elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Ramon J. Pujades, l'investigador valencià que ha revolucionat la història de la cartografia medieval, al monestir de Valldigna

Ramon J. Pujades, l'investigador valencià que ha revolucionat la història de la cartografia medieval, al monestir de Valldigna
    MÉS FOTOS
    Ramon J. Pujades, l'investigador valencià que ha revolucionat la història de la cartografia medieval, al monestir de Valldigna - (foto 2)
    Ramon J. Pujades, l'investigador valencià que ha revolucionat la història de la cartografia medieval, al monestir de Valldigna - (foto 3)

    Dins del cicle de divulgació històrica de la Corona d’Aragó coordinat pel Grup Harca per a la programació cultural que la Generalitat Valenciana i la Mancomunitat de la Valldigna organitzen al Reial Monestir de Santa Maria de Valldigna al llarg del 2022, este cap de setmana, el dissabte 12 de novembre de vesprada, Ramon J. Pujades, tècnic de recerca del Museu d'Història de Barcelona, impartirà la conferència “Quan ensenyàvem a pintar el món: els mapamundis medievals a la Corona d’Aragó”, amb tots els detalls del seu darrer llibre sobre història de la cartografia mediterrània a l'edat mitjana, d'imminent publicació.

    Pujades (València, 1972), doctor en Història per la Universitat de València i durant molt de temps cap de secció a l'Arxiu de la Corona d'Aragó, ja va revolucionar la història de la cartografia medieval amb Les cartes portolanes: la representació medieval d'una mar solcada / Portolan Charts: the Medieval Representation of a Ploughed Sea (2007), un llibre en el qual, després de dotze anys de recerca, va aplegar totes les cartes de navegació conegudes d'arreu del món anteriors a 1470 i les va estudiar minuciosament en combinació amb centenars de documents d'arxiu, bo i oferint una nova visió conjunta i individualitzada dels coneixements que es tenien fins a aquell moment.

    Ara ha fet el mateix amb el procés de producció de les cartes portolanes i els mapamundis medievals, analitzant els centres protagonistes de la confecció d'aquells objectes, que van començar a fer-se a terres itàliques en el segle XIII, però també, de seguida, als territoris de l'antiga Corona d'Aragó. De fet, a la ciutat de Mallorca es va acabar generant, ja entrat el segle XIV, el més ric i espectacular dels patrons medievals de mapamundi: el mapamundi portolà monumental, com el que els jueus Cresques van fer per al rei Pere el Cerimoniós entorn de l'any 1375. La conferència servirà per a avançar els detalls del seu nou llibre, que aportarà també novetats cabdals sobre eixa part de la història de la cartografia.

    L'acte serà a les 19:00 hores a l’almàssera del monestir, a Simat de la Valldigna, i l’entrada serà lliure fins a completar l'aforament.

    Pujar