elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'Eliana inaugura la "Crònica de la Gran Guerra. L'Arxiu de Tànger"

L'Eliana inaugura la "Crònica de la Gran Guerra. L'Arxiu de Tànger"

    El Centre Sociocultural de l'Eliana acull del 18 de gener al 23 de febrer de 2018 l'exposició fotogràfica "Crònica de la Gran Guerra. L'Arxiu de Tànger", cedida pel Museu Valencià d'Etnologia. L'exposició mostra una dimensió històrica diferent de la Primera Guerra Mundial, aportant dades desconegudes sobre les grans batalles, la vida quotidiana en el front i la rereguarda de la tropa i l'oficialitat, els enginys bèl·lics i les destrosses produïdes pels exèrcits.

    Aquest arxiu fotogràfic de la Primera Guerra Mundial narra gràficament el periple d'un oficial francés pel front, deixant constància dels paisatges de la guerra. Les fotos van ser preses entre 1916 i 1935. L'arxiu es divideix en dos grans blocs: el relatiu a la Primera Guerra Mundial, que reflecteix l'estada de l'autor en el front de guerra, i el referent a la postguerra fins a 1935, que retrata a la família en la seua vida quotidiana.

    Les imatges de la Primera Guerra Mundial recorren l'anomenat Front Occidental, on l'oficial es deté a capturar tots els aspectes del conflicte, des dels moments banals i curiosos als més cruels i descarnats. En el seu automòbil descobert, retrata tant armes estranyes com a soldats abatuts. El fotògraf, de nom desconegut, era un soldat francés servint en el Front Occidental, una línia de trinxeres entre els Vosges i el canal de la Manxa per territoris del nord de França i Bèlgica.

    Les imatges de l'Arxiu de Tànger han sigut restaurades i formen part de l'Arxiu de la Casa de la Imatge de Logronyo. L'exposició que ara acull l'Eliana fins al 23 de febrer ha sigut produïda pel Museu Valencià d'Etnologia, que l'ha cedit temporalment a la localitat del Camp de Túria.

    El primer edil i regidor de cultura, Salva Torrent, ha posat en valor el contingut de l'exposició i la pròpia història de les fotografies "L'arxiu va ser rescatat en un mercat ambulant de Tànger en 1999, estant custodiat en deu xicotetes caixes de fusta. Cadascuna de les caixes contenia unes cinquanta plaques de vidre. Les imatges són completament inèdites i mai van eixir de l'àmbit domèstic del seu autor, per la qual cosa és un autèntic luxe poder admirar en la nostra localitat un fragment original de la nostra història recent" ha sentenciat.

    Pujar