elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Els primers veïns ja han aportat les seues fotos per al llibre «Puçol en la memòria, volum 2»

Els primers veïns ja han aportat les seues fotos per al llibre «Puçol en la memòria, volum 2»
    MÉS FOTOS
    Els primers veïns ja han aportat les seues fotos per al llibre «Puçol en la memòria, volum 2» - (foto 2)
    Els primers veïns ja han aportat les seues fotos per al llibre «Puçol en la memòria, volum 2» - (foto 3)
    Els primers veïns ja han aportat les seues fotos per al llibre «Puçol en la memòria, volum 2» - (foto 4)
    Els primers veïns ja han aportat les seues fotos per al llibre «Puçol en la memòria, volum 2» - (foto 5)

    A l'octubre, el president Jorge Rodríguez va confirmar la subvenció de la Diputació de València per al volum 2 de Puçol en la memòria. Des de mitjans de novembre, el mateix equip que va traure avant entre 2014 i 2015 el primer llibre ja treballa desinteressadament en el nou projecte, per al qual és fonamental la col·laboració de tots els veïns: fins al 19 de gener tens de termini per a portar al Departament de Comunicació les teues fotos realitzades entre 1960 i 2000, que seran escanejades i una selecció apareixerà en este volum 2.

    «El primer va ser acudir a parlar amb Jorge Rodríguez i la Diputació de València ha donat suport al llibre amb entusiasme, ja que és un gran exemple de recuperació de la memòria i participació ciutadana», explica Lola Sánchez. «La segona cosa ha sigut convocar a l'equip que va treballar un any gratis per a poder editar en 2015 el primer llibre i veure si podíem comptar amb ells per a preparar el segon volum. I tots han dit que sí».

    Tornen a treballar junts Manel Alonso (autor de les narracions introductòries), Encarna Sebastiá (supervisora dels apunts històrics), Sonia Pineda (impulsora de la participació ciutadana a través de xarxes socials) i el Departament de Comunicació (que dissenya, maqueta, retoca fotos i coordina el projecte). A ells s'unixen dos nous col·laboradors: Vicente Claramunt Palamós (per a la documentació històrica) i Mery Cortell (per a la investigació en l'arxiu municipal).
    El procés de treball és semblant al primer llibre: fins al 19 de gener s'arrepleguen les fotos que aporten els veïns voluntàriament, s'escanegen i s'identifiquen una a una; tres mesos per a organitzar i seleccionar les imatges, mentre es redacten els textos històrics i les introduccions; dos mesos per al disseny i maquetació; a l'estiu de 2018, toca revisar els primers dissenys, corregir-los i retocar les fotos seleccionades; després de les festes de l'any que ve, correccions finals i enviament a la Diputació per a imprimir.

    Al desembre del 2018 es presentarà el llibre al públic i l'endemà repartiment gratuït entre les famílies que hagen col·laborat cedint fotos a l'Ajuntament per a l'arxiu municipal i per a la seua aparició en el llibre.

    A nivell temàtic, este volum continua a l'anterior: junts donaran una visió completa del segle XX a Puçol, el primer de 1900 a 1960 i el segon del 1960 al 2000, per la qual cosa inclou els mateixos capítols: etapes de la vida, festes, indústria, comerç, bous, edificis, retrats...

    «Encara que es van a afegir alguns capítols que no podien aparéixer en el primer volum perquè cronològicament pertanyen a l'últim terç del segle XX», apunta Mery Cortell. «Per exemple, la primera falla oficial de Puçol és de l'any 1979, per tant és en el volum dos on tindran presència en l'apartat referit a festes».

    A més, s'afegeix un capítol en què s'explica l'evolució urbanística de la població amb l'arribada de la democràcia, una època en què s'han construït les principals infraestructures urbanístiques i de serveis amb què compten els veïns: poliesportiu, piscina, casa de cultura, espais socials, camp de futbol... a més dels passos subterranis baix les vies del tren o els polígons industrials.

    Un llibre que naix amb l'objectiu d'ocupar un xicotet buit en l'estanteria en cada llar, junt amb els àlbums de fotos familiars, perquè els grans protagonistes de Puçol en la memòria són els veïns, que cedeixen a l'Ajuntament fotos perquè siguen escanejades i formen part de l'arxiu municipal. Algunes entraran en el llibre, altres quedaran en l'arxiu municipal i amb el temps es crearan nous canals perquè els veïns puguen accedir gratuïtament a eixe arxiu d'imatges... i potser nous llibres de fotos, qui sap què ens depara el futur.

    Un futur els primers passos del qual s'estan donant ara. Com apunta Sonia Pineda: «Esperem que tots els veïns de Puçol se sumen a este projecte, perquè és un llibre de tots. Fa tres anys ens valien totes les fotos i vam arreplegar més de 5.000 imatges, de les quals només van aparéixer 1.000 en el llibre. Esta vegada no demanem qualsevol tipus d'imatges, només les realitzades entre 1960 i 2000, les dates protagonistes del volum 2».
    Vos invitem a acudir amb les vostres fotos per a ser escanejades pel Departament de Comunicació (antiga Casa del Bou), de dilluns a divendres, de 9 a 14 hores, fins al 19 de gener del 2018.

    Pujar