elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Un estudi sobre model energètic en l’Horta Sud destaca la necessitat d’augmentar les bonificacions per autoconsum i d’optimitzar els consums municipals

Un estudi sobre model energètic en l’Horta Sud destaca la necessitat d’augmentar les bonificacions per autoconsum i d’optimitzar els consums municipals
  • L’informe, elaborat per l’aliança Serà Horta Sud 2030, constata que no hi ha una estratègia comarcal unificada i que la tendència és positiva, però no suficient

MÉS FOTOS
Un estudi sobre model energètic en l’Horta Sud destaca la necessitat d’augmentar les bonificacions per autoconsum i d’optimitzar els consums municipals - (foto 2)

L’aliança Serà Horta Sud 2030 ha presentat hui un informe que analitza la situació energètica actual en la comarca. En l’estudi, es comparen les dades objectives dels municipis que conformen l’Horta Sud i, posteriorment, es fixen propostes per a cada administració competent per avançar en la transició energètica d’acord amb l’estat de la qüestió.

L’aliança Serà Horta Sud 2030, conformada per diverses associacions, institucions públiques i empreses de la comarca metropolitana, ha fet públic hui l’informe ‘Serà Energia Neta, Serà Horta Sud’, que fa una anàlisi de l’estat actual en matèria energètica de la comarca i planteja propostes d’actuació concretes per a les diverses administracions públiques competents.

L’estudi constata en primer lloc la dificultat d’obtenir dades de consums i despeses elèctriques municipals. Aquest fet el va posar ja sobre la taula Salva Moncayo, coordinador tècnic d’Aeioluz, en la taula de reconstrucció emmarcada dins el mateix projecte que es va celebrar el passat mes de juny a Benetússer. Segons Moncayo, aquesta quantificació de consums i despeses és “imprescindible” per a poder optimitzar tant els consums com les factures perquè “és l’única forma d’establir un punt de partida i saber si anem, o no, en la bona direcció”.

Sobre l’energia renovable instal·lada, s’observen grans diferències entre els 430 kW del municipi amb més energia renovable en funcionament i la manca d’instal·lacions en altres municipis. Pel director de la Fundació Horta Sud, Julio Huerta, “és necessari que els municipis creguen i invertisquen en energia renovable” però cal també que “siguen transparents amb la ciutadania”, ja que un terç dels municipis de la comarca “no van facilitar les seues dades ni quan les vam sol·licitar per correu postal, correu electrònic i telèfon”.

Huerta, també ha posat en relleu la importància que els municipis faciliten la instal·lació d’autoconsum energètic per part de la ciutadania perquè “no es pot demanar a la ciutadania que assumisca ella tot l’esforç, cal ajudar-la”. En aquest sentit, l’estudi analitza tres indicadors per a potenciar l’autoconsum energètic, com són les bonificacions de l’IBI i de l’ICIO i la reducció de tràmits per a la instal·lació al mínim imprescindible.

Concretament, l’estudi constata una gran disparitat de fórmules pel que fa al percentatge i el nombre d’anys bonificats respecte de l’IBI i, sobretot, com sols un terç dels municipis de l’Horta Sud bonifiquen actualment aquest impost per la instal·lació d’autoconsum energètic. Així i tot, la presidenta de la Mancomunitat Horta Sud, Eva Sanz, s’ha mostrat optimista amb la tendència, donat que “quan va finalitzar la recollida de dades per a l’estudi, només set dels municipis de l’Horta Sud bonificaven l’IBI i ara, dos mesos després, “ja són la meitat”, després que s’aprovessen mesures en aquesta línia a Benetússer, Massanassa i Manises.

En el cas de l’ICIO, actualment onze dels vint municipis de l’Horta Sud el bonifiquen, encara que només sis en bonifiquen el 95%, mentre que la reducció de tràmits al mínim imprescindible només es dóna en quatre.

Per Salva Moncayo, cal que els municipis de la comarca “treballen conjuntament per aprendre els uns dels altres de les diferents experiències” i poder, d’aquesta manera, “avançar de forma efectiva en la transició energètica amb una estratègia compartida”. Per açò, ha recalcat Julio Huerta, “oferim als ajuntaments una sèrie de propostes consensuades entre associacions, institucions públiques i empreses”, que permetran “remar junts en la mateixa direcció i aconseguir els objectius que ens fixem”.

Huerta, també ha informat que des de la Fundació Horta Sud s’enviarà als vint ajuntaments de la comarca, a la Mancomunitat Horta Sud, a la Diputació de València i a la Direcció General de Canvi Climàtic una moció per registre d’entrada perquè “assumisquen el seu compromís amb les propostes plantejades” i que l’aproven en ple “per mostrar que estan alineats amb el Pacte Europeu pel Clima”, que fa unes setmanes va validar els compromisos del Serà Horta Sud 2030 com a accions útils per fer front a l’emergència climàtica.

L’estudi ‘Serà Energia Neta, Serà Horta Sud’ és de lliure accés i es pot descarregar en obert a serahortasud.org/observatori  

Pujar