elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Especialistes de la UV analitzen la despoblació en espais rurals i la saturació de les àrees metropolitanes

Especialistes de la UV analitzen la despoblació en espais rurals i la saturació de les àrees metropolitanes

  Aquest dilluns 18 de desembre Montserrat acollirà el cicle de conferències que pretén diagnosticar els reptes territorials que afronten els municipis metropolitans. El dimarts 19 serà el torn de Carrícola, on s'estudiaran les oportunitats de desenvolupament territorial en les àrees de despoblació. Ambdues jornades formen part de les activitats de la Càtedra de Cultura Territorial Valenciana.

  La Càtedra de Cultura Territorial Valenciana, en col·laboració amb el Vicerectorat de Participació i Projecció Territorial de la Universitat de València (UV), presenta aquest binomi formatiu que té com a objectiu analitzar dues realitats tan contraposades com a comunes en el territori valencià, interior versus litoral, rural enfront de metropolità.

  La saturació en àrees metropolitanes, a debat a Montserrat (Ribera Alta)

  La jornada Oportunitats i reptes territorials en municipis metropolitans se celebrarà el dilluns 18 en la Casa de la Cultura de Montserrat. La inauguració, a les 18:00 hores, serà a càrrec de l'alcalde de Montserrat, Josep Maria Mas; i del director de la Càtedra de Cultura Territorial Valenciana, Joaquín Farinós; i del representant de la Conselleria d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, Vicente Palomo.

  A través de quatre ponències, aquesta trobada pretén analitzar les causes, conseqüències i solucions de l'increment de població massiu que estan patint nombroses poblacions de l'àrea Metropolitana de València (AMV), com és el cas de Montserrat. El professor de la Universitat de València Francesc Hernández (Estructura Econòmica) centrarà la seua conferència en la gestió de l'aigua en els espais metropolitans. Javier Vicent Pitxer (Economia Aplicada, UV) s'ocuparà de les estratègies i pactes territorials per al desenvolupament local de l'àrea metropolitana a València, en concret de Montserrat. Enrique Peiró, investigador de la Càtedra de Cultura Territorial, dedicarà la seua intervenció a realitzar un diagnòstic i propostes per a Montserrat a partir de la Unitat Didàctica. També participarà en la jornada el professor de la Universitat Politècnica de València Enrique Antequera, que abordarà els problemes de mobilitat i accessibilitat en l’AMV.

  El despoblament en àrees rurals, a debat a Carrícola (Vall d’Albaida)

  La jornada Oportunitats de desenvolupament territorial en les àrees de despoblament tindrà lloc en l'edifici de les Antigues Escoles de Carrícola el dimarts 19 de desembre. Inauguraran la sessió, a les 17:00 hores, el secretari autonòmic Josep Vicent Boira, l'alcaldessa de Carrícola, Susana Cháfer; el vicerector de Participació i Projecció Territorial, Jorge Hermosilla; i el director de la càtedra, Joaquín Farinós.

  La jornada arrancarà amb una taula redona titulada El despoblament en l'agenda política, en la qual participaran Antoni Such, director General d'Administració Local de la Generalitat Valenciana; María Teresa Cháfer, directora General de Desenvolupament Rural i Política Agrària Comuna (PAC); i Carina Primo, alcaldessa de Quesa i presidenta del Fòrum de Municipis d'Interior de la FVMiP (Federació Valenciana de Municipis i Províncies).

  A continuació s'obrirà el torn de conferències a través de les quals es persegueix oferir la visió acadèmica del despoblament que estan patint nombroses àrees de l'interior del nostre territori. Els professors i investigadors de la Universitat de València realitzaran un diagnòstic de les amenaces i riscos que afronten, i al mateix temps, tractaran d'esbossar solucions i presentar iniciatives per a combatre l'abandó d'aquestes àrees i la pèrdua de població. Els conferenciants seran Andrés Boix (Dret Administratiu i Dret Processal), Josep Montesinos (Història de l'Art), Joaquín Martín (Dret Constitucional) i Luis del Romero (Geografia).

  Aquestes jornades s'inscriuen en el marc d'actuació de la Càtedra de Cultura Territorial Valenciana, fruit de l'estreta col·laboració entre la Universitat de València, a través del Vicerectorat de Participació i Projecció Territorial, i la Conselleria d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori. Aquesta càtedra naix amb vocació de ser un vincle entre el món acadèmic, el polític i el ciutadà, amb dues grans metes: la politització de la societat, i la investigació al voltant d’un nou model territorial i de desenvolupament per al futur dels valencians.

  Pujar