elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Quasi la meitat dels joves valencians pensen canviar d'ocupació al mig any

Quasi la meitat dels joves valencians pensen canviar d'ocupació al mig any
  • Les persones d'entre 16 i 24 anys busquen ampliar competències, treballar en un projecte més motivante o tindre un càrrec superior

En aquesta època de l'any, amb el final de les vacances cada vegada més a prop i el començament del nou curs laboral, és freqüent entre els professionals fer-se preguntes entorn del seu lloc de treball, valorant les perspectives de futur del mateix i contemplant fins i tot la possibilitat d'un canvi que supose un pas cap avant en la seua carrera professional o vida personal. Sense anar més lluny, segons recollien les dades del primer Informe d'InfoJobs sobre la Intenció de Canvi d'Ocupació, en 2019, més d'un de cada tres treballadors a Espanya tenia previst canviar d'ocupació en els pròxims mesos. L'arribada de la pandèmia i la consegüent inestabilitat laboral, no obstant això, han modificat significativament aquesta actitud.

Així, l'any passat, el percentatge de professionals que tenia previst buscar un nou treball va caure al 20%, mentre que la dada d'enguany és tan sols del 14% en el cas dels treballadors valencians (un punt percentual pode davall de la mitjana nacional). No hi ha dubte per tant que, en l'actual moment d'incertesa, el treballador persegueix l'estabilitat laboral.

Els joves de 16 a 24 anys, un cas aparte

Arribats a aquest punt, la situació dels joves és molt diferent, tal com destaquen els resultats d'aquest estudi. I és que fins al 46% dels professionals valencians d'entre 16 i 24 anys pretén canviar d'ocupació en els pròxims 6 mesos. Entre les principals raons que propiciarien aquest canvi d'aires destaquen algunes com ampliar les competències (43%) treballar en un projecte més motivante (40%) o tindre un càrrec superior (57% dels esments: díhuit punts percentuals més que la següent franja d'edat).

Segons va creixent l'edat de la població activa, cobren pes altres punts com l'existència de millors condicions per a conciliar la vida familiar i professional (46% d'esments en el cas dels treballadors valencians d'entre 35 i 44 anys) o el tindre un treball amb menor nivell d'estrés (34% dels esments en el grup de 45 a 54 anys, i 42% en la franja de 55 a 65 anys).

El teletreball, raó de pes per a canviar d'ocupació

En general, les principals motivacions que impulsen als treballadors valencians a plantejar-se un canvi d'ocupació són: tindre un salari més elevat (74%), tindre un millor horari (46%) i tindre millors condicions per a conciliar la vida laboral i familiar (45%). En aquest sentit, entra també en escena la possibilitat de teletreballar, motiu de canvi d'ocupació per al 22% dels valencians. A nivell nacional, per contra, perd pes la localització del lloc de treball (37% en 2020 vs 28% en 2021)

En la primera meitat d'aquest 2021, InfoJobs ha registrat 225.282 vacants d'ocupació que oferien als professionals la possibilitat de treballar en remot, enfront de les 101.285 vacants de 2020 durant el mateix període i les 23.373 de 2019. Aquestes xifres deixen entreveure el pes que està guanyant aquest model de treball. Entre les professions que més vacants inclouen amb la possibilitat de teletreballar, destaquen: teleoperador/a (81.270 vacants), agent immobiliari (22.761 vacants), desenvolupador/a de programari (19.809 vacants) i representant comercial (17.578 vacants).

De la mateixa manera, pel que fa a l'activitat de cerca dels candidats quant a posicions que indiquen el treball en remot, les dades són molt significatius. Abans de l'esclat de la pandèmia, la cerca d'aquesta mena d'ofertes era de 20.000 a la setmana, mentre que a la fi d'abril d'enguany, es va aconseguir el pic de 700.000 cerques. En data de hui, les cerques setmanals estan entorn de les 150.000, a pesar que el període vacacional sol ser sempre de poca activitat.

D'altra banda, existeixen també diferències a tindre en compte entre les motivacions per a canviar d'ús d'aquells que teletreballen enfront de les dels qui continuen anant a l'oficina. Per als no teletrabajadores el primordial és aconseguir un bon horari o flexibilitat horària per a compaginar millor la vida laboral i familiar (47%). No obstant això, per als teletrabajadores, aquest tema no té tanta importància (41%), i persegueixen uns altres com la motivació (41%) i ampliació de competències en un nou treball (40%).

La generació Z modifica el paradigma de l'Employer Branding

L'eina més important amb la qual compten les empreses per a evitar la fugida de talent i aconseguir que els professionals es desenvolupen dins de la companyia és el denominat employer branding. Així, 8 de cada 10 treballadors valencians afirma informar-se sobre l'empresa abans d'aplicar a una oferta laboral. Per a això, a nivell nacional, els professionals solen acudir a diferents canals de cerca d'informació: la web de l'entitat (54%), fòrums d'opinió, blogs i notícies de premsa (53%), portals d'ocupació que inclouen valoracions de la companyia en qüestió (46%), contactes i amics (41%) o les xarxes socials de la marca (39%). En aquest sentit, s'aprecia que els joves d'entre 16 i 34 anys consulten en major mesura aquesta última font d'informació (45,5% dels esments).

Respecte al que més valoren els treballadors de la imatge d'una empresa, premia que la companyia siga solvent/segura (59%), que siga flexible (48%) i que aposte pel desenvolupament professional dels talents (47%). En aquest punt, s'observen igualment resultats significatius per rang d'edat. La denominada generació Z (16-24 anys) aposta de manera notòria per la diversitat dins de l'empresa (25% d'esments enfront del 14% de mitjana) i perquè aquesta tinga un esperit jove (31% d'esments enfront del 13% de mitjana).

Finalment, els professionals d'entre 35 i 44 anys valoren més la flexibilitat (55% dels esments enfront del 48% de mitjana), i els treballadors d'entre 45 i 65 anys prefereixen que l'entitat siga solvent/segura (67,5% dels esments enfront del 36% d'esments de la generació Z).

Pujar