18 de setembre de 2020 18/9/20

Els treballadors d'Atenció Primària es mobilitzen per segona vegada en una semana

Els treballadors d'Atenció Primària es mobilitzen per segona vegada en una semana - (foto 1)
  • Els professionals de la salut realitzen aturs de deu minuts per a exigir a la Conselleria més mitjans i inversión

MÉS FOTOS
Els treballadors d'Atenció Primària es mobilitzen per segona vegada en una semana - (foto 2)
Els treballadors d'Atenció Primària es mobilitzen per segona vegada en una semana - (foto 3)

Els professionals d'Atenció Primària de la Comunitat Valenciana realitzaran aturs i concentracions demà davant les portes dels centres sanitaris per segona vegada en menys de deu dies per a exigir la “dignificació de la seua professió”. Mobilitzats pel Sindicat Mèdic de la Comunitat Valenciana (CESMCV-SAE), els metges i la resta de treballadors de la salut exigiran una vegada més un augment de “mitjans materials i humans” amb la finalitat d'atorgar als pacients “atenció de qualitat” en el primer nivell assistencial. En concret, les concentracions, que duraran deu minuts, tindran lloc demà a les 12.00 i a les 18.00, quan els treballadors pararan la seua activitat. 

I és que des del sindicat asseguren que en els últims anys s'ha produït una “progressiva deterioració i abandó d'Atenció Primària” en la Comunitat. Segons el secretari general del sindicat CESMCV-SAE, Andrés Cánovas, aquesta situació s'ha aconseguit com a conseqüència de la contínua retallada de recursos que ha patit especialment aquest nivell assistencial". Entre aquestes queixes, la patronal denúncia que els treballadors es veuen obligats a atendre un número molt elevat de pacients en poc temps, a vegades fins i tot sense descans. Per això, la seua principal exigència a la Conselleria de Sanitat és una reducció de contingents a 1.300 pacients per als metges de família i 900 per als pediatres, així com incloure temps adequats per a l'atenció als pacients. A més, insten als responsables a atorgar a l'Atenció Primària “un pressupost finalista corresponent al 25% del total consignat a Sanitat”. Aquestes mobilitzacions, explica Cánovas, “tindran continuïtat si no s'atenen les nostres demandes”.

Les mobilitzacions, que van començar el passat 28 de març, han suposat segons el secretari general “un èxit” al qual s'han sumat centenars de professionals de la salut perquè els metges "apreciem en el dia a dia que la falta de mitjans materials i humans amenaça el correcte desenvolupament de la nostra labor, la qual cosa repercuteix de forma evident en la ciutadania". En aquest sentit, Cánovas demana a la Conselleria de Sanitat que els “discursos i paraules grandiloqüents sobre el suport a la Primària es traslladen a la realitat”. 

Per part seua, la Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF), continua hui amb els aturs i concentracions que van començar la setmana passada per a denunciar també la “greu deterioració de les condicions laborals dels professionals de l'Atenció Primària” i exigir una major inversió a la Conselleria. A les mobilitzacions de hui i del dia 28 de març se sumarà una tercera el pròxim dia 11 d'abril a les 12.00, aquesta vegada enfront de la Generalitat. Igual que en el cas de CESMCV-SAE, la sindical reivindica, entre altres qüestions, una rebaixa de contingents de pacients, per al que exigeixen la contractació d'almenys 150 metges i 100 infermers.

Pujar