Castellano

El coronavirus enterboleix el futur de les exportacions valencianes

El coronavirus enterboleix el futur de les exportacions valencianes
  • La caiguda del consum i el trencament de la cadena de subministrament fa trontollar un any que esperava bons resultats

Paralitzar tota aquella activitat que no siga essencial és una decisió amb unes conseqüències poc positives per a l'economia espanyola. És el cas de les exportacions, concretament les de la província de València, les quals han vist com les seues expectatives anuals han quedat relegades per la crisi del coronavirus.

Segons un estudi publicat per la Cambra de València, s'espera una “caiguda erosionada” pròpia de la situació i que també s'ha registrat en altres països com per exemple la Xina, on tal com apunten, ja comencen a recuperar-se de la pandèmia després de descendir entre els mesos de gener i febrer un 16% les seues exportacions.

“Mentre la Xina comença a recuperar-se de la pandèmia, reactivant la seua activitat econòmica i productiva, Europa i els Estats Units estan en plena escalada i els casos comencen a aparéixer a Àfrica i Llatinoamèrica” assenyalen des de l'organisme.

Entre els sectors més afectats, destaca el de l'automòbil el qual ha vist paralitzada no sols la seua venda a nivell extern sinó també de manera interna al no poder ni rebre clients, fabricar ni comprar productes. En el costat oposat, es troba el sector de l'agroalimentació el qual en tractar-se d'un servei considerat com a essencial espera repuntar a nivell internacional.

En aquest sentit, Cambra València no dubte de l'impacte negatiu que tindrà la paralització de l'economia a la província: “Sens dubte, el conjunt de les exportacions de la província de València experimentaran al març, abril i maig, com a mínim, una significativa caiguda, erosionada sobretot per la paralització de la producció i vendes de vehicles automòbils -que suposen el 37% del total d'exportacions-.” insisteixen.

Per sectors

La baixada de les expectatives es deu a una sèrie de factors clau: la caiguda del consum, el cedeix de les activitats comercials, la incertesa i el trencament de la cadena de subministrament. Això provocarà que “l'evolució a curt i mitjà termini de les exportacions valencianes diferirà bastant en funció del béns exportats/branca industrial”.

A més del sector de l'automòbil i de l'agroalimentació, pitjor i millor parat respectivament d'aquesta crisi, el sector de la indústria química serà un altre dels sectors que podrien traure profit de la crisi del coronavirus a causa de la major demanda de productes farmacèutics : “Dependrà de la capacitat de producció i adaptació d'aquesta indústria a les noves demandes derivades de la pandèmia del coronavirus, les que condicionaren l'evolució de les exportacions en els pròxims mesos”.
Però no tot depén de l'evolució del virus al nostre país sinó també del ritme de recuperació a nivell internacional. És el cas de la indústria de productes semimanufacturados i les matèries primeres, les exportacions de les quals es troben a l'espera d'aqueixa evolució. Dependrà el seu futur per tant de la recuperació de l'activitat productiva a la Xina i la caiguda de l'activitat productiva en bona part dels països afectats.

Finalment, el tancament de la distribució comercial detallista amb el confinament generalitzat en un nombre cada vegada major de països es tradueix en una caiguda de la demanda externa dels béns de consum. Per tant, és un dels grups de productes que més experimentaran la caiguda de les exportacions, sobretot, en els mercats europeus (43% del total) i a mitjà termini en l'estatunidenc (6%).

Pujar