elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano
FALLES 2024

La Diputació de València destaca l'evolució de l'artesania en les Falles amb l'exposició ‘Ninots: l’artesania de les Falles’

La Diputació de València destaca l'evolució de l'artesania en les Falles amb l'exposició ‘Ninots: l’artesania de les Falles’
  • La mostra estarà oberta al públic fins al 19 de març de 10.00 a 14.00 i de 16.00 a les 20.00 hores

A partir de hui la Diputació de València acull l'exposició ‘Ninots: l’artesania de les Falles’, on es posa en valor i reconeix el paper fonamental de l'artesania en les Falles, així com el pes que tenen en en esta festivitat les comarques valencianes. La mostra acull diferents ninots de les comarques de València, on es fa un recorregut de l'evolució dels diferents materials i tècniques d'elaboració dels monuments.

El president de la Diputació de València, Vicent Mompó, ha inaugurat este matí l'exposició, que estarà oberta al públic fins al 19 de març, de 10.00 a 14.00 i de 16.00 a les 20.00 hores. Mompó ha destacat que cada ninot arreplega "una història especial i un procés de fabricació a través de mans que hem de cuidar i mans que hem de promocionar des de les institucions".

Vicent Mompó, president de la Diputació de València
Vicent Mompó, president de la Diputació de València

Encara que el principal atractiu de l'exposició són els impressionants monuments, en els quals es poden apreciar l'ús de diferents tècniques i el seu gran progrés gràcies a l'aparició de nous materials i les noves tecnologies, la mostra també acull diferents panells on s'expliquen les tècniques d'elaboració i història d'estes. La mostra recorre l'evolució dels materials, des del fang i la fusta fins al poliestiré, passant pel cartó pedra i la vareta.

Després de la inauguració de la mostra, el conservador de l'Oficina Tècnica de Restauració, Investigació i Difusió del Patrimoni de la Diputació, Salvador Calabuig, ha sigut l'encarregat de fer un recorregut per tota la història i treball artesanal, posant l'accent en l'evolució de les tècniques de fabricació i diversos materials, que han permés que actualment siga possible omplir els carrers de València durant diversos dies de creativitat i color.

El president Mompó, acompanyat per les vicepresidentes Natàlia Enguix i Reme Mazzolari i diputades i diputats de la corporació, ha agraït al Gremi d'Artistes Fallers i a les Juntes Locals i comissions de 14 comarques la seua participació en el projecte, a través del qual “hem volgut mostrar eixa evolució de les primeres falles escenari, amb el seu aspecte teatral, als monuments actuals, on les tecnologies digitals estan al servici dels artesans”.

L'exposició arranca el trajecte artístic amb el ‘iaio’ de Xàtiva, el ninot de José García Tortosa indultat a principi dels anys 40 i que custodia el Museu Faller de Xàtiva. Així mateix, una vintena de peces i panells explicatius de l'evolució artística de les Falles completen una mostra que inclou els últims ninots indultats infantils de comissions de Paterna, Torrent i Sagunt; el primer indult faller a Corbera, l'any 1992; el ‘Tico’ arribat del Museu de la Tomatina de Buñol; els ‘júniors’ de la Vall d'Albaida al País de les Meravelles; i el ‘Dolç amor oriental’ i la ‘Filà mora’ de la falla Gran Via del Sud de Bétera.

Els visitants també podran descobrir creacions d'altres comarques, materials i èpoques, com el pallasso de Manuel Blanco per a la falla El Trampat d'Enguera, de 1994; la fallera minion i el Patrici de poliestiré per a la Falla de Tuéjar; el ‘Ball de la seua majestat’ cedit per la comissió Porta de les Eres d'Utiel; la ‘Ambició per l'eterna joventut’ proposada per la falla Cánovas del Castell de Carcaixent, obra de Javier Álvarez-Sala; i el ninot indultat de la Plaça Prado de Gandia l'any 2017.

Pujar