29 de setembre de 2020 29/9/20

Se suspenen les classes en diversos municipis valencians davant l'alerta roja per pluges

Se suspenen les classes en diversos municipis valencians davant l'alerta roja per pluges - (foto 1)
 • Gandia i Ròtova han suspès les classes durant tota la jornada del dijous després dels més de 300 litres per metre quadrat que han caigut en alguns punts de la Safor

MÉS FOTOS
Se suspenen les classes en diversos municipis valencians davant l'alerta roja per pluges - (foto 2)

L'alerta de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) s'ha complit amb escreix: fins a 300 l/m2 han caigut en alguns municipis de la comarca de la Safor durant aquest dimecres. Unes pluges torrencials que han obligat a suspendre les classes en localitats com Gandia, Ròtova, Xeraco, Ador i Palma de Gandia durant la jornada d'avui dijous.

Però el pitjor està previst per a aquest dijous, dia en el qual el centre de coordinació d'Emergències de la Comunitat Valenciana ha llançat l'alerta roja en la província de València per risc extrem de pluges persistents en el sud de la Comunitat que poden aconseguir els 60 l/m2 en una hora; mentre que en el litoral nord de Castelló i l'interior de València l'alerta és de color taronja, on es pot portar als 40l/m2 l'hora.

La resta de la Comunitat Valenciana ho està en groc ja que les pluges deixaran fins a 20 l/m2. Aquesta situació es preveu que persistisca fins a les onze de la nit d'aquest dijous i també aconsegueix a Tarragona, Murcia i part d'Andalusia.

Però les pluges no ens deixaran els pròxims dies ja que s'espera que la situació d'inestabilitat dure, almenys, fins al diumenge. La causa la trobem en la conjunció d'un anticicló en el nord d'Europa i les baixes pressions al nord d'Àfrica. Aquesta combinació està fent que entre aire de Llevant en el litoral valencià carregat d'humitat.

Recomanacions

Davant pluges intenses

 • Si va conduint, disminuïsca la velocitat, extreme les precaucions i no es detinga en zones on puga discórrer gran quantitat d'aigua.
 • Si ha de viatjar, procure circular preferentment per carreteres principals i autopistes.
 • En cas de tempestes sobtades i pluges intenses, s'ha de tenir en compte el lloc on s'aparquen els vehicles.
 • El ràpid ascens del nivell de les aigües pot danyar els vehicles aparcats sobre zones inundables i, a més, arrossegar-los, provocant danys a béns d'altri i fins i tot obstaculitzar el flux natural del corrent.
 • Si comença a ploure de manera torrencial, pense que existeix risc d'inundació.
 • No travesse amb el seu vehicle ni a peu, els trams inundats, perquè desconeix el que pugues haver-hi sota l'aigua i localitze els punts més alts de la zona.
 • No intente salvar el seu automòbil enmig d'una inundació.
 • Si es troba en el camp, cal allunyar-se dels rius, torrents i zones baixes de vessants i pujols, evitant travessar guals inundats. Igualment, ha de dirigir-se als punts més alts de la zona. No obstant açò, el difícil pronòstic dels fenòmens tormentosos aconsella mantenir-se informat en tot moment de la possible evolució dels canvis meteorològics.

Davant el risc de tempestes

 • El perill de les tempestes per a les persones es produeix, fonamentalment, en camp obert. No obstant açò, en els nuclis urbans també hi ha perill de caiguda de rajos, per la qual cosa és convenient col·locar-se prop dels edificis per a protegir-se.
 • En els habitatges s'aconsella evitar els corrents d'aire.
 • Si va conduint, un vehicle tancat pot ser un bon refugi.
 • Si la tempesta li sorprèn en el camp, evite córrer i romandre en llocs elevats, com els alts dels pujols, crestes o divisòries.
 • No es refugie sota els arbres i allunye's de filats i objectes metàl·lics.
Pujar