elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Poesia, narrativa i jazz, un sòlid retorn de la cultura segura a Puçol

Poesia, narrativa i jazz, un sòlid retorn de la cultura segura a Puçol
  MÉS FOTOS
  Poesia, narrativa i jazz, un sòlid retorn de la cultura segura a Puçol - (foto 2)
  Poesia, narrativa i jazz, un sòlid retorn de la cultura segura a Puçol - (foto 3)
  Poesia, narrativa i jazz, un sòlid retorn de la cultura segura a Puçol - (foto 4)
  Poesia, narrativa i jazz, un sòlid retorn de la cultura segura a Puçol - (foto 5)

  El 23 d'abril, 60 veïns van gaudir del lliurament de premis Vila de Puçol i el concert de jazz Sòlids, en l'estrena oficial de la nova sala d'actes de la Casa de Cultura, amb un aïllament acústic instal·lat durant el passat hivern. Va ser un lliurament de premis especial perquè es van ajuntar els guanyadors de les dos últimes edicions, ja que l'any passat l'acte es va suspendre per la pandèmia.

  El divendres 23 d'abril tornava la cultura segura i ho feia amb un so encara millor: s'estrenava el nou aïllament acústic de fusta en les parets de la sala d'actes de la Casa de Cultura.

  Complint totes les mesures de seguretat, quant a presa de dades, gel, màscara i distanciament, un total de 60 persones van assistir al doble esdeveniment gratuït: primer els premis i després el concert de jazz.

  José M. Esteve, regidor de Cultura, va ser l'encarregat de presentar els premis Vila de Puçol: «Al cap d'un any on no vam poder fer este acte per la pandèmia, ara reprenem de nou l'activitat cultural amb la presentació dels llibres de 2019 i 2020, tant de narrativa com de poesia».

  Josep Micó Conejero va ser el guanyador del premi de poesia en 2019, amb Vespres d'inventari, que l'autor va definir com inspirada pels haikus japonesos (formats per tres versos de 5, 7 i 5 síl·labes, sense rima): «Tenia molts poemes i vaig decidir organitzar-los i presentar-los… i ací estic, amb el premi». Com a punt final a les seues paraules d'agraïment, va llegir tres poemes de l'obra guanyadora.

  El premi de poesia 2020 va ser per a Xaman, d'Antoni Gómez Giménez. Un veterà dels concursos de poesia que en esta ocasió va sorprendre el jurat i al públic amb un desafiament: «Què passaria si tornàrem arrere en el temps? Amb eixa pregunta i dos punts de suport, l'autor Henning Mankell i els estudis de dos paleontòlegs, em vaig plantejar buscar el significat espiritual, xamànic, dels orígens, d'aquells autors de les pintures rupestres en les coves… i amb això he construït un llibre de poemes que és, sobretot, irònic».

  Com el premi de narrativa havia quedat desert en 2019, només es va entregar el guanyador de l'any passat, que és Tots els dies seran setembre, de Josep Manel Vidal, qui va començar donant una xicoteta lliçó de com s'embene un llibre: «En Batxillerat ens obligaven a llegir i no ens agradava, clar, excepte quan el professor ens deia que un llibre contenia fragments eròtics».

  Una vegada captada l'atenció del públic, amb eixe humor que sempre funciona, l'autor va recordar que el seu llibre guanyador del Vila de Puçol està «format per quinze relats, dels quals uns quants són eròtics. I tots tenen en comú la passió i eixe amor que el mou tot… encara que també ens pot destrossar».

  Sens dubte, una tècnica eficaç perquè, en acabar la presentació, nombrosos espectadors es van acostar a comprar a preu especial els tres llibres presentats en la vetlada. Els interessats a adquirir-los, poden fer-ho a la Casa de Cultura.

  Abans, l'alcaldessa Paz Carceller va tancar la primera part de l'acte recordant que «l'Ajuntament continuarà apostant per la cultura i, en el cas dels premis Vila de Puçol, per la cultura en valencià, com han fet les anteriors corporacions municipals durant més de tres dècades».

  La vetlada es va completar amb el concert de jazz, a càrrec d'Arantxa Domínguez i Ricardo Belda, que per a esta ocasió especial en la qual ells també podien tornar a trepitjar un escenari amb públic, al cap d'un any per a oblidar, va comptar amb un sextet, la qual cosa va permetre un entranyable repàs als temes més coneguts del seu primer disc: Sòlids.

  La cultura segura ha tornat a Puçol. I esta vegada és per a quedar-se.

  Pujar