Vida ha organitzat i facilitat fins ara el trasllat a Espanya de 1.300 persones de famílies ucraïneses. A València han arribat fins ara en 15 autobusos, caravanes i un avió, unes 800 persones. La majoria són acollits per famílies perquè tenen vincles familiars o d'amics, també hi ha moltes famílies sense vincle que s'han oferit per a acollir, i en altres casos se'ls facilita un altre tipus d'allotjament.

L'ONG valenciana també ha facilitat el trasllat a unes 500 persones en altres transports organitzats des de la frontera, en col·laboració amb altres organitzacions a altres ciutats espanyoles. I diàriament l'equip de voluntaris que és a la frontera atén, ajuda, i informa multitud de refugiats en el punt de trobada situada en un centre comercial a la ciutat de Przemysl, a l'est de Polònia, a 15 km d'Ucraïna, on se situa el pas neuràlgic d'entrada de refugiats que fugen de la invasió russa, i per on passen cada dia milers de refugiats.

Realitzen l'acolliment de les persones que arriben a la recepció de l'ONG perquè volen viatjar a Espanya, o perquè els han citat allí. S'asseguren que s'inscriguen i que tinguen un lloc on passar la nit, menjar calent i atenció fins que isca l'autobús o transport en el qual viatjaran a Espanya. La majoria són dones amb xiquets i xiquetes.

Els voluntaris continuen esperant que a poc a poc les persones que estan en les zones mes conflictives assetjades i amb poca comunicació vagen aconseguint ser evacuades. Des de fa setmanes no tenen notícies de la zona de Txernòbil i això els preocupa, perquè allí hi ha moltes famílies que coneixen de fa anys.

Al capdavant de l'operatiu està la presidenta de la Fundació, Clara Arnal. Després d'un mes en la zona comprova que “cada vegada hi ha més gent que travessa la frontera sense vincles amb altres països, que veuen a Espanya una possibilitat, però també tenen unes altres. Intentem acollir-los i donar-los suport quan arriben". Quant a les mancances “necessitem més seguretat, coordinació i col·laboració, i a l'administració pública en els processos d'evacuació. També trobem a faltar les presencia de les grans entitats. Perquè som el país que més s'està bolcant a ajudar a refugiats, però si no ho fem de manera ordenada podem trobar-nos amb moltes expectatives frustrades".

D'altra banda es refereix la presidenta de Junts per la Vida al “entusiasme de molts espanyols de bolcar-se cap a aquest lloc a la frontera. Però la necessitat també està a Espanya en l'acompanyament psicosocial a totes les persones que arriben, perquè és fonamental”

Alguna cosa que preocupa molt a Clara Arnal són els ancians “són molts i són els més vulnerables. Es queden ací en els centres d'acolliment sense tindre on anar. Per a això estem parlant també amb residències de tercera edat i estan disposats a destinar algunes places per a aquestes persones a Espanya”.

Arribada massiva i descontrolada d'autobusos a la frontera

L'ONG valenciana continuarà amb el trasllat organitzat en autobusos de famílies ucraïneses des de la frontera fins a València i està prevista l'arribada a València d'un altre avió en data encara per determinar.

Però l'organització crida l'atenció sobre l'arribada massiva i descontrolada d'autobusos a la frontera, per part de persones o empreses espanyoles que noliegen vehicles sense cap mena de previsió ni coordinació amb les organitzacions que treballen allí. En molts casos demanen ajuda per a “omplir“ els autobusos i que no es tornen buits. “Les ong estan per a ajudar als refugiats que arriben desorientats i indecisos sobre el seu destí, i no se'ls pot obligar a una solució precipitada, ni se'ls pot forçar a decidir anar a una destinació que no coneixen pel fet d'haver d'omplir un autobús”.

El flux d'eixida de refugiats i les seues preferències quant al destí és imprevisible. Per això Junts per la Vida ha establit una solució logística, i continuarà organitzant un autobús diari cap a diferents punts d'Espanya en un mateix viatge i així optimitzar recursos. Per a això acceptarà donacions per a poder continuar contractant autobusos en origen perquè isquen de Polònia o Ucraïna, que és el més còmode per als viatgers.

Risc en cotxes particulars per a les dones refugiades

Junts per la Vida, igual que altres organitzacions humanitàries recomanen a les dones refugiades que no utilitzen transports privats per a desplaçar-se fins als seus destins, que en molts casos són desconeguts, amb persones desconegudes. Ha augmentat el nombre de persones particulars que es desplacen fins a la frontera amb vehicles per a traslladar a refugiats, fins i tot convidar-los a les seues cases, però es considera que és el pitjor dels mitjans per a viatjar, perquè hi ha risc de conductors amb males intencions. Junts per la Vida duu a terme una campanya d'informació a les joves a la frontera, per a evitar que viatgen en cotxes privats, ja que han tingut coneixement de casos d'agressions en carretera.

Acolliment familiar

La majoria de les famílies, (xiquets, xiquetes i dones) ucraïneses que arriben a València en els trasllats organitzats per la ong, són acollits per famílies facilitades per la fundació. A les famílies d'acolliment també se'ls facilita informació i assessorament com a ajuda per a realitzar els tramites i integració de les famílies ucraïneses

La Fundació Junts per la Vida porta 25 anys realitzant programes d'acolliment humanitari en la Comunitat Valenciana durant els estius i nadal, principalment amb menors ucraïnesos de la zona de Txernòbil, per la catàstrofe nuclear, i des de fa uns anys també amb menors de la zona de Donbás, que són acollits per famílies. En aquest moment i davant la situació de guerra al seu país, moltes d'aqueixes xiquetes que venien fa anys, han tornat a ser rebudes per les seues mateixes famílies d'acolliment. Ara ja són adultes i tornen amb els seus propis fills i altres familiars, fugint dels bombardejos i de la por.

Ajuda humanitària

L'equip desplaçat a la frontera està gestionant la recepció i lliurament d'ajuda humanitària A Polònia els magatzems i centres logístics estan saturats, per la qual cosa s'estan plantejant començar a introduir de manera coordinada l'ajuda humanitària a Ucraïna que és on més escassetat hi ha, sobretot d'aliments, material de primers auxilis i medicines. També ara fa falta roba de menys abric, ja que les temperatures estan canviant cap a més càlides, i la gent només té roba d'hivern quan va eixir fugint de les seues cases amb tot just roba i estris.

Pujar