29 d’octubre de 2020 29/10/20

L'ajuntament de L'Alcúdia de Crespins demanda la reobertura de les farmàcies en horari nocturn

  Esta situació s'arrossega des del mes de març quan les dos farmàcies que hi ha en l'Alcúdia de Crespins van deixar de donar servici d'urgències nocturnes passant a prestar este servici farmàcies de les poblacions de la Costera com a Canals, Valls, Llanera de Ranes, Rotgla i Montesa. Des del consistori destaquen que este tancament nocturn afecta els alcudians i alcudianes que han de desplaçar-se actualment a estes poblacions davant d'una urgència farmacèutica, principalment als que no disposen de vehicle destacant que a més és una necessitat que es presenta de nit amb tot el que això comporta.

  Recorden que conforme establix el Decret 187/1997, del 17 de juny, del govern valencià sobre horaris d'atenció al públic, servicis d'urgències i vacacions les oficines de farmàcia la comunitat, per la qual es determina els horaris mínims oficials d'obertura, així com els criteris que han de regir per a l'establiment de les guàrdies, urgències, vacacions de les oficines de farmàcia "tant per al torn de guàrdia diürn, com per al nocturn hi haurà almenys una oficina en servici de guàrdia a casa, Zona bàsica de Salut, llevant que esta zona compte amb una sola oficina de farmacia". El decret contínua dient que: "Dins d'estes zones bàsiques els torns de guàrdia s'organitzaran entre les oficines de farmàcia existents en el municipi on està situat el Centre de Salut o els Centres de Guàrdia o d'Atenció Continuada de la zona, sempre que en estos municipis hi haja almenys dos oficines de farmàcia, com ocorre en l’Alcúdia de Crespins.

  Sent este l'últim cas el que es presenta en el municipi; hi ha dos oficines de farmàcia i es pot aplicar a este Centre d'Atenció Continuada de la zona. El consistori defén els interessos dels seus ciutadans i considera que els veïns no es poden traslladar de nit a altres municipis, ni dos setmanes al mes com es plantejava. Els veïns del poble que necessiten servici de medic a la nit, ja han de desplaçar-se a Canals per a les urgències i després desplaçar-se a altres municipis de la Costera que disposen de servici nocturn de farmàcia, ja que Canals tampoc té servici nocturn.

  Des dels dos grups municipals assenyalen que la resolució de la Direcció General de Salut Pública de la Conselleria de Salut, per la qual s'autoritzen els torns de guàrdia de les farmàcies de la província de València, no ha tingut en compte les peculiaritats d'esta zona i en conseqüència no queden garantides les necessitats farmacèutiques de la població, no es justifiquen les excepcions, i no sols no la justifica sinó que per les característiques de zona i pels pobles que estaríem parlant, en alguns casos de desplaçaments a les farmàcies de guàrdia de totes les poblacions esmentades al començament d'esta notícia, de més de 10 km el que és extremadament perjudicial per a una població de més de 5280 habitants, molts d'elevada edat que té dret a servicis públics de qualitat, inclosos el servici publique farmacèutic.

  Els acords arribats exposats pels grups municipals del PSPV-PSOE i el grup Compromís en el ple són diversos. D'una banda l'Ajuntament de l'Alcúdia de Crespins insta a la Conselleria de Sanitat perquè reactive el servici nocturn de farmàcia el poble i en el municipi de Canals. I a més que el dit acord es comunique a l'Il·lustre Col·legi de Farmacèutics de València i la Conselleria de Sanitat. I finalment que el dit acord es comunique a les farmàcies locals de l'Alcúdia de Crespins i Canals perquè reposen el servici.

  Pujar