elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Una de les experiències partidistes més singulars del nacionalisme valencià

Una de les experiències partidistes més singulars del nacionalisme valencià
  • El llibre sobre la Unió Democràtica del País Valencià es presenta en Quatretonda

La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d'Estudis i d'Investigacions presentarà el divendres 27 de desembre de 2019, a les 18 hores, a la Biblioteca de Quatretonda el llibre Democràcia cristiana i valencianisme. Història de la UDPV (1965-1978), de Lluís Bernat Prats Mahiques. En l'acte de presentació, a més de l'autor, intervindran l’antic simpatitzant del partit Eliseu Benavent i el director del Magnànim Vicent Flor.

Aprofundir en la memòria del nacionalisme

La UDPV va nàixer i va créixer al voltant del nou valencianisme que apareix en la dècada dels anys seixanta. D’aquesta forma, el partit no sols serà un testimoni més d’aquest procés, sinó que es convertirà alhora en part i motor del moviment. Això el situarà en un lloc destacat dins la història del nacionalisme al País Valencià. Aquest fet, que és indefugible cal tenir-lo present si volem extraure conclusions al voltant de les qüestions nacionals que envolten la UDPV. En cas contrari, molts dels aspectes que foren tractats pel partit, així com la seua manera d’analitzar-los no seran ben entesos.

Sense oblidar la importància de la conjuntura política espanyola la UDPV quan naix apareix com un partit polític que defensa un nacionalisme alternatiu –també denominat perifèric–, i proposarà un discurs nacionalista alternatiu a l’únic existent en aquell moment a Espanya, el franquista, el qual, a més de reprimir la llibertat i la capacitat d’autogovern del poble impedeix el cultiu i desenvolupament de la cultura autòctona. Front això, es plantejarà un discurs victimista sobre l’escàs desenvolupament econòmic del poble valencià i la necessitat de dominar els seus propis recursos. Aleshores, molt influenciat per Fuster i el nou valencianisme es plantejarà un nacionalisme contraposat a l’espanyol, però igualment basat en la llengua, però en aquest cas el català. La llengua s’igualarà amb el poble i aquest estarà format per tots els territoris on es parle, per tant, el País Valencià serà solament una part d’aquest.

Lluís Bernat Prats Mahiques (Quatretonda 1980), és llicenciat en Història per la Universitat de València i va realitzar els estudis de doctorat "Noves perspectives en Història Contemporània". També està graduat en Primària per la Universitat Internacional de la Rioja. El seu interés per la política valenciana i el nacionalisme l'ha portat a participar en diferents congressos d'Història Contemporània i a publicar diversos articles en revistes i llibres especialitzats. Des de 2008 ha estat treballant com  a docent per al Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.

Pujar