elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La música, protagonista dels actes previs al 9 d'octubre

La música, protagonista dels actes previs al 9 d'octubre
    MÉS FOTOS
    La música, protagonista dels actes previs al 9 d'octubre - (foto 2)
    La música, protagonista dels actes previs al 9 d'octubre - (foto 3)
    La música, protagonista dels actes previs al 9 d'octubre - (foto 4)
    La música, protagonista dels actes previs al 9 d'octubre - (foto 5)
    La música, protagonista dels actes previs al 9 d'octubre - (foto 6)

    Un concert íntim del cantautor mallorquí Marcel Cranc, una festa de comiat sobre l'escenari de la Casa de Cultura, a càrrec de Urbàlia Rurana, i una nova exhibició de la banda de Santa Cecília, que sota la direcció de Xesco Guillem sempre ofereix oportunitats de lluïment per a totes les seccions, han sigut els tres actes musicals previs a la programació oficial del 9 d'octubre.

    Marcel Cranc té editats fins ara sis discos, un d'ells en castellà (Despertar, 2013) i la resta en català (Animal fràgil, 2006; Ara, 2008; Imagina, 2010; U, 2012, i La vertadera història/Cases de sucre, 2016).

    Encara que normalment actua a les illes Balears (aquest mateix mes d'octubre té actuacions en diverses poblacions de Mallorca i Menorca), no és estrany que puntualment ix-te a l'altre costat del Mediterrani per a oferir concerts en la costa llevantina. Sempre amb temes que mesclen amb harmonia l'electrònica i les guitarres acústiques, amb ritmes que s'asseguen entre el folk i el pop.

    En el Sindicat Agrícola de Puçol, el divendres 5 d'octubre, després del lliurament de premis Vila de Puçol, va oferir un concert en el qual la intimitat va ser protagonista: només una llum puntual, un escenari proper al públic, lletres que convidaven a reflexionar...

    Josep Sebastià ha sigut un component fix de Urbàlia Rurana durant els últims vint anys. Però aquest estiu va decidir que calia descansar, per això després de l'enregistrament de l'últim disc va decidir deixar de moment les actuacions i les gires. Una decisió que lògicament no podia aplicar-se a Puçol, el poble de Josep, per la qual cosa estava previst que pujara almenys en un parell de temes a l'escenari de la Casa de Cultura, el dissabte 6 a la nit.

    «Però un sopar entre vells amics i un escenari preparat perquè en tot moment puga pujar li han convençut per a actuar durant tota la segona part del concert», apuntava Toni Torregrosa després dels primers compassos. I efectivament, des de l'inici de la segona part, amb l'adaptació del Ball de Dimonis de Massalfassar (un dels seus temes més interpretats en actes populars i correfocs), Josep va ser el protagonista indubtable de l'última hora sobre l'escenari de la Casa de Cultura.

    Un concert que, a més, va servir de presentació a Puçol de l'últim disc, De tornada als ribes (2017), una obra de maduresa que, al mateix temps, manté els postulats de defensa de les arrels i la música tradicional valenciana amb la qual Urbàlia Rurana va iniciar les seues edicions discogràfiques allà per 1989, amb A la banda de migjorn.

    L'arribada de Xesco Guillem com a director de la banda del Centre Musical i Instructiu Santa Cecília de Puçol ha suposat, a poc a poc però de forma continuada, una obertura a altres tipus de música i autors fins llavors mai interpretats pels músics de la població.

    En general, pot apreciar-se un interés per dotar a cada secció de la banda d'un protagonisme en algun moment de cada concert, amb solos que obliguen a la salutació de la corda, el vent, els metalls o la percussió al final de cada tema. Un protagonisme que dota a més d'un colorit inusual a les actuacions que ve oferint Santa Cecília en aquests últims anys.

    Com a mostra d'aquesta trajectòria, el diumenge 7 d'octubre, a la Casa de Cultura, el tradicional concert entorn del Dia dels Valencians va incloure peces com la Marxa Burlesca, Estampes Mediterrànies o La venda dels gats en la primera part. Mentre que la segona va comptar amb peces poc conegudes a Puçol, com Bonaparte i Als berebers.

    Pujar